Τι να κάνετε εάν δεν αρέσει στο μωρό να είναι μπρούμυτα

Τα παιδιά από τη γέννησή τους ακόμα πρέπει να παιρνούν έστω λίγα λεπτά την ημέρα μπρούμυτα. 

Τι να κάνετε εάν δεν αρέσει στο μωρό να είναι μπρούμυτα
Συμβουλές για να απολαμβάνει το μωρό τον χρόνο μπρούμυτα. Bigstock

Οι ειδικοί προτείνουν τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα μέχρι και τον πρώτο χρόνο ζωής τους, ωστόσο, είναι σημαντικό από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους να περνούν χρόνο μπρούμυτα ενώ είναι ξύπνιο και πάντα υπό την επίβλεψη και του γονιού.

Η συγκεκριμένη θέση όχι μόνο βοηθά τα μωρά να δυναμώσουν τους μύες τους, αλλά παράλληλα τα προετοιμάζει για τα αναπτυξιακά ορόσημα που θα κατακτήσουν μέχρι να γίνουν ενός έτους όπως το μπουσούλημα, να στέκονται όρθια και έπειτα να περπατούν.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο γονιός μπορεί να βάζει το μωρό μπρούμυτα ακόμα και την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό, καθώς επίσης και ότι δύο με τρεις φορές μέσα στη μέρα διάρκειας από 3 έως 5 λεπτά, αρκούν.

Επιπλέον, ο χρόνος που περνά το μωρό μπρούμυτα ακόμα και πάνω στον γονιό όταν τον έχει αγκαλιά μπορεί να λειτουργήσει και ως χρόνος αλληλεπίδρασης και παιχνιδιού.

Και αν στο μωρό δεν αρέσει να είναι μπρούμυτα;

Κάποια μωρά γκρινιάζουν όταν είναι μπρούμυτα, ίσως γιατί είναι πιο δύσκολο, για εκείνα να κοιτάξουν γύρω τους ειδικά εάν ακόμα δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το κεφάλι τους.

Οι γονείς σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνουν υπομονή και συχνή εξάσκηση. Το μωρό σταδιακά θα δυναμώσει τους μύες του λαιμού και θα είναι σε θέση να σηκώνει μόνο του το κεφάλι του. Η ώρα που περνά μπρούμυτα θα γίνει πιο ευχάριστη και θα ταυτιστεί με ώρα παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με τον γονιό.

Τι μπορείτε να κάνετε επιπλέον:

  • Τοποθετήστε το κεφαλάκι του μωρού σε ένα χαμηλό μαξιλάρι ή μία διπλωμένη κουβέρτα όταν ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα στο κρεβάτι.
  • Βάλτε γύρω από το μωρό αγαπημένα του παιχνίδια και οικεία αντικείμενα. Έρευνα έχει δείξει ότι με τον τρόπο αυτό αποσπάται η προσοχή του μωρού και προσπαθεί να εστιάσει σε αυτά σηκώνοντας το κεφάλι του.
  • Βάλτε μουσική ή μιλήστε με απαλή φωνή για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει όσο είναι μπρούμυτα
  • Δοκιμάστε διαφορετικές επιφάνειες. Για παράδειγμα τη μία μέρα μπορείτε να βάλετε το μωρό πάνω σε μία κουβέρτα, την άλλη πάνω σε ένα χαλί. Οι διαφορετικές υφές θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα εστιάσει σε αυτές.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved