Πώς θα μάθετε στο παιδί να κάνει αποταμίευση

Το σημαντικό είναι να μάθει το παιδί την έννοια της αποταμίευσης.

Πώς θα μάθετε στο παιδί να κάνει αποταμίευση
Bigstock

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης σήμερα και είναι μια καλή αφορμή να μιλήσετε στο παιδί σας για το πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Η σταθερή και συνεπής προσπάθεια αποταμίευσης απαιτεί χρόνο εξ ου και πρέπει το παιδί από μικρή ηλικία να μάθει την αξία της εξοικονόμησης χρημάτων.

Συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας πώς να εξοικονομεί χρήματα

  • Συζητήστε τη διαφορά μεταξύ του « θέλω» και «έχω ανάγκη»
  • Ανοίξτε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου στο όνομα του παιδιού σας
  • Δώστε του χαρτζιλίκι το οποίο θα πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του
  • Παρακινήστε το να αποταμιεύει σε έναν κουμπαρά ( προσοχή να μην ανοίγει από κάτω)
  • Δώστε εσείς το παράδειγμα της αποταμίευσης
  • Βοηθήστε το να βγάλει χρήματα αναθέτοντάς του να κάνει ορισμένες δουλειές στο σπίτι.
aporamievsi.jpg

Χρήσιμες συμβουλές για την αποταμίευση

Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με την παρατήρηση και τη συχνή επανάληψη. Κάντε λοιπόν συχνά αριθμητικά παραδείγματα χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα.

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ξεχωρίζουν τα χρήματα. Μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα χρήματα είτε με τα διαφορετικά τους χρώματα, είτε με τα σχέδια που έχουνε πάνω.

Αφού εμπεδώσουν αυτές τις διαφορές μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω και να τους μάθετε τις διαφορές στην αξία των νομισμάτων.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει σημασία να συζητάτε συχνά τις αξίες σας αναφορικά με τα χρήματα: πως εσείς αποταμιεύετε, τι ενέργειες κάνετε για να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα και – ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα – πως δαπανάτε τα χρήματά σας συνετά.

Η θέσπιση στόχων είναι θεμελιώδης για να μάθουν τα παιδιά την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Έτσι προετοιμάζονται για να μπορούν να παίρνουν και σωστές αποφάσεις αναφορικά με τα χρήματα στο μέλλον.

paidi-vazei-lefta-se-koumpara.jpg

Γιατί είναι σημαντική η αποταμίευση;

Εξηγήστε στα παιδιά και τους εφήβους ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους. Όπως, παρέχει μια ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα οικονομικό μαξιλάρι σε περίπτωση απροσδόκητων εξόδων. Επίσης, μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη διαφόρων στόχων, όπως την έναρξη μιας δικής του επιχείρησης όταν μεγαλώσει.

Με πληροφορίες από το gohenry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved