Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου

Ακόμα κι αν είναι η έννοια του χρόνου παραμένει ασαφής για τα παιδιά, με τη βοήθειά σας, μπορούν να την κατανοήσουν.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου

Χαμογελαστό κοριτσάκι κρατάει ένα ρολόι.

Bigstock

Τα μικρά παιδιά και ειδικά τα προσχολικής ηλικίας, δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου.

Φράσεις όπως «σε μισή ώρα, θα είμαστε εκεί», «τα γενέθλιά σου είναι 3 μήνες μακριά», «έρχομαι σε 5 λεπτά» ή «θα το κάνουμε αργότερα», δεν γίνονται κατανοητές εξ ου και τα παιδιά ρωτάνε ξανά και ξανά «πότε φτάνουμε;» « είναι αύριο τα γενέθλιά μου;».

Ωστόσο, η έννοια του χρόνου μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες ή χειροτεχνίες.

Adorable Toddler Girl Eating Healthy Cereal With Milk For Breakfast And Watching Cartoons On Tablet

Μωρό τρώει κοιτάζοντας τάμπλετ.

Bigstock

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες :

Χρονοδιακόπτης αντίστροφης μέτρησης

Η χρήση χρονοδιακόπτη αντίστροφης μέτρησης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά για να ενημερώσετε τα παιδιά πότε πρέπει να ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κατανοήσουν τον χρόνο που πρέπει παρακολουθήσουν τηλεόραση. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε με μικρά χρονικά διαστήματα, 10 ή 15 λεπτά και στη συνέχεια να τα αυξάνετε σταδιακά.

Ημερολόγια τοίχου ή επιτραπέζια

Είναι τα ημερολόγια όπου πρέπει να γυρίσετε τις σελίδες για να δείτε τον επόμενο μήνα ή τα ημερολόγια γραφείου που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτό το ημερολόγιο, μπορείτε να σημειώσετε σημαντικά γεγονότα και, καθώς συμβαίνουν, το παιδί μπορεί να τα διαγράφει.

Κλεψύδρες

Η κλεψύδρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κυρίως, για τη μέτρηση μικρών χρόνων. Για παράδειγμα, για να υποδείξετε την ώρα για το πλύσιμο των χεριών ή το βούρτσισμα των δοντιών.

Cute Little Toddler Girl Playing At Home With Eco Wooden Toys. Happy Child Cutting Vegetables And Fr

Νήπιο παίζει μόνο του στο πάτωμα.

Bigstock

Ρολόγια με δείκτες

Τα συγκεκριμένα ρολόγια είναι πολύ χρήσιμα για να μάθει και να αφομοιώνει το παιδί τον χρόνο που έχει περάσει. Για παράδειγμα, αν ο μικρός δείκτης είναι μεταξύ 12 και 1 είναι ώρα για φαγητό, αν είναι μεταξύ 3 και 4 η ώρα, είναι ώρα για ένα σνακ κι έτσι θ΄αρχίσουν να μαθαίνουν τους χρόνους που σχετίζονται με τις ρουτίνες τους.

Τραγούδια για τη μέτρηση του χρόνου

Αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να κάνει μια δραστηριότητα που διαρκεί λίγο. Αν για παράδειγμα, ένα τραγούδι διαρκεί περίπου 3 λεπτά ή λίγο περισσότερο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πείτε στο παιδί ότι πρέπει να ντυθεί μέχρι να τελειώσει το τραγούδι.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved