Κοριτσάκι σκουπίζει το σπίτι και είναι σκέτη γλύκα

Η μικρή Ava μόλις έχει μάθει να περπατάει και σκουπίζει το σπίτι.

Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία. Βλέπουν κινήσεις, συμπεριφορές και αντιγράφουν ό,τι βλέπουν να κάνουν οι γύρω τους. Οι δουλειές του σπιτιού είναι για εκείνα ένα ακόμα κομμάτι της ρουτίνας της οικογένειας και πολλές φορές θέλουν να πάρουν στα χέρια τους σκούπες, σφουγγαρίστες και ξεσκονόπανα για να κάνουν ό,τι κάνει και η μαμά ή ο μπαμπάς.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί στο παραπάνω βίντεο. Η μικρή Ava είναι ενός έτους και παρόλο που έχει μόλις μάθει να περπατά, έχει πάρει στα χέρια της μία σκούπα και προσπαθεί να σκουπίσει το σπίτι. Η θέληση και η αφοσίωση που δείχνει είναι απλά αξιολάτρευτα, βέβαια, αυτό δεν είναι το μόνο βίντεο με τη μικρούλα στο διαδίκτυο. Οι γονείς της από όταν ακόμα ήταν πολύ μωρό, δημοσιεύουν κάθε τόσο καινούρια βίντεο με κάποιο κατόρθωμά της, όπως τότε που είπε τη λέξη μπαμπά ή έφαγε τις πρώτες στερεές τροφές.

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να κάνουν δουλειές στο σπίτι;

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν δουλειές του σπιτιού και μικρές εργασίες ήδη από την ηλικία των δύο ετών. Οι εργασίες αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και κυμαίνονται από τον καθαρισμό των παιχνιδιών μέχρι το να φορέσουν πιτζάμες.

Η Πέγκυ Τζάννε, μαμά και μοντεσσοριανή παιδαγωγός, αναφέρει για τις δουλειές του σπιτιού:

«Η μοντεσσοριανή φιλοσοφία μας λέει πως όσο πιο πολλές εργασίες αναλαμβάνουν τα παιδιά, τόσο πιο πολύ συμβάλλουμε εμείς ως γονείς στο να οικοδομηθεί η αυτοπεποίθησή τους. Είναι λογικό εξάλλου, όταν το παιδί αντιλαμβάνεται πως είναι ικανό να φέρει μια δουλειά εις πέρας, να αισθάνεται και όμορφα που τα κατάφερε! Να νιώθει περήφανο για τον εαυτό του και ότι με τον τρόπο του συμβάλλει και συνεισφέρει και αυτό στην μικρή κοινωνία του σπιτιού.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved