Live Without Bullying: «Κανένα παιδί μόνο απέναντι στον εκφοβισμό»

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Live Without Bullying» στοχεύει στην αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Live Without Bullying: «Κανένα παιδί μόνο απέναντι στον εκφοβισμό»
Bigstock

Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες σοκάρουν. Το ίδιο και τα στατιστικά στοιχεία για τη βία μεταξύ ανηλίκων, την κακοποίηση παιδιών και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Το «Live Without bullying», η πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν online συμβουλευτική υποστήριξη σε μαθητές, γονείς και καθηγητές λειτουργεί από το 2015 και αναλαμβάνει δράση. Στόχος; Κανένα παιδί μόνο απέναντι στον εκφοβισμό.

sxolikos-ekfovismos-martiria.jpg

Τι είναι το Live Without Bullying;

Το «Live Without bullying» δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Η Γενική Διευθύντρια ΚΜΟΠ και Επικεφαλής του Live Without Bullying, Δρ. Αντωνία Τορρένς αναφέρει στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας:

«Η πρωτοβουλία του Live Without Bullying γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά θύματα bullying δυσκολεύονται να καταφύγουν στους ειδικούς και να ζητήσουν βοήθεια ώστε αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού. Εγκλωβίζονται συχνά σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και απομόνωσης που τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα. Αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος ενός μεγάλου φορτίου που δεν τους ανήκει.

Όμως κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση: να αισθάνεται ότι πρέπει να περάσει μόνο του αυτή τη δύσκολή δοκιμασία. Χρειάζεται ενσυναίσθηση, κατανόηση, συμπαράσταση και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

Γι αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο τρόπο συμβουλευτικής από πιστοποιημένους ψυχολόγους, σ ένα τεχνολογικό περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα να αναζητήσουν βοήθεια. Το LWB είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ώστε κανένα παιδί να μη μένει μόνο και αβοήθητο απέναντι στον εκφοβισμό».

deka-simadia-bullying.jpg

Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε τέσσερα βήματα

Ο τρόπος που λειτουργεί το Live Without Bullying είναι άμεσος και απλός και απαιτούνται μόλις τέσσερα βήματα:

Βήμα 1ο: Δωρεάν εγγραφή με δήλωση όνομα χρήστη, ηλικίας και φύλου.

Βήμα 2ο: Αναφορά προβλήματος. Οι σύμβουλοι λαμβάνουν το μήνυμα και απαντούν εντός τριών ωρών. Ζητήσαμε από τους συμβούλους του Live Without Bullying να μας περιγράψουν ένα πραγματικό περιστατικό για να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία.

«Το παρακάτω το διηγείται κάποιο παιδί (παρατηρητής της εκφοβιστικής συμπεριφοράς) σε σύμβουλο της πλατφόρμας, οπότε ξεκινάει η διαδικτυακή συμβουλευτική διαδικασία η οποία θα διαρκέσει όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Το ιδανικό βέβαια είναι να υπάρχει και στη συνέχεια ανατροφοδότηση, μέχρι να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση/λύσεις για το πρόβλημα του παιδιού.:

"Ο Ιάσωνας έχει έρθει στη Β’ Γυμνασίου στο σχολείο μας από κάποιο άλλο σχολείο. Δεν μιλάει εύκολα σε άλλα παιδιά και στα διαλείμματα κάθεται μόνος του μέσα στην τάξη. Φαίνεται ότι δυσκολεύεται πολύ στην αυλή όταν κάποιος καθηγητής τον αναγκάζει να βγει έξω. Ούτε μέσα στην τάξη μιλάει. Του έχουν πει ότι η φωνή του είναι γυναικεία και πολύ πολύ χειρότερα…… Ακόμα και όταν αναγκάζεται να βγει στο διάλειμμα, κοιτάει με τα μάτια χαμηλωμένα γύρω του, περιμένοντας κάποια ειρωνικά γέλια και εξευτελιστικά σχόλια από διάφορους. Στην αρχή δεν ήταν τόσο έντονο αυτό και ο Ιάσωνας έκανε δήθεν ότι χαμογελούσε κι αυτός για να δείξει ότι δεν τον πειράζει και τόσο. Αυτό το καταλάβαμε εγώ και κάποια άλλα παιδιά, αλλά δεν κάναμε τίποτα. Πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει μόνο του. Αντίθετα όμως η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη σε σημείο μάλιστα που δύο φορές τελευταία κάποια παιδιά χτύπησαν τον Ιάσωνα πολύ άσχημα και του έσπασαν και τα γυαλιά.

Οι γονείς του δεν μου φαίνεται ότι γνωρίζουν τι γίνεται, αλλά ακόμα και αν γνώριζαν είναι μετανάστες που δυσκολεύονται πολύ με την επικοινωνία και την γλώσσα.

Πήγα στο γραφείο των καθηγητών με δυο άλλα παιδιά για να αναφέρουμε αυτά που σας γράφω, αλλά δεν φαίνεται να βοήθησε καθόλου αυτό μέχρι στιγμής.

Σας παρακαλώ πέστε μου τι να κάνω; Πως να βοηθήσω; Πιστεύω πλέον ότι ο Ιάσωνας κινδυνεύει σοβαρά. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε έτσι»".

Βήμα 3ο: Συνομιλία με σύμβουλο ειδικά εκπαιδευμένο σε θέματα αντιμετώπισης εκφοβισμού.

Βήμα 4ο: Δημιουργία ενός πλάνου δράσης. Συζήτηση με τον σύμβουλο για τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Το παιδί ή ο ενήλικας που έκανε την εγγραφή μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να μιλήσει ξανά με τον ίδιο σύμβουλο.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης και μία ευρεία γκάμα μαγνητοσκοπημένων σεμιναρίων που απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους και επαγγελματίες υγείας, καθώς και ένα ημερολόγιο με όλες τις δράσεις που διοργανώνει.

To Live Without Bullying είναι διαθέσιμο για το κοινό από το 2015 και μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 13.000 παιδιά έχουν επιμορφωθεί σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, 10.000 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά και δια ζώσης σεμινάρια του Live Without Bullying, 3.500 γονείς έχουν ενημερωθεί για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πλατφόρμα ή να επικοινωνήσετε με τους συμβούλους ανά πάσα στιγμή και δωρεάν εδώ.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved