Γιατί τα μωρά κοιτούν επίμονα το φως;

Η έκθεση στο φως είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη της όρασης του μωρού.

Γιατί τα μωρά κοιτούν επίμονα το φως;

Τι πρώτες εβδομάδες τα μωρά βλέπουν μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 20-30 εκατοστών, δεν διακρίνουν τα χρώματα και τη προσοχή τους αποσπά το έντονο φως.

Bigstock

Η όραση του μωρού αναπτύσσεται σταδιακά. Τι πρώτες εβδομάδες βλέπουν μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 20-30 εκατοστών, δεν διακρίνουν τα χρώματα και την προσοχή τους κεντρίζει το έντονο φως.

Τα μωρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο φως σε σχέση με τους ενήλικες. Για την ακρίβεια 50 φορές πιο ευαίσθητα και δεδομένου ότι το πρώτο διάστημα βλέπουν τα πάντα γύρω τους ασπρόμαυρα, το φως τους προσφέρει μία έντονη αντίθεση την οποία και είναι σε θέση να παρατηρήσουν.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες, λοιπόν, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό κοιτάζει επίμονα τα φώτα στο ταβάνι, ανεμιστήρες και γενικά πράγματα που παρουσιάζουν έντονη αντίθεση ή κίνηση.

mwro-xasmourietai.jpg

Μπορεί το φως να βλάψει τα μάτια του μωρού;

Εξαρτάται. Η έκθεση στο φως είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη της όρασης του μωρού και επηρεάζει την ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου. Ωστόσο, υπερβολική έκθεση στο πολύ δυνατό φως, στην μπλε και στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια παιδιών και ενηλίκων.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια του μωρού

Μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια του μωρού από την ηλιακή ακτινοβολία με τον ίδιο τρόπο που προστατεύετε και τα δικά σας, δηλαδή με γυαλιά ηλίου. Οι επιπτώσεις από την έκθεση στην μπλε ακτινοβολία ακόμα είναι υπό διερεύνηση, ωστόσο προτείνεται να περιορίσετε όσο γίνεται την έκθεση σε οθόνες..

Πότε θα σταματήσει το μωρό να κοιτάζει επίμονα τα φώτα;

Τα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται από την έντονη αντίθεση κεντρίζουν την προσοχή των μωρών τους πρώτους έξι με οκτώ μήνες και η έμφυτη αυτή τάση τα βοηθά να μάθουν να εστιάζουν. Μην περιμένετε ότι όλα τα παιδιά σταματούν να κοιτούν επίμονα το φως σε μία συγκεκριμένη ηλικία. Όπως συμβαίνει με κάθε άλμα ανάπτυξης, το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό.

Με πληροφορίες από thesicklymama.com, bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved