Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με λογοτεχνικούς περιπάτους για τα παιδιά

Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι η τέλεια αφορμή για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας.

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με λογοτεχνικούς περιπάτους για τα παιδιά
Bigstock

Γιορτάζοντας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μπορείτε το απόγευμα να διασκεδάσετε οικογενειακώς κάνοντας έναν λογοτεχνικό περίπατο σε βιβλιοπωλεία με στόχο τα παιδιά να ενημερωθούν για την αξία της ανάγνωσης όσο και οι γονείς να μάθουν για το πώς μπορούν τα βιβλία να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Επιπλέον, τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα πασχαλινά δώρα από την νονά και τον νονό. Εκτός από τα παπούτσια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό μπορείτε κάνετε δώρο ένα βιβλίο!

9 πασχαλινά βιβλία - Προτάσεις για μωρά, νήπια και παιδιά δημοτικού

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ, δικαίως λοιπόν τέτοια μέρα γιορτάζουν τα βιβλία.

Ο Σαίξπηρ θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνος και ο μόνος, ίσως, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους τρεις μεγάλους αρχαίους έλληνες τραγικούς ποιητές . Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

Από την άλλη, η περιπετειώδης και γεμάτη οδύνες ζωή του Θερβάντες κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το έργο αυτό επηρέασε γενιές πεζογράφων, όχι μόνο στον ισπανόφωνο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο, μετά τη Βίβλο.

Fun fact

Στην Καταλονία, σήμερα γιορτάζεται και η Μέρα των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», κάθε άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο .

Μάλιστα, εκτιμάται πως σήμερα στην Βαρκελώνη πωλούνται σχεδόν 500.000 βιβλία και σχεδόν 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Λογοτεχνικοί περίπατοι στη χώρα

Σήμερα, λοιπόν, οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα ο Περίπατος Βιβλίου σε εκδοτικούς οίκους, σε βιβλιοπωλεία και σε δημοτικές βιβλιοθήκες .

Στόχος είναι μικροί και μεγάλοι να τα επισκεφθούν και να ανακαλύψουν νέα αριστουργήματα, να μιλήσουν για τα αγαπημένα τους βιβλία αλλά και ενόψει Πάσχα οι νονοί και οι νονές να πάρουν δώρο στα βαφτιστήρια τους!

Τα βιβλία αποτελούν εφαλτήριο ψυχαγωγίας και πνευματικής προόδου καθώς προωθεί την αξία της παιδείας και του πολιτισμού αλλά και την βελτίωση της ανάγνωσης και της οργανωμένης σκέψης στα μικρότερα παιδιά.

Το σύνθημα της Ημέρας Βιβλίου είναι «Διαβάζω και Αλλάζω»

Διαβάστε περισσότερα για τον Περίπατο βιβλίου 2024 και τις εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις εδώ.

Πώς θα αγαπήσει ένα παιδί τα βιβλία

Γίνεται το παιδί να αγαπήσει τα βιβλία περισσότερο από τις οθόνες;

Ξεκινήστε από νωρίς να διαβάζετε στο παιδί βιβλία

Ακόμα κι όταν το παιδί σας είναι βρέφος μπορείτε να του διαβάζετε παραμύθια καθώς ο τόνος της φωνής σας και οι εναλλαγές του μπορούν να το ηρεμήσουν και εκείνη η στιγμή να γίνει τόσο ξεχωριστή και για τους δυο σας.

Στα βιβλιοπωλεία υπάρχει ξεχωριστό τμήμα με παραμύθια για μικρά παιδιά, τα οποία είναι φτιαγμένα από μαλακό υλικό ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Δημιουργήστε μια «γωνιά μελέτης» στο δωμάτιο

Διαμορφώνοντας μια γωνία στο δωμάτιό της/ του θα ξέρει ότι εκεί μπορεί να απολαύσει λίγο χρόνο μόνη της ή μόνος του διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο και χαλαρώνοντας.

Μια μικρή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού και μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα, φτάνουν για να δώσουν αυτή μια ξεχωριστή πινελιά σε αυτή τη «γωνιά μελέτης».

Με κάθε ευκαιρία αγοράστε ένα βιβλίο

Εμπλουτίστε τη βιβλιοθήκη του παιδιού σας με διάφορα βιβλία, για να του κρατάτε πάντα το ενδιαφέρον και για να δείτε τι απολαμβάνει περισσότερο να διαβάζει. Υπάρχουν παιδιά που τρελαίνονται για βιβλία με ζώα, άλλα που αγαπούν τα πιο εγκυκλοπαιδικά βιβλία ενώ άλλα απολαμβάνουν απλώς να ακούν ιστορίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved