Δημιουργικές ιδέες για να γίνετε η καλύτερη νεράιδα των δοντιών

28 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Νεράιδα των δοντιών.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Δημιουργικές ιδέες για να γίνετε η καλύτερη νεράιδα των δοντιών
Bigstock

Όταν τα παιδιά χάνουν το πρώτο τους δόντι, γύρω στα έξι ή επτά, η νεράιδα των δοντιών επισκέπτεται το σπίτι σας. Ο θρύλος της είναι πολύ γνωστός!

Μπορεί να θυμάστε ακόμα τον δικό σας ενθουσιασμό για την λιχουδιά που «άφησε» όταν χάσατε το δικό σας πρώτο δόντι.

Τώρα είστε υποχρεωμένοι να κρατήσετε ζωντανό αυτόν τον μύθο για τα δικά σας παιδιά και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές ιδέες για το πώς να γίνεται η καλύτερη νεράιδα των δοντιών.

Πότε «πέφτουν» τα πρώτα παιδικά δόντια

Τα περισσότερα παιδιά χάνουν το πρώτο τους δόντι κάπου στην ηλικία των έξι ή επτά ετών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα το παιδί. Οπότε, μην ανησυχείτε αν συμβεί στο παιδί σας νωρίτερα ή αργότερα.

Με ποια σειρά πέφτουν τα νεογιλά δόντια

Συνήθως, τα δόντια του παιδιού σας πέφτουν με την ίδια σειρά που «γεννήθηκαν». Με άλλα λόγια, αρχικά θα χάσει τα πρώτα του δόντια . Αυτό συχνά σημαίνει τα κάτω μπροστινά δόντια, πιθανότατα κάνουν την αρχή. Ακολουθούν τα πάνω μπροστινά δόντια, συνήθως, πριν τα παιδιά γίνουν οκτώ ετών.

Οι κυνόδοντες και οι πρώτοι γομφίοι πέφτουν συνήθως μεταξύ εννέα και δώδεκα ετών. Οι δεύτεροι γομφίοι είναι οι τελευταίοι που πέφτουν, συνήθως πριν τα 12α γενέθλια του παιδιού.

Η ιστορία της νεράιδας των δοντιών

Τα δόντια είχαν πάντα συμβολική σημασία στη λαογραφία, και η πρώτη αναφορά μιας νεράιδας των δοντιών χρονολογείται στη Γαλλία του 18ου αιώνα. Ο μύθος λέει πως μια νεράιδα μετατράπηκε σε ποντίκι για να νικήσει έναν κακό βασιλιά βγάζοντας το δόντι του.

Η σημερινή νεράιδα των δοντιών έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1900 και η ακριβής ιστορία του θρύλου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, το έθιμο ξεκίνησε από την Κεντρική Ευρώπη και έκτοτε έγινε δημοφιλές σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Για τουλάχιστον 100 χρόνια, η νεράιδα των δοντιών αφήνει δώρα ως αντάλλαγμα των χαμένων νεογιλών δοντιών. Παραδοσιακά, αφήνει ένα κέρμα ή ένα χαρτονόμισμα στη θέση του δοντιού.

Διαβάστε για δύο ελληνικά έθιμα που συνήθιζαν οι γιαγιάδες να κάνουν όταν ένα νεογιλό δόντι έπεφτε.

Το δώρο της νεράιδας των δοντιών

Συνήθως αφήνει κάποιο μικρό ποσό κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού. Ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όμως, όταν αποφασίζετε το χρηματικό αυτό ποσό είναι πως θα επαναλάβετε το τελετουργικό σχεδόν είκοσι φορές. Αν και μπορεί να έχετε όλη τη γενναιοδωρία ενός σκηνοθέτη ταινιών υψηλού προϋπολογισμού στην πρώτη σκηνή, ο ενθουσιασμός μπορεί να εξασθενίσει μερικά χρόνια αργότερα.

Τα παιδιά συχνά συζητούν με ενθουσιασμό για τις επισκέψεις της νεράιδας των δοντιών στο σχολείο την επόμενη μέρα, έτσι το παιδί σας πιθανότατα θα γνωρίζει πόσα χρήματα «έδωσε» στους συνομηλίκους του.

Μερικοί γονείς ορίζουν ένα σταθερό ποσό για το κάθε δόντι , ενώ άλλοι διαφοροποιούν το ποσό που αφήνει η νεράιδα ανάλογα με το πόσα τυχαίνει να έχουν στο σπίτι εκείνο το βράδυ.

Διασκεδαστικές ιδέες «χωρίς χρήματα»

Εάν προτιμάτε να αντεπιτεθείτε στην καπιταλιστική φύση της νεράιδας, μπορείτε να υιοθετήσετε μια παράδοση «χωρίς χρήματα». Για παράδειγμα, η νεράιδα των δοντιών θα μπορούσε να προτείνει μια δραστηριότητα για να περάσετε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν ψήσιμο μπισκότων , παρακολούθηση ταινίας, πικνίκ στο πάρκο. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι που γνωρίζετε ότι αρέσει στο παιδί σας και να αναθέσετε στη νεράιδα των δοντιών να αφήσει ένα σημείωμα που το ανακοινώνει.

1. Λίγη νεραϊδόσκονη από γκλίτερ

Δεν μπορείς να έχεις μια νεράιδα χωρίς νεραϊδόσκονη, έτσι δεν είναι; Για επιπλέον μαγεία,λοιπόν, αφήστε ίχνη από χρυσόσκονη στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού.

2. Παραμύθια για την νεράιδα των δοντιών

Για να προσθέσετε λίγο ακόμα ενθουσιασμό για τον θρύλο αυτόν, μπορείτε να διαβάσετε στο μικρό σας κάποιο σχετικό παραμύθι πριν τον ύπνο.

3. Ένα μικρό δώρο

Αντί για χρήματα, γιατί να δώσετε στο παιδί σας ένα δωράκι, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια οικογενειακή παράδοση. Ξεκινήστε με ένα μικρό αρκουδάκι ή αυτοκόλλητα !

Νεράιδα των δοντιών στοματική υγιεινή

Όσον αφορά στις ιδέες της νεράιδας των δοντιών, αυτή είναι ίσως μια από τις πιο χρήσιμες. Γιατί να μην δώσει η νεράιδα των δοντιών στα παιδιά σας κάτι για να βελτιώσουν την οδοντιατρική τους φροντίδα, σε αντάλλαγμα για το χαμένο δόντι; Αυτό θα μπορούσε να είναι μια νέα οδοντόβουρτσα, λίγο νήμα ή ίσως ένα χρονόμετρο, ώστε να μπορούν να βεβαιωθούν ότι καθαρίζουν τα δόντια τους για δύο ολόκληρα λεπτά κάθε βράδυ.

Αυτό το δώρο πιθανότατα θα εκτιμηθεί περισσότερο εάν προέρχεται από τη νεράιδα των δοντιών, επομένως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη στοματική υγιεινή.

Πηγή: bellybelly.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved