Υδροκήλη, βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Παθολογικές καταστάσεις του μωρού και πώς θα τις αναγνωρίσετε.

Υδροκήλη, βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Από τη γέννηση μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, το μωρό σας πιθανόν να νοσήσει από κάποιο τοπικό ή γενικευμένο νόσημα. Έτσι μπορεί να εμφανίσει υδροκήλη, βουβωνοκήλη ή ομφαλοκήλη.

Πότε εμφανίζονται και τι είναι;

Υδροκήλη στα μωρά

Τα γεννητικά όργανα του αγοριού είναι ενίοτε διογκωμένα, διότι μέσα στο όσχεο του μωρού υπάρχει αρκετό υγρό. Μην ανησυχείτε ,δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Συνήθως απορροφάται τους πρώτους 8 μήνες, σπανιότατα στο τέλος του 1ου έτους.

Βουβωνοκήλη

Και στα αγόρια και στα κορίτσια δυνατόν να υπάρχει ένα εξόγκωμα δεξιά ή αριστερά από τα γεννητικά όργανα. Είναι έντερο ή ωοθήκη που πολλές φορές φουσκώνει περισσότερο όταν κλαίει ή όταν είναι όρθιο ή σφίγγεται. Πρόκειται για βουβωνοκήλη και διορθώνεται χειρουργικά.

Ομφαλοκήλη

Πρόκειται για ένα εξόγκωμα που ενίοτε παρουσιάζεται στην περιοχή του ομφαλού και ο ομφαλός του μωρού προβάλλει (πομπάρει). Περιέχει έντερο. Εάν έχει διάμετρο μέχρι 5-6 εκατοστά υποχωρεί μόνη της με τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας. εάν είναι υπερβολικά μεγάλη, πιθανόν να χρειαστεί να διορθωθεί χειρουργικά, αλλά όχι νωρίτερα από τον 2ο χρόνο ζωής του παιδιού. Δεν χρειάζεται να το δένετε. Θα περάσει μόνο του.

Παρόλα αυτά μην ξεχνάτε να ρωτάτε τον παιδίατρό σας για ο, τιδήποτε αφορά το μωρό σας.

πηγή: Βιβλίο Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου, του καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved