Κορονοϊός: Ασυμπτωματικά παιδιά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για εβδομάδες

Τι δείχνει έρευνα που έγινε σε παιδιά στη Ν.Κορέα.

Κορονοϊός: Ασυμπτωματικά παιδιά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για εβδομάδες

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν τον ίδιο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό COVID-19 όμως δεν εκδηλώνουν τόσο σοβαρά συμπτώματα όσο οι ενήλικοι.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες με έδρα την Ουάσινγκτον, δείχνει ότι πολλά παιδιά δεν είναι μόνο ασυμπτωματικά αλλά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στην αναπνευστική οδό των παιδιών με μέσο όρο τις 17,6 ημέρες συνολικά. Αυτό περιλαμβάνει ασυμπτωματικά παιδιά με ανιχνεύσιμο ιό κατά μέσο όρο 14,1 ημέρες μετά τη θετική δοκιμή.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία 91 παιδιών κάτω των 19 ετών στη Νότια Κορέα με COVID -19.Αυτά τα παιδιά ελέγχθηκαν επειδή είτε είχαν ιστορικό στενής επαφής με κάποιον που είχε διαγνωστεί με κορονοϊό, συνδέονταν με περιστατικά που προέρχονταν από το εξωτερικό ή είχαν συμπτώματα του ιού.

Το 22% των παιδιών που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, επίσης δεν είχαν συμπτώματα για όσο διάστημα ήταν θετικά στον ιό.

Όσον αφορά τις συμπτωματικές περιπτώσεις; Μόνο το 8,5% είχε συμπτώματα κατά τη διάγνωση, το 66,2% είχε «μη αναγνωρισμένα συμπτώματα πριν από τη διάγνωση» και το 25,4% ανέπτυξε συμπτώματα μετά τη διάγνωση. Δύο από τους συμπτωματικούς ασθενείς είχαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονταν οξυγόνο μέσω ρινικής οδού, ενώ 46 ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα και 20 είχαν μέτρια.

Πώς επηρεάζουν τα παιδιά τη μετάδοση του ιού;

Είναι σαφές ότι τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τον ιό. Αλλά τον μεταδίδουν με τον ίδιο ρυθμό με τους ενήλικες ειδικά όταν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα;

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. «Η παρουσία του γενετικού υλικού του ιού σε επιχρίσματα της αναπνευστικής οδού δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με τη μετάδοση, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν σημαντικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα», τονίζει ο Calum Semple, Ph.D., καθηγητής επιδημιολόγος και υγείας των παιδιών στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι παρόλο που τα περισσότερα παιδιά με COVID -19 πιθανόν να έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα μπορούν να διασπείρουν τον ιό και να συμβάλλουν στην ραγδαία εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) τα παιδιά αντιπροσωπεύουν τώρα το 9,5% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αύξηση 700% από τα τέλη Μαΐου.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved