Tips για να μεγαλώσετε ένα γατάκι μαζί με τα παιδιά σας

Μωρά, νήπια και γατάκια

Tips για να μεγαλώσετε ένα γατάκι μαζί με τα παιδιά σας

Το γατάκι χρειάζεται την ίδια φροντίδα που χρειάζεται και ένα μωρό.

Bigstock

Ένα κατοικίδιο δεν είναι ένας προσωρινός φίλος στο παιχνίδι για τα παιδιά σας, αλλά ένα μέλος της οικογένειας.

Το να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο απλά για να διδάξετε την υπευθυνότητα στα παιδιά σας δεν είναι καλή ιδέα. Οι ειδικοί συνιστούν ότι τα αρκετά μικρά γατάκια δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά κάτω των 5 ετών και προτείνουν ένα παιδί να είναι τουλάχιστον 6 ετών πριν αποκτήσει το πρώτο του κατοικίδιο.

Τα νεαρά γατάκια δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα σπίτια που έχουν μωρά ή νήπια μιας και τα αρκετά μικρής ηλικίας παιδιά, συνήθως δεν έχουν την υπομονή ή την ωριμότητα να διαχειριστούν ένα γατάκι με υπευθυνότητα.

Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να γίνουν υπεύθυνοι φροντιστές κατοικιδίων είναι να δώσετε εσείς το σωστό παράδειγμα. Αυτό θα πρέπει να αρχίσει πριν ακόμη αποκτήσετε το πρώτο σας κατοικίδιο. Γι' αυτό πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα μικρό γατάκι, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα.

Ένα μικρό γατάκι χρειάζεται χρόνο και ενέργεια

Το γατάκι χρειάζεται την ίδια φροντίδα που χρειάζεται και ένα μωρό. Θέλει χρόνο, θέλει επίβλεψη και φυσικά ενδιαφέρον. Οι πρώτοι έξι μήνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός γατιού. Πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να παρέχουν αυτό που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που έχει να κάνει με τη μάθηση και την ανάπτυξή του. Τα γατάκια που δεν διδάσκονται και δεν φροντίζονται σωστά μπορεί να μην προσαρμοστούν μεγαλώνοντας. Εάν έχετε ένα μικρό παιδί που απαιτεί ήδη πολλή φροντίδα και χρόνο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν θα έχετε αρκετό χρόνο για να φροντίσετε σωστά και ένα γατάκι.

Τα γατάκια είναι ευαίσθητα

Ένα γατάκι δεν είναι παιχνίδι. Τα νεαρά γατάκια είναι εύθραυστα πλασματάκια και αρκετά ευαίσθητα για ένα πληθωρικό νηπιάκι. Τα μικρά παιδιά είναι συχνά πολύ σκληρά με τα γατάκια επειδή δεν έχουν μάθει ακόμη πώς να συμπεριφέρονται σε πλάσματα μικρότερα από τα ίδια.

Ένα μικρό παιδί μπορεί να τραυματίσει ακούσια ένα γατάκι. Το μικροσκοπικό σώμα του για παράδειγμα μπορεί να σπάσει εύκολα ή να συνθλιβεί. Ένας συνηθισμένος τραυματισμός στα γατάκια είναι τα σπασμένα κόκκαλα από έντονο παιχνίδι και ο θάνατος από υπερβολική πίεση.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει ένα γατάκι σε ένα παιδί που θέλει να το μαζεύει συνεχώς, να το αγκαλιάζει, να του τραβά την ουρά, τα αυτιά, τα πόδια ή τα μουστάκια του. Εάν φοβηθεί, κρατηθεί πολύ σφιχτά ή συγκρατηθεί με τη βία, ένα γατάκι μπορεί να το δει ως απειλητική χειρονομία και να αντιδράσει με το γρατσούνισμα ή το δάγκωμα του παιδιού.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας. Πώς θα ένιωθε το παιδί σας αν κάποιος του πίεζε τα μάτια ή του τραβούσε τα αυτιά; Ακόμη και το πιο υπάκουο κατοικίδιο, έχει όρια και όλα τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και σεβασμό. Για να προστατεύσετε τόσο το παιδί σας όσο και το κατοικίδιο ζώο σας, είναι σημαντικό να επιβλέπετε ως ενήλικες την αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους.

Έντονο παιχνίδι

Τα γατάκια έχουν κοφτερά δόντια και νύχια. Το να δαγκώνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι κάτι που τους αρέσει πολύ. Ένα υπερκινητικό γατάκι που έχει οδοντοφυΐα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για το βρέφος ή νήπιο παιδί σας. Εάν ένα παιδί παίζει πολύ σκληρά με ένα γατάκι, μπορεί να γρατσουνιστεί ή να δαγκωθεί. Τα γατάκια τείνουν επίσης να σκαρφαλώνουν σε μικρά παιδιά γρατσουνίζοντάς τα κατά λάθος. Το να τιμωρήσετε το γατάκι σας για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν θα βοηθήσει. Εάν μάθει ότι το να είναι κοντά σε παιδιά έχει ως αποτέλεσμα να του μιλάτε άσχημα και να το μαλώνετε, θα το κάνει αμυντικό στην παρουσία τους.

gatakia-kai-mora-(2).jpg

Ποια γάτα είναι κατάλληλη για ένα παιδί;

Μια γάτα, περίπου ενός έτους με διαμορφωμένη συμπεριφορά και προσωπικότητα, είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά. Επιπλέον έχει θάρρος, ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα παιδιά και τις γρήγορες, απροσδόκητες κινήσεις τους. Επίσης, οι γάτες ενός έτους είναι υπομονετικές με τα μικρά παιδιά, και το καλύτερο από όλα, ξέρουν πότε να απομακρυνθούν από υπερβολικές καταστάσεις.

πηγή: heartforanimals.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved