Επτά τρόποι να ενισχύσετε την ορμόνη του ύπνου στα νήπια

Πώς να αυξήσετε την παραγωγή της μελατονίνης στα μικρά παιδιά.

Επτά τρόποι να ενισχύσετε την ορμόνη του ύπνου στα νήπια

Η ορμόνη του ύπνου ονομάζεται μελατονίνη και μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή της στα παιδιά

Bigstock

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που καθορίζει πότε ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα του ύπνου για αυτό και είναι γνωστή ως ορμόνη του ύπνου. Τα επίπεδα της μελατονίνης είναι χαμηλά κατά τη διάρκεια της μέρας, αυξάνονται αργά το απόγευμα και κορυφώνονται κατά τη νύχτα.

Στους ενήλικες ο κιρκάδιος ρυθμός και τα επίπεδα της μελατονίνης επηρεάζονται από την έκθεση στο φως και στο σκοτάδι. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του φωτός τις βραδινές ώρες πυροδοτεί την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, ενώ αντίθετα το πρωινό φως του ήλιου αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης η οποία διακόπτει την παραγωγή της μελατονίνης.

Στην περίπτωση των μωρών χρειάζονται αρκετοί μήνες μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο κιρκάδιος ρυθμός τους για αυτό και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους δεν ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα. Μεγαλώνοντας το παιδί, το ρολόι του σώματός του ρυθμίζεται ολοένα και περισσότερο και μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς σε αυτό.

upnos-nipiou-(2).jpg

Πώς να ενισχύσετε την παραγωγή της μελατονίνης στα νήπια

Ουσιαστικά θα πρέπει να κάνετε πιο έντονο τον διαχωρισμό της μέρας από τη νύχτα. Παρακάτω μερικές ιδέες.

Ανοίξτε τις κουρτίνες και τα παντζούρια το πρωί

Κάθε πρωί φροντίστε να ανοίγετε τα παντζούρια, τις κουρτίνες έτσι ώστε να μπαίνει άπλετο φως στο δωμάτιο του παιδιού και στο σπίτι. Ενθαρρύνετέ το να κοιτάξει έξω από το παράθυρο στον ουρανό, για παράδειγμα για να βρει φιγούρες ή αντικείμενα που σχηματίζουν τα σύννεφα ή να εντοπίσει διαφορετικά πουλάκια.

Βγείτε έξω το πρωί

Κάντε μία βόλτα στο τετράγωνο ή πηγαίνετε σε ένα κοντινό πάρκο. Αν το παιδί πηγαίνει βρεφικό σταθμό μπορείτε να παρκάρετε λίγο πιο μακριά για να έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε και να εκτεθεί το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο στο πρωινό φως του ήλιου.

Κάντε μία βόλτα πριν το μεσημεριανό γεύμα

Ειδικά τον χειμώνα που το πρωί αργεί να ξημερώσει, είναι μία καλή ιδέα να πάτε τη βόλτα σας στον ήλιο λίγοι πριν το μεσημεριανό.

«Ναι» στο υπαίθριο παιχνίδι

Είτε αυτό γίνεται σε κάποιο πάρκο ή παιδική χαρά της γειτονίας ή στον παιδικό σταθμό. Η έκθεση του παιδιού στο φως του ήλιου έχει οφέλη όχι μόνο για την υγεία του (επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D), αλλά και στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

93260c53-paixnidi-me-ammo.jpg

Χρησιμοποιήστε dimmers για να μειώσετε το φως

Όταν ξεκινάτε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού μειώστε το φως στο σπίτι είτε σβήνοντας κάποια φώτα είτε μειώνοντας την έντασή τους με dimmers. Όσο πιο σκοτεινός είναι ο χώρος, τόσο αυξάνεται και η παραγωγής της μελατονίνης και το παιδί προετοιμάζεται για τον ύπνο.

Αποφύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο

Μπορεί να νομίζετε ότι το να δει το αγαπημένο του παιδικό το βράδυ θα χαλαρώσει το παιδί και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο εύκολα, όμως στην πραγματικότητα η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως η τηλεόραση, τα tablets και τα κινητά, αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου.

Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο

Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή της μελατονίνης.

Με πληροφορίες από motherandbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved