Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας με τα παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας με τα παιδιά
Bigstock

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση με τον φυσικό κόσμο, ένα είναι βέβαιο: παρά τις τεχνολογικές μας προόδους, εξαρτόμαστε πλήρως από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα προκειμένου να έχουμε μια σειρά πολυάριθµων προϊόντων, αναγκαίων για την επιβίωσή και την ποιότητα της ζωής µας.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει σηµαντικότατες επιπτώσεις, όχι µόνο στα φυσικά οικοσυστήµατα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Αν αναλογιστούµε ότι σχεδόν όλες οι οικονοµικές, πολιτισµικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητές µας, καθώς και η υγεία µας, εξαρτώνται άµεσα ή έµµεσα από τη βιοποικιλότητα, καταλαβαίνουµε γιατί η διατήρησή της είναι κρίσιµη και επείγουσα προτεραιότητα.

∆εν έχουµε παρά να ρίξουµε µια µατιά στα συστατικά των περισσότερων φαρµάκων, στα ρούχα, στα νοστιµότερα φρούτα και φαγητά, στα µέρη που θα θέλαµε να κάνουµε διακοπές, σε πολλά µεγάλα έργα τέχνης, για να διαπιστώσουµε το πόσο εξαρτόµαστε από τους άλλους οργανισµούς, από τα «ασήµαντα» µικρόβια, µέχρι τα µεγάλα φυτά και ζώα. ∆υστυχώς όµως συχνά έχουµετην ψευδαίσθηση ότι όλα µπορούν να αντικατασταθούν.

piadi-ugeia-perivallon.jpg

Αυτό συνεπάγεται σεβασμό και προστασία του βιολογικού μας πλούτου.

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιοποικιλότητα είναι «Γίνε μέρος του Σχεδίου». Αυτή είναι μια έκκληση για δράση προκειμένου οι κυβερνήσεις, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι τοπικές κοινότητες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι νομοθέτες, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζουν την εφαρμογή του Σχεδίου Βιοποικιλότητας. Ο καθένας έχει έναν ρόλο να παίξει και επομένως μπορεί να γίνει #PartOfThePlan.

Ο φετινός εορτασμός αναμένεται να αυξήσει τη δυναμική προβολής ενόψει της 16ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (COP 16) , που θα πραγματοποιηθεί στην Κολομβία από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2024.

Όταν η βιοποικιλότητα έχει πρόβλημα, η ανθρωπότητα έχει πρόβλημα

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η βιολογική ποικιλότητα αφορά στη μεγάλη ποικιλία φυτών, ζώων και μικροοργανισμών, αλλά περιλαμβάνει επίσης γενετικές διαφορές σε κάθε είδος - για παράδειγμα, μεταξύ ποικιλιών καλλιεργειών και φυλών ζώων - και την ποικιλία των οικοσυστημάτων (λίμνες, δάση, ερήμους, αγροτικά τοπία) που φιλοξενούν πολλαπλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών τους (ανθρώπους, φυτά, ζώα).

Πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε τη διατροφή μας περισσότερο βιώσιμη

Οι πόροι της βιολογικής ποικιλότητας είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομούμε πολιτισμούς . Τα ψάρια παρέχουν το 20% της ζωικής πρωτεΐνης σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το 80% της ανθρώπινης διατροφής παρέχεται από φυτά. Το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα για τη βασική υγειονομική περίθαλψή τους.

Όμως, η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί όλους και κυρίως την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί πώς θα μπορούσε να επεκτείνει τις ζωονόσους -ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο- ενώ, από την άλλη πλευρά, εάν διατηρήσουμε ανέπαφη τη βιοποικιλότητα, έχουμε σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές που προκαλούνται από τους κοροναϊούς.

Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η βιολογική ποικιλότητα είναι ένα παγκόσμιο αγαθό τεράστιας αξίας για τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεδομένης της σημασίας της δημόσιας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θέμα, ο ΟΗΕ αποφάσισε να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου.

perivallon.jpg

Ανακαλύπτοντας τον θαυμάσιο κόσμο των φυτών και των ζώων

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά την αξία της βιοποικιλότητας αλλά και τη συμβολή της στην ποιότητα ζωής όλων.

Μαθαίνοντας τα από μικρή ηλικία ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ευθύνη όλων, καλλιεργείται μια οικολογική συνείδηση και κουλτούρα που τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.

Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον και πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να τους μιλήσετε για τα οφέλη της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του νερού.

PERIVALLON-PAIDI.jpg

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα με τα παιδιά

  • Εξηγείστε με απλά λόγια τι είναι η βιοποικιλότητα και τους κινδύνους που την απειλούν.
  • Καθιερώστε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση).
  • Δημιουργείστε στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού έναν βοτανόκηπο.
  • Φυτέψτε φυτά που αντέχουν στη ζέστη και δεν χρειάζονται πολύ νερό και αναθέστε τη φροντίδα στο παιδί σας.
  • Δηλώστε συμμετοχή σε εθελοντικές δενδροφυτεύσεις.
  • Δείτε μαζί βίντεο για την υπό εξαφάνιση άγριων ζώων.
  • Παίξτε on line παιχνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν πολλά είδη άγριων ζώων και σπάνιων φυτών.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα τη βιοποικιλότητα. Μπορείτε να βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα εδώ.
  • Επισκεφθείτε ένα πάρκο ή ένα φυσικό καταφύγιο. Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο στη φύση, παρατηρήστε τα φυτά και τα ζώα και μάθετε για το οικοσύστημα της περιοχής σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα πικνίκ ή να παίξετε παιχνίδια στη φύση.
  • Κάντε μια χειροτεχνία με θέμα τη βιοποικιλότητα: Φτιάξτε ένα κολάζ με εικόνες φυτών και ζώων, ζωγραφίστε ένα τοπίο ή φτιάξτε ένα κινητό με ζώα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved