Ταξίδι με παιδί ή ένα βρέφος - Τι έγγραφα απαιτούνται

Τι χρειάζεται για να ταξιδέψει ένα μωρό ή μικρό παιδί με το αεροπλάνο.

Ταξίδι με παιδί ή ένα βρέφος - Τι έγγραφα απαιτούνται

Το ταξίδι με ένα νεογέννητο μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για όλους – τους γονείς

Bigstock

Το ταξίδι με παιδιά ή βρέφη μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία, αλλά απαιτεί επίσης προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν, είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεστε για να ταξιδέψετε με το μωρό σας.

Ποια έγγραφα απαιτούνται λοιπόν για να ταξιδέψετε με ένα παιδί ή ένα βρέφος στην Ελλάδα, Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Παιδιά 2-12 ετών

  • Ταξίδι με αεροπλάνο εντός Ελλάδας

Τα παιδιά (2-12 ετών) που ταξιδεύουν εντός Ελλάδας είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως. Αν ταξιδεύουν με έναν γονέα και είναι πολύ μικρά συνιστάται να έχετε μαζί σας και μια Υπεύθυνη Δήλωση (gov.gr Online Έκδοση) με την συγκατάθεση του άλλου γονέα.

  • Ταξίδι με αεροπλάνο εκτός Ελλάδας

Για τα παιδιά που ταξιδεύουν στην Ευρώπη είναι απαραίτητη η έκδοση διαβατηρίου και η Υπεύθυνη Δήλωση να είναι και στα Αγγλικά. Αν ο προορισμός σας είναι εκτός Σένγκεν (ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ) τότε θα πρέπει να ελέγχετε τι ισχύει σε κάθε χώρα ξεχωριστά για το ταξίδι με μωρά ή μικρά παιδιά. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς διαβατηρίων για ανηλίκους, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται διαβατήριο και πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία εισόδου.

Συμβουλές για ταξίδι με το νεογέννητο

Bigstock

Τι ισχύει για τα βρέφη

Όσον αφορά τα βρέφη, είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό γεννήσεως. Όσο για τα βρέφη κάτω των 4 ημερών; Αυτά δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Ταξιδιωτικά έγγραφα για ανηλίκους που δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους

Στην περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται από ενήλικο που δεν είναι γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας του, η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράφεται και από τους δύο γονείς με την οποία θα επιτρέπουν στο εν λόγω πρόσωπο να συνοδεύσει το παιδί τους στο συγκεκριμένο ταξίδι. Αντίστοιχα, η δήλωση θα πρέπει να φέρει το γνήσιο της υπογραφής των δύο γονέων και να είναι επικυρωμένη από αρμόδιες ελληνικές αρχές (π.χ. ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα κλπ).

Ομοίως, ανήλικοι από άλλη χώρα της ΕΕ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν γραπτή άδεια των γονέων / κηδεμόνων τους με επικυρωμένη την υπογραφή τους από την αρμόδια αρχή της χώρας διαμονής/προέλευσης ή από τις Ελληνικές προξενικές αρχές ή από την Ελληνική Αστυνομία.

Γενικές αρχές για παιδιά που πρόκειται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο

Ο αριθμός των αεροπορικών ταξιδιών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια όπως
και ο αριθμός των πτήσεων μεγάλης απόστασης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση
Πολιτικής Αεροπορίας οι ταξιδιώτες προβλέπεται να διπλασιαστούν μεταξύ 2006 και 2020.

Τα αεροπορικά ταξίδια και ιδιαίτερα τα μακρινά εκθέτουν τους επιβάτες σε παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν στην υγεία και την ευημερία τους όπως η πίεση καμπίνας, η υγρασία, το jet lag και άλλα.

Ένα υγιές μωρό μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο 48 ώρες μετά τη γέννηση, αν και είναι προτιμότερο να ταξιδεύει μετά την ηλικία των 7 ημερών. Τα πρόωρα νεογνά πρέπει να υπόκεινται σε ιατρική εξέταση πριν από το αεροπορικό ταξίδι. Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας επηρεάζουν τα βρέφη οπότε είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να χορηγείται πιπίλα ή να ταΐζεται το βρέφος κατά την προσγείωση και απογείωση προκειμένου να διεγείρεται η διαδικασία της κατάποσης.

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή για νεογνά, βρέφη και παιδιά με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Παιδιά με χρόνιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα είναι σε κίνδυνο να παρουσιάσουν υποξία κατά τη διάρκεια της πτήσης και είναι απαραίτητη η συμβουλή ιατρού πριν το ταξίδι.
  • Σοβαρές αναταράξεις ή μη θανατηφόρο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση σε γονείς και παιδιά.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω τουλάχιστον ως την ηλικία του ενός έτους ή βάρους 9 kg. Παιδιά ηλικίας >1 έτους και βάρους 9-18 kg θα πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα εμπρός ενώ παιδιά βάρους >18 kg είναι ασφαλή σε καθίσματα αεροπλάνου εφόσον χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας.
  • Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα αυτιά και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία της απογείωσης και της προσγείωσης. Εξισορρόπηση των πιέσεων στο μέσο ους επιτυγχάνεται με τη διαδικασία της κατάποσης ή της μάσησης.
  • Τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν, να σιτίζονται με μπιμπερό ή να τους χορηγείται πιπίλα προκειμένου να διεγείρεται η διαδικασία της κατάποσης.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μασούν τσίχλα.
  • Αντισταμινικά και αποσυμφορητικά δεν φαίνεται να βοηθούν στα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αεροπορικά ταξίδια επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή τις επιπλοκές της οξείας μέσης ωτίτιδας.
  • Τα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προκαλούν jet lag και οδηγούν σε διαταραχές του ύπνου σε βρέφη και παιδιά όπως και στους ενήλικες. Μετά την άφιξη τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτευχθεί γρηγορότερη προσαρμογή.

Πολιτικές εταιρειών

Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τη δική της πολιτική σε ό,τι έχει να κάνει τα ταξίδια με βρέφη. Δείτε παρακάτω τι ισχύει στην Aegean Airlines.

Βρέφη θεωρούνται τα παιδιά που μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού δεν έχουν κλείσει τα δύο (2) έτη.

Όροι αποδοχής/περιορισμοί:

  • Βρέφη έως επτά (7) ημερών δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν, εκτός εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.
  • Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, οι γονείς θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση καλής υγείας του βρέφους από τον μαιευτήρα-γιατρό.
  • Επιτρέπεται ένα (1) βρέφος ανά συνοδό ηλικίας άνω των 16 ετών.
  • Αποτελεί ευθύνη του γονέα/κηδεμόνα να έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοπροσωπίας για το βρέφος, καθώς και όποιο άλλο έγγραφο απαιτείται για τον εκάστοτε προορισμό (π.χ. VISA/διαβατήριο κτλ.)
  • Το βρέφος ταξιδεύει μόνο στην αγκαλιά του γονέα-κηδεμόνα του και δικαιολογείται η μεταφορά μίας χειραποσκευής έως 6kg με τα απαραίτητα για τη διατροφή και υγιεινή του. Μπορεί να υπάρξει πιθανότητα ελέγχου αυτών από τον έλεγχο του αεροδρομίου.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός βρεφών ανά αεροσκάφος εξαρτάται από τον αριθμό των μασκών οξυγόνου και ζωνών ασφαλείας για βρέφη που διαθέτει το αεροσκάφος.

Κανονισμοί ναύλων

  • Ο Βρεφικός Ναύλος αφορά σε παιδιά έως δύο (2) ετών, εφόσον αυτά ταξιδεύουν στην αγκαλιά του συνοδού.
  • Εάν ο συνοδός προτιμά το βρέφος να έχει δική του θέση (υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας), τότε θα χρειαστεί να αγοράσει τον Eκπτωτικό Nαύλο για παιδιά (εφόσον είναι διαθέσιμος), καθώς και να έχει μαζί του κάθισμα αυτοκινήτου (car-type seat) που να πληροί τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας (μάθετε περισσότερα στην παρακάτω ενότητα). Η διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί είναι ο συνοδός να επικοινωνήσει με το Τμήμα Κρατήσεων της AEGEAN ή με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα.
  • Εάν ένα βρέφος συμπληρώνει τα δύο (2) έτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τότε είναι υποχρεωτική η κράτηση χωριστής θέσης με τον εκπτωτικό Παιδικό Ναύλο για το σύνολο του ταξιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η μεταφορά καθίσματος αυτοκινήτου είναι προαιρετική.

Βρεφικά καθίσματα (τύπου αυτοκινήτου) στο αεροπλάνο

Το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να είναι πιστοποιημένο για χρήση σε μηχανοκίνητα οχήματα και να φέρει μία από τις ακόλουθες σημάνσεις που σχετίζονται με τη χρήση σε αεροσκάφη:

  • Πιστοποίηση UN Standard ECE R44-04 (ή 03), ή ECE R129 με τη σήμανση ‘ECE R’ και
  • Πιστοποίηση ‘Qualification Procedure for Child Restraint Systems for Use in Aircraft’ (TÜV/958-01/2001) με τη σήμανση ‘For Use in Aircraft’ ή
  • Πιστοποίηση με άλλες αποδεχτές τεχνικές προδιαγραφές. Το βρεφικό κάθισμα πρέπει να διαθέτει πιστοποιημένη σήμανση που να δικαιολογεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.

Προϋποθέσεις

  • Βρεφικά καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιούνται για βρέφη και παιδιά ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών.
  • Το μέγιστο βάρος του παιδιού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 27kg.
  • Η βάση του βρεφικού καθίσματος δεν μπορεί να έχει διαστάσεις μεγαλύτερες από 40 cm x 40 cm ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτησή του σε όλα τα καθίσματα της καμπίνας των επιβατών.
  • Το βρεφικό κάθισμα πρέπει να διαθέτει ιμάντες ώμου (ζώνη ασφαλείας 2 σημείων) για το βρέφος.
  • Η κατασκευή του βρεφικού καθίσματος πρέπει να επιτρέπει την ασφαλή πρόσδεση με τη ζώνη του καθίσματος του αεροσκάφους και δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ανάκληση του μπροστινού καθίσματος.
  • Το βρεφικό κάθισμα πρέπει να προσδένεται πριν από την αναχώρηση και να παραμένει προσδεμένο μέχρι την άφιξη.

Τοποθέτηση

Τα βρεφικά καθίσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άδεια καθίσματα του αεροσκάφους και απαγορεύεται να τα κρατούν στην αγκαλιά τους οι συνοδοί.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να παραμένουν προσδεμένα στο κάθισμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, εκτός εάν μεταφέρονται ως χειραποσκευή.

Τα βρεφικά καθίσματα απαγορεύεται να τοποθετούνται:

  • σε κάθισμα από την πλευρά του διαδρόμου
  • σε σειρά καθισμάτων που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου
  • σε σειρά καθισμάτων που βρίσκεται αμέσως πριν ή μετά τη σειρά καθισμάτων που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου.

πηγές: travelsales.gr/ gov.gr / eody.gov.gr / aegeanair.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved