Γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να αφήνετε το παιδί σας να κάθεται σε θέση W

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κάθονται σε θέση «W»; Οι απόψεις διίστανται.

Γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να αφήνετε το παιδί σας να κάθεται σε θέση W

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τον τρόπο που κάθεται το παιδί σας, διαβάστε το άρθρο μας πριν το αναγκάσετε να αλλάξει θέση.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι κίνδυνοι που εγκυμονούν όταν το παιδί κάθεται σε στάση W. Κάτι που έχει κάνει πολλούς γονείς να κλικάρουν τα συγκεκριμένα άρθρα, μιας και πρόκειται για μια στάση που κάθονται τα περισσότερα παιδιά.

Τι αναφέρουν αυτά τα άρθρα: Ενώ αυτή τη στάση (W) είναι πιθανότατα ασφαλής για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, εάν καθίσουν σε αυτή τη θέση παιδιά μετά την ηλικία των δύο ετών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ανάπτυξή τους, οπότε είναι καλύτερο να τα ενθαρρύνετε να αλλάξουν στάση.

Όμως, δεν συμφωνούν όλοι με αυτό και πολλοί ειδικοί λένε ότι πρόκειται για μύθο. Η θέση «W» δεν μπορεί να προκαλέσει ορθοπεδικά ή μυϊκά προβλήματα στα παιδιά.



Τι είναι η θέση W

Η στάση W μπορεί να σας θυμίσει ίσως κάποια πόζα της yoga. Η θέση «W» είναι ένας όρος που περιγράφει την καθιστή θέση ενός παιδιού στο πάτωμα του οποίου τα πόδια σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα W (τα οπίσθια του βρίσκονται ανάμεσα στα λυγισμένα πόδια του τα οποία είναι στραμμένα έτσι ώστε να κοιτούν προς τα έξω).

Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν αυτή τη θέση στιγμιαία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους ή όταν θέλουν κάτσουν μετά από το μπουσούλημα. Είναι μία θέση από την οποία περνούν όταν η κίνησή τους είναι ανώριμη ακόμη γιατί η θέση αυτή παρέχει μία μεγάλη βάση στήριξης οπότε δεν απαιτεί ιδιαίτερη μυϊκή λειτουργία και αποτελεί την εύκολη λύση για τον αδύναμο ακόμα κορμό τους. Αυτό υποστηρίζει ο Greg Hahn, M.D., παιδίατρος ορθοπεδικός στο Johns Hopkins All Children's Hospital.

Γιατί οι γιατροί κάποτε πίστευαν ότι η θέση W ήταν επικίνδυνη για τα παιδιά;

Οι περισσότεροι παιδίατροι του 1960 και του 1970, υποστήριζαν ότι εάν ένα παιδί καθόταν σε αυτή τη θέση και παρέμενε σε αυτή για αρκετή ώρα, τότε ήταν πολύ πιθανό να επιδράσει αρνητικά στη συνολική ανάπτυξή του και να παρουσιαστούν διαφόρων ειδών ζητήματα όπως παραμόρφωση ισχίων, παραμόρφωση γονάτων και πελμάτων καθώς κακή ισορροπία.

Όλη η αλήθεια για τη στάση «W»

Εν ολίγοις, ενώ ο μύθος ότι πρέπει να αποφύγετε τη θέση «W» μπορεί να ακούγεται συχνά, ο Δρ Hahn λέει ότι «η θέση δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό».

Ο Δρ Hahn σημειώνει επίσης ότι δεν γνωρίζει καμία μελέτη που να συνδέει τη στάση W με θέματα οστεοαρθρίτιδας ή άλλων ορθοπεδικών ζητημάτων.

Επιπλέον: «Η έρευνα από το Διεθνές Ινστιτούτο Δυσπλασίας Hip , έδειξε ότι η αυξημένη μηριαία ανωμαλία δεν προκαλεί εξάρθρωση του ισχίου και δεν βλάπτει την υποδοχή του ισχίου», λέει ο Charles T "Chad" Price, MD, παιδίατρος ορθοπεδικός και διευθυντής του Διεθνές Ινστιτούτου Δυσπλασίας Hip.

Τι χρειάζεται να κρατήσετε εσείς στο μυαλό σας; Ότι δεν χρειάζεται να πείτε στο παιδί σας να αλλάξει θέση εάν το βλέπετε να κάθεται στη θέση «W», τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Δρ Hahn.

Τι πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε και τι να αποφεύγουν τα παιδιά από μικρή ηλικία; Τον λαιμό κάτω!

laimos kato paidia

Πρόκειται για μια ανησυχία πολλών γιατρών, που καθημερινά αυξάνεται και αυτό γιατί τα παιδιά «ξοδεύουν» τον περισσότερο χρόνο τους σε συσκευές, που τα κάνει να κοιτάζουν συνεχώς προς τα κάτω. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη», αναφέρει ο Δρ. Hahn και συνεχίζει. «Αντί να εστιάζουν οι γονείς στα πόδια των παιδιών, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι βλέπουν συσκευές στο ύψος των ματιών τους και όχι χαμηλότερα, για να αποφύγουν οποιαδήποτε πίεση στην πλάτη τους!».

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved