Πώς θα μάθετε στα παιδιά να πλένουν σωστά τα χέρια τους (vid)

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Ποια είναι η διαδικασία για πεντακάθαρα χέρια.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά να πλένουν σωστά τα χέρια τους (vid)

Η υγιεινή των χεριών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης της διασποράς των μικροβίων και του κορονοιού.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σωστό πλύσιμο των χεριών (πρέπει να ) αποτελεί κομμάτι στης καθημερινότητας όλων μας και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε, μικροί και μεγάλοι, σωστά τα χέρια μας.

Γιατί μπορεί να έχουμε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η εξάπλωση του κορονοιού, ωστόσο παρατηρείται μια χαλάρωση από πλευράς των πολιτών. Για παράδειγμα, πόσοι από εσάς πλένετε καθημερινά σχολαστικά τα χέρια σας; Τα παιδιά συνεχίζουν να μετρούν τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν τα ξεπλύνουν;

plisimo xerion 1

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τη σωστή τεχνική για το πλύσιμο των χεριών σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ):

  • Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλύσιμο με νερό και σαπούνι, ενώ εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορεί να
    γίνει χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης).
  • Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τη σωστή τεχνική τρίβοντας τα χέρια μας σε όλη την επιφάνειά τους, ραχιαία και παλαμιαία για
    τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Οι επιφάνειες στις οποίες θα πρέπει να επιμείνουμε, γιατί είναι οι περιοχές που συνήθως δεν καθαρίζονται καλά, είναι η περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα, τα
    ακροδάκτυλα και οι αντίχειρες.
  • Αφήστε τα χέρια σας να στεγνώσουν καλά, ειδικά όταν πρόκειται να φορέσετε γάντια.
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή της ΥΧ απαιτεί κοντά νύχια και χέρια χωρίς κοσμήματα.
plisimo xerion 3

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια:

  • Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό
  • Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους. Βάζουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών
  • Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού χεριού βάζοντας τα δάκτυλα του δεξιού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού χεριού και αντιστρόφως. Τρίβουμε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας τα δάκτυλα σταυρωτά.
  • Τρίβουμε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδακτύλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.
  • Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα την παλάμη του δεξιού χεριού , τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.
  • Τρίβουμε τα ακροδάκτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις ( της ίδιας και της αντίθετης φοράς) στην παλάμη του αριστερού και αντιστρόφως.
  • Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό.

'Ενας διασκεδαστικός τρόπος για να πλένουν σωστά τα χέρια τα παιδιά χωρίς να βιάζονται είναι να τους βάζεται ένα τραγούδι. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα, εμείς σας προτείνουμε ενδεικτικά το ακόλουθο:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved