Ποια συμπτώματα δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D στα μωρά

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει έλλεψη της βιταμίνης D.

Ποια συμπτώματα δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D στα μωρά

Η βιταμίνη D είναι μία από τις πλέον σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον David Hill MD , παιδίατρο και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) «η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών»

Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη υπασβεστιαιμία. Με την σειρά της αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ραχίτιδα, δηλαδή την παραμόρφωση των οστών και του σκελετού. Τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης επάρκειάς της στον οργανισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η AAP συνιστά 400 IU βιταμίνης D την ημέρα στα παιδιά κατά τον πρώτο έτος της ζωής τους. Ωστόσο, μόνο το 5 έως 13% των βρεφών που θηλάζουν και το 20 έως 37% των μωρών που τρέφονται με φόρμουλα λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D , σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα μπορείτε να του παρέχετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως αυγά, γάλα και ορισμένους τύπους ψαριών. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D με βάση συμπτώματα όπως τα ακόλουθα, μιλήστε με το γιατρό σας για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξισορροπήσετε τη διατροφή του και να αποτρέψετε μακροχρόνια προβλήματα ανάπτυξης.

vitaminiD

Ραχίτιδα

«Η πιο σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι η ραχίτιδα και εμφανίζεται συχνότερα στα μωρά ηλικίας μεταξύ 3 και 18 μηνών», λέει ο Δρ Hill. Τα βρέφη με ακραία ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορούν να αναπτύξουν αυτή την πάθηση η οποία προκαλεί μαλακά, αδύναμα οστά που μπορούν να καμπυλωθούν. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις, καθώς τα επίπεδα ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος πέφτουν επικίνδυνα.

Καθυστέρηση ανάπτυξης των δοντιών

Οι ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν το πρόγραμμα οδοντοφυΐας του παιδιού σας. Έρευνα από το American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη των δοντιών.

Κακή ανάπτυξη των οστών

Τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Επειδή η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, εάν το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι πιθανό ότι η ανάπτυξη των οστών να επηρεαστεί αρνητικά.

Αναπνευστικά προβλήματα

Τα περισσότερα μωρά θα παρουσιάσουν κρυολογήματα και γρίπη κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά η έλλειψη βιταμίνης D θα θέσει το μωρό σας σε κίνδυνο για μεγαλύτερα και σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα. Τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπή σε ανάπτυξη αναπνευστικών λοιμώξεων .

Ευερεθιστότητα

Εάν έχετε ένα πολύ ιδιότροπο μωρό μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη βιταμίνης D. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, ενώ είναι λιγότερο εμφανές, η ευερεθιστότητα είναι ένα από τα συμπτώματα που συχνά σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ένα μωρό.

Πηγή: romper.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved