Ελληνικό όνομα στην κορυφή των προτιμήσεων για τα νεογέννητα κορίτσια το 2024

Οι Βρετανοί φαίνεται ότι διάλεξαν ένα ελληνικό όνομα για τα κορίτσια τους και αυτό έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ελληνικό όνομα στην κορυφή των προτιμήσεων για τα νεογέννητα κορίτσια το 2024
Bigstock

Ένα ελληνικό όνομα αιώνων θα βρίσκεται στη λίστα με τα πιο δημοφιλή ονόματα για νεογέννητα κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mirror.

Το όνομα είναι Αναστασία, που σημαίνει «ανάσταση» και προέρχεται από το ελληνικό όνομα Αναστάσιος. Λόγω της πίστης και της σημασίας που κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα «Ανάσταση του Κυρίου» ταιριάζει σε ένα μωρό που γεννιέται γύρω στο Πάσχα.

Το όνομα Αναστασία προήλθε από τις πρώτες μέρες του Χριστιανισμού και δόθηκε σε πολλά Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν γύρω στο Πάσχα.

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης

Το δημοφιλές αυτό όνομα, είναι όνομα πολλών πρώιμων αγίων συμπεριλαμβανομένου του Άγιου Αναστάσιου του Πέρση ο οποίος γεννήθηκε στην Περσία στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Αρνούμενος να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη οδηγήθηκε στα βασανιστήρια και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Αναστάσιος ήταν ιππέας και συμμετείχε στην κλοπή του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ. Μετά από θεία έλλαμψη αναζητούσε να μάθει γιατί οι Χριστιανοί τιμούσαν τόσο πολύ τον Τίμιο Σταυρό. Έμαθε για την αλήθεια του Ευαγγελίου και πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε με το χριστιανικό όνομα Αναστάσιοςκαι στη συνέχεια έγινε μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα.

Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Ακόμη μία Αγία, που τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου, είναι η Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη στα τέλη του 3ου μ.Χ αιώνα. Ήταν κόρη αρχοντικής οικογένειας. Πατέρας της ήταν ο Πραιτέξτατος, ισχυρός προύχοντας την Ρωμαϊκή εποχή και ειδωλολάτρης. Η μητέρα της Φλαβία ήταν χριστιανή.

Η Αναστασία βαφτίστηκε χριστιανή και ανατράφηκε από την μητέρα της. Την οδήγησε μάλιστα στον χριστιανό διδάσκαλο Χρυσόγονο, που μετά το θάνατο της μητέρας της ανέλαβε πλήρως τη διδασκαλία της. Όταν η Αναστασία έφτασε σε ώριμη ηλικία, ο πατέρας της την πίεζε να παντρευτεί τον Ρωμαίο εθνικό Πόπλιο, το οποίο και έγινε παρά τη θέλησή της. Η Αναστασία απέφυγε τον Πόπλιο σαρκικά, προφασιζόμενη ότι ήταν ασθενής, νόσο αεί προφασιζόμενη όπως αναγράφει το συναξάριό της, ενώ αυτός της κατέτρωγε την περιουσία σε ειδωλολατρικές και άσωτες εκδηλώσεις. Η Αναστασία υπέφερε πολύ, διότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει ελεύθερα τις χριστιανικές της υποχρεώσεις.

Ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της, ελευθέρωσε όλες τις δυνατότητες της Αναστασίας. Έτσι διέθετε όλα της τα πλούτη, το χρόνο, τη δράση και την αγάπη της στο να επισκέπτεται στις φυλακές τους φυλακισμένους Χριστιανούς, να τους ενισχύει και να τους ενθαρρύνει, ώστε να μην δειλιάσουν μπροστά στο μαρτύριο. Έγινε αλείπτρια, δηλαδή προπονήτρια, πολλών μαρτύρων που οφείλουν το ένδοξο μαρτυρικό τους τέλος στην ενθάρρυνση και τη στήριξη της Αναστασίας.

Η Αγία Αναστασία φέρει το προσωνύμιο Φαρμακολύτρια για δύο λόγους όπως αναφέρεται και στη wikipedia:

α) Δίδει φάρμακα και θεραπεύει σωματικές και ψυχικές ασθένειες: είχε άνωθεν δύναμη να λύει και να καταστρέφει των φαρμάκων και των δηλητηρίων τα δεινά αποτελέσματα και τις ενέργειες.

β) Λύει τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια: Ανάμεσα στις πολλές άλλες ιάσεις και θεραπείες που επιτελεί, έλαβε θεϊκή χάρη να διασώζει όσους έπεσαν στα δίχτυα των φαρμακών και των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών.

Ο Αναστάσιος και η Αναστασία γιορτάζουν το Πάσχα

Μπορεί να υπάρχουν Άγιοι και Αγίες με το όνομα «Αναστάσιος» και «Αναστασία» που τιμάται η μνήμη τους διαφορετική μέρα από αυτή του Πάσχα, όμως οι περισσότεροι γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή τότε: με την Ανάσταση του Κυρίου.

Το όνομα Αναστασία ειναι το πιο δημοφιλές όνομα για τα κορίτσια, ειδικά στην Ευρώπη, όπου τα περισσότερα ονόματα έχουν χριστιανικές ρίζες.

Το όνομα «Αναστασία», ήταν επίσης ένα δημοφιλές όνομα για πολλά χρόνια στη Ρωσία, μέχρι το 2008 όπου τη θέση του έδωσε στο όνομα, «Σοφία». Παραμένει ωστόσο στα 10 κορυφαία κοριτσίστικα ονόματα για τα κορίτσια που γεννιούνται στη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Σερβία, τη Λευκορωσία και το Μαυροβούνιο.

Η διασημότερη Αναστασία, ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Νικολάγιεβνα της Ρωσίας, η μικρότερη κόρη του Αυτοκράτορα Νικολάου Β΄ της Ρωσίας, τελευταίου ηγεμόνα της Αυτοκρατορίας της Ρωσίας, και της συζύγου του, Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα. Από τη δική της ιστορία είναι εμπνευσμένη η αμερικανική δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων και μιούζικαλ φαντασίας της Disney (1997).

πηγή: greekreporter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved