Μωρό ξεκαρδίζεται στα γέλια ενώ κοιμάται (vid)

H μικρούλα έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μαμάς της και ξεκαρδίζεται στα γέλια.

Δεν υπάρχει πιο γλυκό θέαμα από ένα μωρό που κοιμάται. Ενίοτε τα μωρά στον ύπνο τους σκάνε χαμόγελα, κάνουν γκριμάτσες, ενώ δεν αποκλείεται και να ξεκαρδιστούν στα γέλια, όπως κάνει το μωράκι που πρωταγωνιστεί στο παραπάνω βίντεο.

Η μικρούλα έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μαμάς της και ενώ κοιμάται ξεκαρδίζεται στα γέλια. Δεν ανοίγει καν τα μάτια της, απλώς γελάει, και οι γονείς απαθανάτισαν τα στιγμιότυπα.

Βλέπουν όνειρα τα μωρά;

Τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες της ημέρας και οι πρώτες έρευνες για τον ύπνο του μωρού ξεκίνησαν πριν αρκετές δεκαετίες. Ξέρουμε πια τον σημαντικό ρόλο του ύπνου για την ανάπτυξη του μωρού, ωστόσο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τα όνειρα στη βρεφική ηλικία. Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μία σαφή απάντηση στο εάν τα μωρά ονειρεύονται ή όχι. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την άποψη ότι τα μωρά λόγω της περιορισμένης ακόμα ανάπτυξης του εγκεφάλου τους, δεν είναι σε θέση να δουν όνειρα όπως αυτά που βλέπουν οι ενήλικές. Δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες και συγκεκριμένες μορφές.

upnos-morou-routina.jpg

«Τα όνειρά τους είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν με αυτό που βλέπουν και βιώνουν όταν είναι ξύπνια γιατί ακόμα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη συνείδησή τους. Είναι πιθανό δηλαδή τα όνειρα των μωρών να σχετίζονται περισσότερο με αισθήσεις, όπως τη ζεστασιά, την αίσθηση που έχουν όταν θηλάζουν ή να βλέπουν πολύ κοντινά πρόσωπα» αναφέρει ο Antoniο Zadra, ψυχολόγος που έχει ασχοληθεί με τη μελέτη των βρεφικών ονείρων.

Οι ενήλικες και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας βλέπουν τα πιο ζωντανά όνειρα στο στάδιο REM του ύπνου κατά το οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθήματα και εμπειρίες. Στα μωρά ο REM ύπνος διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Τι συμβαίνει τότε, εφόσον το μωρό δεν μπορεί να δει όνειρα όπως αυτά των ενηλίκων; Τα χαμόγελα, τα τεντώματα και τα πεταρίσματα των ματιών σχετίζονται ενέργειες νευρολογικής δραστηριότητας η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη συνολική ανάπτυξη του μωρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved