Αυτό το παιδί έκλεισε τα 90 και δεν σταματά στιγμή το παιχνίδι!

Είναι κάποια πρωινά που ξυπνάω και το σαλόνι του σπιτιού μας μοιάζει με πολύχρωμο πίνακα… αφηρημένης τέχνης: Παιχνίδια βρίσκονται σε κάθε πιθανή θέση και δίνουν στον χώρο μια ξεχωριστή ζωντάνια. Η αγαπημένη Πυραμίδα της μικρής, λούτρινα κουκλάκια, το Εκπαιδευτικό Σκυλάκι που χάρισε η νονά στη μεγάλη και τώρα το εξερευνά και το μωρό και φυσικά, το Συρόμενο Τηλέφωνο, με το οποίο κάνει τα «τηλεφωνήματά» της όλη η οικογένεια. Η μόνη μου αντίδραση μπροστά σε αυτό το… έργο τέχνης είναι το χαμόγελο. Ο «πίνακας» έχει δημιουργηθεί από τα παιδιά μας κι εμάς και η ώρα του παιχνιδιού είναι η αγαπημένη όλων μας. Με ένα μωράκι δέκα μηνών και μια «μεγάλη» που μόλις έκλεισε τα 4, πολύ απλά… το παιχνίδι δεν σταματά – και κανείς μας δεν θέλει να σταματήσει, φυσικά!

Είναι γεγονός πως οι ώρες που περνάμε «απλώς παίζοντας» με τα παιδιά μας είναι για μας η τέλεια αναζωογόνηση μέσα στην ημέρα. Όσο κι αν η ρουτίνα μας παρασύρει, όσο κι αν οι ανάγκες της καθημερινότητας μάς «τρέχουν», όταν φτάνει η ώρα του παιχνιδιού, όλα ως διά μαγείας φεύγουν από πάνω μας. Ασχολούμαστε με τα παιδιά μας, που έχουν πάντα να μας «δείξουν» ένα καινούριο επίτευγμα, ένα νέο βήμα που έχουν κατακτήσει, ένα παιχνίδι που έχουν σκαρφιστεί. Ο ενθουσιασμός τους μεταδίδεται ακαριαία και σε όποιον ενήλικα βρεθεί δίπλα τους, πόσο μάλλον στους γονείς τους, που εκτός των άλλων, γεμίζουμε και περηφάνεια με τα κατορθώματά τους. Επιστημονικές μελέτες άλλωστε  έχουν αποδείξει ότι το παιχνίδι με τα παιδιά μειώνει τα επίπεδα άγχους, ενισχύει την ευζωία, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανυψώνει τη διανοητική ικανότητα και εκτινάσσει την ορμόνη «της αγάπης», την ωκυτοκίνη, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ουσιαστικού παιχνιδιού με τα παιδιά.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός πως είναι τα ίδια τα παιχνίδια που δίνουν το έναυσμα για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά μας. Η λατρεμένη Πυραμίδα της Fisher-Price, για παράδειγμα. Και τα δύο παιδιά μας, ως μωρά, λάτρεψαν την προσπάθεια να βάλουν στη σωστή θέση τους πολύχρωμους κυλίνδρους της, παρατηρώντας ξανά και ξανά το πώς γίνεται αυτό, το πώς κινούνται τα σώματα, πώς ταιριάζουν το ένα με το άλλο – περιττό να αναφερθεί πως η περηφάνεια της μαμάς και του μπαμπά την πρώτη φορά που τα μωρά «κατάφεραν» να σχηματίσουν την πυραμίδα ολομόναχα, εκτινάχθηκε στα ουράνια και… γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς αντάξιους κατάκτησης παγκοσμίων κυπέλλων!


Μια ιστορία σαν… παραμύθι για ένα «παιδί 90 ετών»

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση που είχε αυτό το «απλό» παιχνίδι και στα δύο μου παιδιά. Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την Πυραμίδα, ανακάλυψα την ιστορία της Fisher-Price, ενός «παιδιού» που γίνεται αισίως 90 ετών κι όμως συντροφεύει αδιάκοπα τα μωρά μας στα παιχνίδια τους όλα αυτά τα χρόνια. Η Πυραμίδα της μάλιστα κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1960, έχοντας καταγράψει παγκοσμίως, περισσότερες από 52 εκατομμύρια πωλήσεις! Μάλιστα φέτος, το 2020, η ιστορική Πυραμίδα γίνεται 100% ανακυκλώσιμη και θα κυκλοφορήσει φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από ζαχαροκάλαμο.

Η Πυραμίδα είναι παιχνίδι – σταθμός στην ιστορία της Fisher-Price, δεν είναι όμως το μόνο. Όλα ξεκίνησαν το 1930 στη Νέα Υόρκη, όταν στον απόηχο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929, ο Herman Fisher έβαλε στόχο της ζωής του να φτιάξει παιχνίδια που θα «αναπτύσσουν τη φαντασία, θα κάνουν κάτι καινούριο, θα προκαλούν έκπληξη και θα είναι διασκεδαστικά». Ο Irving Price ήταν εκείνος που τον βοήθησε, ενώ μαζί τους είχαν και μία γυναίκα, την Helen Schelle της οποίας το όνομα, για κάποιο λόγο, δεν μπήκε στο logo της εταιρείας – άλλες εποχές… Τη χρονιά εκείνη λοιπόν, το 1930 «γεννήθηκε» η Fisher-Price, που έγινε συνώνυμο των παιχνιδιών για μωρά και μικρά παιδιά, με παιχνίδια που επιτελούν ακριβώς τον σκοπό που έθεσε ο εμπνευστής τους – και φυσικά είναι διασκεδαστικότατα!


Οι ιδρυτές της Fisher-Price: Herman Fisher, Irving Price και Helen Schelle.

Πρωτιές και καινοτομίες

Τριάντα χρόνια μετά, το 1960, η Fisher-Price ήταν κολοσσός στον χώρο του παιχνιδιού και ήδη είχαν κυκλοφορήσει τα πασίγνωστα μικρά ανθρωπάκια της, Little People. Τη χρονιά εκείνη όμως βγαίνει στην αγορά η θρυλική Πυραμίδα που μαθαίνει στα μωρά την ταξινόμηση, τα μεγέθη και τα χρώματα, ενώ κινείται διαρκώς. Η τεράστια επιτυχία της, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα αδιαλείπτως, είναι αδιαμφισβήτητη: Δύσκολα θα βρει κάποιος σπίτι με μωρό που να μην έχει την Πυραμίδα της Fisher-Price στα παιχνίδια του! Λίγα χρόνια μετά, το 1963 δημιουργείται ακόμα ένα εικονικό παιχνίδι που λατρεύουν τα παιδιά: Είναι το Συρόμενο Τηλέφωνο, το οποίο επίσης κυκλοφορεί έως σήμερα με τεράστια ανταπόκριση από όλα τα παιδιά.

Η πρώτη Πυραμίδα της Fisher-Price, 1960.

Το πρώτο Συρόμενο Τηλέφωνο της Fisher-Price, 1963

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και μαζί με τα «κλασικά» παιχνίδια της Fisher-Price, που μπαίνουν σε όλα τα σπίτια, κυκλοφορούν συνεχώς καινούρια, που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε εποχής, ενσωματώνοντας νέα τεχνολογία και νέες δυνατότητες: η Φάρμα, τα μουσικά περιστρεφόμενα για την κούνια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το πρώτο μαγνητόφωνο για παιδιά, καρεκλάκια και άλλα προϊόντα για τον εξοπλισμό του μωρού, παιχνίδια για σαπουνόφουσκες, η σειρά Rescue Heroes και φυσικά το Jumperoo, η κρεμαστή κούνια που λατρεύουν τα μωρά γιατί τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν μόνα τους τον κόσμο, είναι κάποια από αυτά. 

Το Jumperoo όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 2003…

…και η σημερινή του μορφή, το Jumperoo Λιονταράκι!

Το 2004 κυκλοφορεί το Εκπαιδευτικό Σκυλάκι της Fisher-Price, από τη σειρά «Παίζω & Μαθαίνω» με παιχνίδια που μιλούν και προσφέρουν στα μωρά τις πρώτες τους γνώσεις. Αρκεί να αναφερθεί πως το σκυλάκι «μιλάει» ήδη 37 γλώσσες και κυκλοφορεί σε 130 χώρες του κόσμου! Το 2014 καταγράφεται ακόμα μία τομή στον χώρο του παιχνιδιού με τη δυνατότητα στον γονιό να επιλέγει εκείνος το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του παιχνιδιού, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται το παιδί του, ενώ το 2015 έκανε την εμφάνισή του ο «BeatBo», ο φουτουριστικός φίλος που τρελαίνεται για χορό, ενώ μαθαίνει στα παιδιά γράμματα και αριθμούς! 

Στο πλευρό της κοινωνίας

Φτάνουμε αισίως στο σήμερα, όπου αυτό το «παιδί» που μοιράζει χαρά σε μικρούς και μεγάλους όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται 90 ετών. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εξίσου σημαντικά για την ιστορία της Fisher-Price: Το 2019 παρουσιάστηκαν τα «Linkimals», μία ομάδα από αγαπημένα ζωάκια-φιλαράκια που τους αρέσει να παίζουν και να τραγουδάνε μαζί, συγχρονίζονται και «μιλούν το ένα στο άλλο» δημιουργώντας μια συναρπαστική μπάντα για το μωρό. Το 2020 ηFisher-Price, εν μέσω πανδημίας και στην επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυσή της, δημιούργησε μια νέα σειρά με συλλεκτικούς ήρωες δράσης και Μικρά Ανθρωπάκια Πρωταθλητών της Κοινωνίας με την ονομασία #ThankYouHeroes, για να τιμήσει όλους εκείνους που παλεύουν με τη νόσο Covid-19 και το σύνολο των εσόδων από την κίνηση αυτή, διατίθεται για την πρωτοβουλία #FirstRespondersFirst, η οποία στηρίζει τους υγειονομικούς άμεσης επέμβασης που είναι στην πρώτη γραμμή.

Η σειρά Linkimals με τα ζωάκια που συγχρονίζονται

Οι νέοι υπερήρωες της Fisher-Price από τη σειρά #ThankYouHeroes

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η εταιρεία δείχνει τα αντανακλαστικά της προς την κοινωνία, αφού τη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μόλις 10 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Fisher-Price άρχισε να κατασκευάζει εξαρτήματα αεροσκαφών, προστατευτικά μπαλόνια πλοίων και κιβώτια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός πως το πιο εικονικό της παιχνίδι, η Πυραμίδα, θα είναι πλέον 100% ανακυκλώσιμη, καθώς η εταιρεία ανταποκρίνεται ακόμα μία φορά στο κάλεσμα της εποχής. Επίσης, ήταν και παραμένει πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς: Από το γεγονός πως μίλησε πρώτη για «Προσχολικά Παιχνίδια» το 1934, μέχρι το ότι εισήγαγε πρώτη «Κέντρο Ερευνών» για τη δοκιμή παιχνιδιών και το ότι ανέπτυξε πρώτη κώδικα για την προσχολική ηλικία με το βραβευμένο παιχνίδι «Code-a-Pillar», το 2016.

Ένα παιδί 90 χρονών είναι κάθε στιγμή μαζί με εμάς και τα παιδιά μας, σε κάθε μας παιχνίδι, σε κάθε μας χαρά, σε κάθε βήμα που κατακτούμε όλοι μαζί προς την εξέλιξη. Ένα παιδί που ξέρει τη χαρά του παιχνιδιού και την αξία του στις ζωές όλων μας, μικρών και μεγάλων και που μας μεταδίδει αυτή του τη χαρά με παιχνίδια – ορόσημα στο μεγάλωμα των παιδιών μας. Η Fisher-Price είναι ένα «παιδί» που θέλουμε να έχουμε πάντα στην παρέα μας!

BEST OF NETWORK
Κρούσματα σήμερα: Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική – «Βράζει» με 869 νέες μολύνσεις
Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα
Ένσταση ακυρότητας από Δημήτρη Λιγνάδη: «Με συλλάβατε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις»
Τραγωδία στο Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο - Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός
Νίκος Στραβοπόδης: Αυτός είναι ο δεύτερος ηθοποιός που ερευνάται για βιασμό - Η μήνυση σε βάρος του
Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» – Παραλήρημα Τούρκου ναυάρχου
Παγκόσμια ανησυχία: Οι 8 ασθένειες που απειλούν με αφανισμό την ανθρωπότητα
Survivor Spoiler 24/2: Αυτή αποχωρεί σήμερα (video)
Survivor Spoiler 24/2: Τραυματίζεται η Ελευθερία – «Κωλοτούμπα» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (vid)
Απήχθη όταν ήταν 3 ετών και υιοθετήθηκε - 32 χρόνια μετά βρήκε την οικογένειά του
Κορονοϊός: Απογοητευτικά στοιχεία - Τι δείχνουν τα λύματα σε 7 περιοχές
Survivor: #Aνθή_φύγε – Χαμός στο Twitter με την Σαλαγκούδη
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης