Ποια είναι τα καλύτερα παιδικά παιχνίδια για τις γιορτές σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών.

Νίκη Παπανικολάου
Ποια είναι τα καλύτερα παιδικά παιχνίδια για τις γιορτές σύμφωνα με τους ειδικούς
Bigstock

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να επιλέξουν το κατάλληλο δώρο για τα παιδιά τους τώρα τις γιορτές. Συνήθως, αγοράζουν αυτό που τους έχουν ζητήσει ή με γνώμονα με το τι θεωρούν οι ίδιοι κατάλληλο ανάλογα και με την ηλικία τους.

Η σημασία του παιχνιδιού

«Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σε κάθε στάδιο, διδάσκοντας δεξιότητες που διαρκούν μια ζωή», είπε μιλώντας στο Νewsweek.com ο Scott Eberle, πρώην αντιπρόεδρος μελετών παιχνιδιού στο Strong National Museum of Play στη Νέα Υόρκη και εκδότης του The American Journal of Play. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν τον κόσμο τους μέσα από το παιχνίδι.

Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε ότι το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, από την επίσημη εκπαίδευση όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Το παιχνίδι παρέχει ευκαιρίες στα παιδιά να εξασκηθούν και να μάθουν όλα τα είδη δεξιοτήτων», δήλωσε στο Newsweek η Sarah Gerson, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ειδικεύεται στο παιχνίδι και την παιδική ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «είναι πραγματικά το κύριο εργαλείο μάθησης για μικρά παιδιά».

pote-anoigoun-ta-dora-tous-ta-paidia.jpg

Τα παιχνίδια διεγείρουν τον εγκέφαλο

Τα παιχνίδια, ανάλογα με τα είδη, διεγείρουν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, επιτρέποντας στα παιδιά να αναπτύξουν μια σειρά από δεξιότητες που θα έχουν και στην ενήλικη ζωή τους.

«Στην έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι όταν τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια π.χ. κούκλες μόνα τους ή μ άλλα, σε σύγκριση με το να παίζουν μόνα τους tablet, ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική επεξεργασία», επεσήμανε ο Salim Hashmi, λέκτορας ψυχολογίας στο King's College του Λονδίνου.

«Η γενική μου συμβουλή είναι να μάθετε τι αρέσει στο παιδί σας και να ακολουθήσετε το παράδειγμα του», είπε η Sarah Gerson. «Αν πρωτοστατεί στο παιχνίδι και το απολαμβάνει θα προσελκύσει τους γονείς καθώς και άλλα παιδιά δημιουργώντας θετικές εμπειρίες. Οι γονείς μπορεί να μην βλέπουν την αξία ενός παιχνιδιού που προτιμά το παιδί τους, αλλά εάν το παιδί το θεωρεί πολύτιμο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες μάθησης και κοινωνικές εμπειρίες που υπερβαίνουν το ίδιο το παιχνίδι», επεσήμανε η ίδια.

dora.jpg

Παιχνίδια και δεξιότητες

Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να πιέζετε το παιδί σας να παίξει με παιχνίδια που εστιάζουν σε δεξιότητες όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά. «Μερικές φορές οι γονείς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο αν ένα παιχνίδι διδάσκει συγκεκριμένα στο παιδί τους μια ακαδημαϊκή δεξιότητα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά είναι πραγματικά ειδικοί στη δημιουργία μαθησιακών εμπειριών με τρόπους που δεν θα σκεφτόμασταν καν ως ενήλικες. Και οι θετικές σχέσεις και οι εμπειρίες που προκύπτουν από αυτό το είδος παιχνιδιού είναι πραγματικά πολύτιμες», εξήγησε η Sarah Gerson.

Τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά

Τελικά, τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που καλλιεργούν τη φαντασία του παιδιού σας. Ενας γενικός κανόνας λοιπόν για την επιλογή παιχνιδιών είναι να αποφύγετε ένα παιχνίδι που παρέχει πάρα πολλά και αφήνει λίγο χώρο για φαντασία.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved