Snapchat: Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο Μy AI για τα παιδιά;

Το bot τεχνητής νοημοσύνης, Μy AI, του Snapchat είναι πλέον διαθέσιμο και προκαλεί ανησυχίες σε γονείς και όχι μόνο.

Snapchat: Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο Μy AI για τα παιδιά;

Κορίτσι κάθεται στον καναπε και κρατάει το κινητό του.

Bigstock

Τα social media είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας ενηλίκων και παιδιών. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των επτά ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας που αποκτούν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα επτά έτη. Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Common Sense Media, έδειξε ότι η χρήση των κοινωνικών μέσω από τους εφήβους το διάστημα 2019 με 2021 αυξήθηκε κατά 19%, ενώ άνοδος σημειώθηκε και στη χρήση των social media από παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών σε πλατφόρμες που απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών.

Ο εθισμός που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κίνδυνοι που ελλοχεύει η εμμονική χρήση τους και η έκθεση και αυτοπροβολή των παιδιών από τόσο νεαρή ηλικία, είναι θέματα που έχουν συζητηθεί από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια.

Ένα ακόμα που έχει βρεθεί στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες είναι η χρήση bot τεχνητής νοημοσύνης. Η δημιουργία του ChatGPT, έτσι και αλλιώς δίχασε το κοινό και ανέδειξε ερωτήματα για τη χρήση ή και κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπέρμαχοι εστιάζουν στην οικονομία χρόνου και κόστους που προσφέρει, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί κάνουν λόγο για ένα εργαλείο που βλάπτει την δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και απειλεί να αντικαταστήσει τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τo My AI του Snapchat

Το Snapchat αξιοποίησε το bot τεχνητής νοημοσυνης και προσέφερε στους χρήστες του ένα νέο feature, ένα bot ΑΙ μέσα στην ίδια την εφαρμογή, το My AI, το οποίο τροφοδοτείται από το πολυσυζητημένο ChatGPT. Μπορεί να δώσει συμβουλές και απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το όνομα του Chatbot, να σχεδιάζουν ένα δικό του Avatar, ακόμα και να το προσθέσουν σε συζητήσεις με φίλους.

Το My AI το οποίο έχει ενταχθεί ως feature μέσα σε μία άλλη εφαρμογή, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται από πσολλά παιδιά, έχει εγείρει ακόμα περισσότερες ανησυχίες.

Η Lyndsi Lee, αναφέρει το CNN.com, είπε στην 13χρονη κόρη της η οποία χρησιμοποιεί το snapchat, να την χρησιμοποιήσει καθόλου το bot τεχνητής νοημοσύνης. Η ίδια δήλωσε ότι γνωρίζει ότι αυτό είναι απλώς μία προσωρινή λύση μέχρι να καταλάβει και η ίδια πώς λειτουργεί το chatbot και βάλει πιο ξεκάθαρα όρια.

Σε αντίθεση με το chatGPT, αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους γονείς είναι ότι η συνομιλία με το My AI θυμίζει σε τέτοιον βαθμό μία κανονική συνομιλία με έναν φίλο ή άλλο υπαρκτό χρήστη, που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιος και εάν κρύβεται κάποιος από πίσω.

Εύλογα επίσης ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας γονιός είναι τι είδους απαντήσεις δίνει ένα μηχάνημα σε ερωτήσεις ενός 15χρονου ή 16χρονου;

Στην gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα.

Όταν έκανε το ντεμπούτο του το Μy AI στην Αμερική, σημειωθηκαν περιστατικά που ανέδειξαν τους πιθανούς κινδύνους. Σε άρθρο της η Washington Post ανέφερε ότι το bot έδινε προτάσεις σε έναν 15χρονο έφηβο για το πώς να κρύψει τη μυρωδιά του αλκοόλ και σε έναν άλλον έγραψε μία έκθεση για το σχολείο.

Η Snapchat αναφέρει ότι κάνει συνεχείς βελτιώσεις. Τα ερωτήματα και οι ανησυχίες βέβαια παραμένουν και φυσικά δεν αφορούν μόνο την χρήση του My AI, αλλά και γενικά τον τρόπο που η τεχνολογία, το διαδίκτυο και πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις ζωές μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved