Πώς ξαναβάζουμε σε πρόγραμμα ύπνου τα παιδιά μετά τις διακοπές;

Back to school λοιπόν. Όπου να' ναι δηλαδή. Πρωτού εσείς και το παιδί σας ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά που έρχεται σε λίγο καιρό, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε προγραμματίσει τον ύπνο του και τον έχετε επαναφέρει στα επίπεδα προ-διακοπών.

Πώς ξαναβάζουμε σε πρόγραμμα ύπνου τα παιδιά μετά τις διακοπές;

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο μικρά ξενύχτια και χουζούρικα πρωινά, είναι σίγουρο ότι το παιδί σας δεν θα είναι έτοιμο από τη μια στιγμή στην άλλη να σηκωθεί πάλι από νωρίς χωρίς δυσκολία. Δεν θέλετε να μπλέξετε σε λογομαχίες του τύπου "Δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι", οπότε είναι καλό να προνοήσετε από λίγο πιο νωρίς, βάζοντας σιγά σιγά ένα πρόγραμμα στον ύπνο του παιδιού σας.

Αυτές οι τρεις συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να αρχίσει να αλλάζει τις συνήθειες του ύπνου του και να προσαρμοστεί ξανά στις νέες συνθήκες:

Προσαρμόστε τις ώρες ύπνου σταδιακά

Μην περιμένετε μέχρι την προηγούμενη μέρα από την ημέρα που θα αρχίσουν τα σχολεία για να προσαρμόσετε το παιδί σας στο νέο ωράριο ύπνου. Η απότομη αλλαγή θα το δυσκολέψει πολύ και να ξυπνάει αλλά και να κοιμάται το βράδυ με αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου του να είναι κακή.

Προσπαθήστε σταδιακά, καλύτερα δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν τα σχολεία να αφαιρείτε ένα τεταρτάκι ύπνου την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τον κιρκάδιο ρυθμό του παιδιού σας (μια βιολογική διαδικασία που έχει παρατηρηθεί τόσο στον άνθρωπο, όσο και σε πολλούς άλλους ζωντανούς οργανισμούς και περιγράφεται με κάποιον τρόπο ως το "βιολογικό" μας ρολόι) να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο πρόγραμμα.

ksipnima 2

Κάντε την ώρα ύπνου "ρουτίνα"

Αν το παιδί σας δεν έχει ακόμα μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, είναι η στιγμή να αποφασίσετε μία τώρα. Το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να παρασυρθεί πιο εύκολα στο κρεβατάκι του. Εάν επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο, είναι θέμα χρόνου το σώμα και το μυαλό να συγχρονίζονται από μόνα τους σιγά σιγά για το πότε ήρθε η στιγμή για ύπνο.

Μαζέψτε τα ηλεκτρονικά από το δωμάτιο

Οι κανόνες του καλοκαιριού επέβαλλαν άπειρες ώρες στο λάπτοπ και το τάμπλετ, αλλά για να καταφέρει τώρα να επανέλθει σε ένα πρόγραμμα ύπνου το παιδί σας, θα χρειαστεί να χωρίσει για λίγο με την τεχνολογία, τουλάχιστον για το βράδυ πριν τον ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι περισσότερες συσκευές, επιβάλλει στον εγκέφαλο να είναι σε εγρήγορση και δεν τον αφήνει να μπει σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείτε να συμφωνήσετε ότι θα είναι κανόνας, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι κλειστές μια ώρα πριν τον ύπνο.

Εφαρμόστε τις παραπάνω τεχνικές και είναι θέμα χρόνου να μπει το παιδάκι σας ξανά στο πρόγραμμα ύπνου που απαιτεί το σχολείο χωρίς δυσκολία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved