Sharenting: Πώς οι γονείς θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους - Το βίντεο που πρέπει να δείτε

'Ενα κοινωνικό πείραμα για τις επιπτώσεις του  «sharenting»

DeutscheTelekom

Οι συνέπειες που μπορεί να έχουν τα παιδιά από τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών τους στα social media αποτυπώνονται πολύ παραστατικά σε ένα βίντεο της Deutsche Telekom.

Όλο και περισσότεροι γονείς δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο κυκλοφορούν περίπου 1.300 φωτογραφίες κάθε παιδιού στο διαδίκτυο πριν συμπληρώσει τα 13 έτη ζωής, όπως είχε αναφέρει η πρώην επίτροπος για την προστασία των παιδιών στην Αγγλία, Αν Λόνγκιλντ.

Κι αν θεωρείτε υπερβολικό τον αριθμό, αναλογιστείτε πόσες φωτογραφίες παιδιών βλέπετε καθημερινά στο διαδίκτυο: χαριτωμένα μωρά σε άπειρες πόζες, στιγμές τους από γενέθλια, από παιχνίδια στο σπίτι, από βόλτες.

Επίσης, σκεφτείτε πόσες φωτογραφίες των παιδιών σας ανεβάζετε εσείς και με τι συχνότητα.

Το sharenting, όπως ονομάζεται το φαινόμενο, από τις λέξεις «share» (μοιράζομαι) και « parents» ( γονείς) φαίνεται ότι έχει συνέπειες και μάλιστα σημαντικές για το ίδιο το παιδί.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες των παιδιών που αναρτούν οι γονείς είναι διαθέσιμες στους πάντες, σε όλο τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς.

πηγή: Τelekom.com

Το κοινωνικό πείραμα για τις επιπτώσεις του «sharenting»

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό και κυρίως τους γονείς που μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο και λεπτομέρειες από τη ζωή των παιδιών τους στο διαδίκτυο, η Deutsche Telekom δημοσίευσε ένα βίντεο δείχνοντας τις επιπτώσεις των συχνών αναρτήσεων.

Μάλιστα κατά την έναρξη παρουσιάζονται τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • ποσοστό άνω του 75% των γονιών μοιράζονται δεδομένα των παιδιών τους στα sociol media.
  • 8 στους 10 γονείς έχουν followers που δεν συνάντησαν ποτέ ( ή δεν γνωρίζουν).

Το deepfake σποτ «A Message from Ella» χρησιμοποιεί το παράδειγμα μιας οικογένειας για να δείξει τις συνέπειες της κοινής χρήσης φωτογραφιών του παιδιού της στο διαδίκτυο.

Πρωταγωνίστρια είναι η 9 χρονη «Ella» που με τη βοήθεια της τεχνολογίας AI, μεταμορφώνεται στην έφηβη εκδοχή της. Από το μέλλον, η Ella στέλνει μια προειδοποίηση στους γονείς της σχετικά με τις αναρτήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο θέτοντας προ των ευθυνών τους.

Εξηγεί πόσο εύκολο είναι να γίνει υποκλοπή όλων των προσωπικών της δεδομένων, να αλλοιωθούν, να παραποιηθούν και να βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που ούτε καν περνούν από το μυαλό τους.

«Sharenting»: κίνδυνοι

Κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με την ψηφιακή του ταυτότητα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, υπάρχουν 1.500 φωτογραφίες του μέσου παιδιού στο διαδίκτυο που ανεβαίνουν χωρίς τη συγκατάθεσή του από αυτούς που εμπιστεύεται περισσότερο: τους γονείς του.

Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και χειρίζονται τα ευαίσθητα δεδομένα των παιδιών τους προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η πιθανότητα να πέσουν θύματα εκβιασμού ή περιστατικών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved