Παιδίατρος προειδοποιεί για πέντε επικίνδυνα παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα

Συμβούλεψε τους γονείς να μην τα αγοράσουν.

Νίκη Παπανικολάου
Παιδίατρος προειδοποιεί για πέντε επικίνδυνα παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα
Bigstock

Τι περιμένουν περισσότερο από καθετί τα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων; Μα φυσικά τα δώρα από γονείς, συγγενείς, φίλους και φυσικά από τον 'Αγιο Βασίλη.

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να μην κακοκαρδίσουν τα παιδιά τους ικανοποιώντας κάθε επιθυμία, μέρες που είναι. Συχνά μάλιστα δεν ελέγχουν αν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους, θεωρώντας ότι για να το ζητάει ή επειδή είναι δημοφιλές, πληροί τις προδιαγραφές.

Ποια παιχνίδια θεωρούνται επικίνδυνα σύμφωνα με παιδίατρο

Η παιδίατρος Niamh Lynch, από την Ιρλανδία προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς στην επιλογή των χριστουγεννιάτικων δώρων ενόψει των γιορτών, ανέβασε ένα βίντεο στο TikΤok εστιάζοντας σε πέντε που θεωρεί η ίδια επικίνδυνα. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Χάντρες νερού (σφαιρίδια)

Τα σφαιρίδια νερού είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αρέσουν στα παιδιά αλλά όπως εξηγεί η παιδίατρος αν καταποθούν, υπάρχει η πιθανότητα να διογκωθεί το μέγεθος τους έως και 200 ​​Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών που χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σφαιριδίων νερού καθώς είχαν προκαλέσει απόφραξη στο έντερό τους.

Μπαταρίες κουμπιών

Παιχνίδια που χρησιμοποιούν μικρές, στρογγυλές μπαταρίες αντί για κανονικές κυλινδρικές, θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορούν να προκαλέσουν «κάψιμο του οισοφάγου και να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς» σύμφωνα με την Δρ. Niamh Lynch.

Παιχνίδια με μικρά εξαρτήματα

Πολλά παιχνίδια έχουν κρυφά αποσπώμενα κομμάτια κι αυτά ενέχουν κίνδυνο πνιγμού. Η παιδίατρος μοιράζεται επίσης έναν εύκολο τρόπο για να ελέγξουν οι γονείς αν κάτι είναι δυνητικά επικίνδυνο. «Εάν κάτι χωράει στη διάμετρο ενός ρολού τουαλέτας, τότε ένα μικρό παιδί μπορεί ενδεχομένως να το καταπιεί», είπε χαρακτηριστικά.

Κατοικίδια

Τα Χριστούγεννα είναι η χειρότερη περίοδος για να αποκτήσει η οικογένεια ένα κατοικίδιο καθώς όπως εξηγεί η παιδίατρος, δεν υπάρχει τις μέρες αυτές η κλασική ρουτίνα, επικρατεί ένας ενθουσιασμός αλλά κι ένα μικρό χάος παράλληλα κι όλα φαντάζουν ιδανικά. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Πολλοί γονείς έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί της. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης ενός κουνελιού με το όνομα Hazel ανέφερε ότι « ήταν δώρο για ένα παιδί - την εγκατέλειψαν όμως σε ένα μικροσκοπικό κλουβί μερικούς μήνες μετά καθώς δεν έπαιξε ποτέ μαζί της».

Quad Bikes (γουρούνες)

Οι παιδικές γουρούνες μπορεί να φαίνονται ασφαλείς, όμως δεν είναι. Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να τις ελέγξουν ενώ αν αναποδογυρίσουν ή αν συγκρουστούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο παιδί.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved