Πώς θα μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα;

Αρκετοί γονείς ειδικά τώρα στην εποχή της κρίσης, θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο να μάθουν στα παιδιά τους την έννοια της εξοικονόμησης χρημάτων και της αποταμίευσης.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα;

Το χαρτζιλίκι είναι σημαντικό, γιατί έτσι το παιδί θα αποκτήσει μία πρώτη αντίληψη της αυτονομίας του. Αποκτά υπευθυνότητα και μαθαίνει να διαχειρίζεται το ποσό που διαθέτει.

Η ηλικία που θα ξεκινήσετε να δίνετε χρήματα στα παιδιά εξαρτάται από το βαθμό της ωριμότητάς τους. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού το παιδί είναι σε θέση να διαχειρίζεται το μικρό χαρτζιλίκι του.

Τι θα πρέπει να κάνετε εσείς ως γονιός;
• Αφού εκτιμήσετε τις ανάγκες του, θα καθορίσετε το αντίστοιχο ποσό το οποίο θα δίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα.
• Πρέπει να παραμένετε σταθεροί στο συμφωνημένο ποσό, ακόμη κι αν το ξοδέψει την ίδια μέρα σε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα.
• Πρέπει να γίνει συνείδηση στο παιδί ότι τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε δεν είναι απεριόριστα και ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται όλες οι επιθυμίες του.
• Παρόλο που γενικά θεωρείται αρνητικό να ανταμείβετε με χρήματα τα παιδιά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σπίτι, ωστόσο μπορείτε να παροτρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να κερδίζουν το χαρτζιλίκι τους, πχ στις διακοπές με κάποιες εργασίες που μπορούν να κάνουν.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved