Τα τραγούδια του Πολυτεχνείου: Για να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμούνται οι μεγάλοι

Με το σύνθημα «Κάτω ο 1347» ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές στις 14 του Φλεβάρη το 1973. Χώρος συγκέντρωσης ήταν το Πολυτεχνείο. Το αίτημα ήταν συγκεκριμένο. Να καταργηθεί ο νόμος που προέβλεπε τη στράτευση των φοιτητών.

Τα τραγούδια του Πολυτεχνείου: Για να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμούνται οι μεγάλοι

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 άρχισαν με μια συγκέντρωση, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Ήταν 14 του Νοέμβρη. Τετάρτη πρωί. Οι φοιτητές αξίωναν να γίνουν οι εκλογές στους Φοιτητικούς Συλλόγους τον Δεκέμβρη και να μην αναβληθούν για το Φλεβάρη του 1974.

Φοιτητές από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα άρχισαν να συρρέουν στο Πολυτεχνείο και τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Κάτω η χούντα», «20% για την Παιδεία», «Ζήτω η Δημοκρατία» άρχισαν να διαμορφώνονται. Αυτά ήταν και τα συνθήματα που αποτέλεσαν και τον καταστατικό χάρτη της εξέγερσης αυτής.

17 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις 3 τα μεσάνυχτα. Ξημέρωνε Σάββατο και το τανκ που ήταν σταθμευμένο έξω από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου κινήθηκε. Και τότε ήταν η αρχή του τέλους.

Η ιστορία του Πολυτεχνείου μέσα από τραγούδια

Polytexneio.jpg

Φωτογραφία αρχείου / InTime

Φωτογραφία αρχείου / InTime

Με αφορμή αυτά τα γεγονότα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, μάθετε στα παιδιά σας για αυτή τη μέρα και εξηγήστε τους με απλά λόγια το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Αν πάλι δυσκολεύεστε με τα λόγια, τα τραγούδια είναι μια λύση.

Σίγουρα τα παιδιά σας θα άκουσαν αυτές τις μέρες στο σχολείο τους κάποιο από αυτά τα τραγούδια. Κάποια σχολεία κάνουν μάλιστα και γιορτές προς τιμή όλων των φοιτητών-θυμάτων.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια που τα παιδιά σας πρέπει να μάθουν να σιγοτραγουδούν. Μπορεί να μην έχουν γραφτεί για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουν όμως ταυτιστεί με αυτή τη μέρα.

Θα σημάνουν οι καμπάνες

Το Χελιδόνι


Το γελαστό παιδί


Ο Δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

To σφαγείο

Λίγο ακόμα

*πρώτη δημοσίευση 17/11/2015 - ανανέωση 17/11/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved