Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι κενώσεις του μωρού;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι κενώσεις του μωρού;

Το πεπτικό σύστημα του μωρού έχει ήδη σχηματιστεί από όταν ακόμα είναι μέσα στη μήτρα, η μορφή όμως των κενώσεών του αλλάζει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του.

Αμέσως μετά τη γέννησή του, τα μωρό θα αποβάλει το μηκώνιο, μία κολλώδη μαυροπράσινη ουσία, η οποία δείχνει ότι το έντερο λειτουργεί φυσιολογικά. Μετά την αποβολή όλου του μηκωνίου, οι κενώσεις του μωρού αλλάζουν, όπως και η συχνότητά τους.

Τις πρώτες ημέρες, το μωρό έχει αρκετές κενώσεις, σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να έχει μέχρι και έξι κενώσεις το εικοσιτετράωρο, κάτι που θα διαρκέσει για περίπου ένα μήνα.

Μετά τον πρώτο μήνα, όταν παγιωθεί ο θηλασμός, η συχνότητα των κενώσεων μειώνεται σε περίπου μία φορά την ημέρα ή και λιγότερο. Σε αυτήν την ηλικία οι κενώσεις είναι μαλακές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση είναι ένδειξη για πιθανή δυσκοιλιότητα.

Στον έκτο μήνα, σταδιακά εισάγουμε τις στερεές τροφές στη διατροφή του παιδιού και ο οργανισμός του προσαρμόζεται στην απορρόφησή τους. Πολλά μωρά υποφέρουν από δυσκοιλιότητα η οποία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες όπως η αλλαγή στη διατροφή, η αφυδάτωση ή κάποια μικροαδιαθεσία, όπως ένα κρυολόγημα. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι πιο μαλακά τα κακά του είναι να αλλάξει η διατροφή του και να περιέχει λίγο περισσότερες φυτικές ίνες, συνεπώς περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved