BeReal: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για αυτή την εφαρμογή

Είναι ασφαλές το BeReal για τα παιδιά;

BeReal: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για αυτή την εφαρμογή

Κινητό τηλέφωνο που έχει ανοιχτή την εφαρμογή BeReal

Bigstock

Συνοπτικά: Το BeReal είναι μία social media εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάσουν πραγματικό περιεχόμενο του εαυτού τους. Πώς μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και την εφηβεία και τι πρέπει να προσέξετε;

Τι είναι αυτή η νέα εφαρμογή BeReal;

Το BeReal είναι ένα γαλλικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που μπορείς να μοιραστείς φωτογραφίες και πρωτοεμφανίστηκε το 2020. Η δημοτικότητά του ανέβηκε το 2022. Ενθαρρύνει τους χρήστες να δημοσιεύσουν φωτογραφίες του εαυτού τους και της ζωής τους χωρίς φίλτρα ή κάποιο edit στις εικόνες, κάθε μέρα και διαφορετική ώρα.

Έφηβα κορίτσια βγάζουν selfies με το κινητό τους τηλέφωνο

Bigstock

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή BeReal;

  • Δημιουργείς λογαριασμό

Όταν ένας χρήστης κάνει download την εφαρμογή BeReal, πρέπει να προσθέσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, το όνομα και την ηλικία του. Έπειτα δημιουργεί το username και το password για να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Σε αυτό το σημείο θα ζητηθεί και η πρώτη ανάρτηση για να μπορεί να δει και τις φωτογραφίες άλλων χρηστών.

  • Ανάρτηση φωτογραφίας

Έπειτα κάθε μέρα, σε διαφορετική ώρα, η εφαρμογή ειδοποιεί τους χρήστες ότι είναι η ώρα να τραβήξουν φωτογραφία του τι κάνουν εκείνη τη στιγμή. Οι χρήστες έχουν δύο (2) λεπτά να τραβήξουν μια φωτογραφία και να την καταχωρήσουν στο BeReal για να τη δουν οι άλλοι. Η φωτογραφία εμφανίζεται είτε ο χρήστης φαίνεται στην εικόνα είτε όχι.

Πριν καταχωρήσουν τη φωτογραφία θα πρέπει να διαλέξουν το κοινό τους (μόνο φίλοι ή όλοι). Οι χρήστες μπορούν επίσης να μοιραστούν τον τόπο που βρίσκονται και να αποθηκεύσουν τη φωτογραφία στο κινητό τους τηλέφωνο. Αφού αναρτηθεί η φωτογραφία οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν ένα συνοδευτικό σχόλιο.

Επιπλέον δεν μπορείς να δεις τις φωτογραφίες των άλλων χρηστών, αν εσύ δεν αναρτήσεις μια δική σου φωτογραφία μέσα στην ημέρα.

bereal.JPG

screenshot από internetmatters.org

  • Αλληλεπίδραση με άλλους

Μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας οι χρήστες μπορούν να δουν τις φωτογραφίες άλλων χρηστών και να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους. Για να κάνεις σχόλιο σε κάποια φωτογραφία, θα πρέπει να είσαι φίλος με τον άλλο. Ωστόσο, αν «όλοι» μπορούν να δουν τη φωτογραφία, τότε όλοι θα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να κάνουν σχόλια.

Υπάρχουν έξι βασικά emojis για να αντιδράσεις, μαζί με μια επιλογή να δημιουργήσεις το δικό σου RealMoji. Με το RealMoji, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους «emoji» φωτογραφίζοντας τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, αντί για thumb up emoji ο χρήστης μπορεί να στείλει φωτογραφία του εαυτού του να κάνει thumb up.

  • Αναφορά ακατάλληλου περιεχομένου

Οι όροι χρήσης του BeReal ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν αναφορά σε οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρούν σεξουαλικό ή πορνογραφικό ή σχετίζεται με λόγους μίσους, βίας ή αυτοκτονικού ιδεασμού. Οι φωτογραφίες, τα RealMojis και τα σχόλια μπορούν να αναφερθούν αν παραβιάζουν τους όρους χρήσης.

Ηλικίες χρηστών του BeReal

Μικρό κορίτσι βγάζει selfie σε φυσικό τοπίο

Bigstock

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του BeReal, η εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά 13 ετών και πάνω. Για να εγγραφεί κανείς όπως αναφέραμε χρειάζεται να βάλει ημερομηνία γέννησης.

Όπως αναφέρει και το ESRT (Enterntainment Software Rating Board) οι εφαρμογές έχουν διαχωριστεί σε κατηγορίες. Έτσι έχουμε:

  • Ε (everyone): για όλους
  • E10+ : για όλους που είναι πάνω από 10 ετών και πάνω
  • T (teen): για τους έφηβους και όσους είναι άνω των 13 ετών
  • M (mature): για τους ώριμους
  • A (adult): για τους ενήλικες

Τα οφέλη του BeReal

Σε μια εποχή που τα social media και οι αλειωμένες φωτογραφίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, μια εφαρμογή όπως το BeReal μπορεί να ενθαρρύνει την αυθεντικότητα.

Μερικά από τα οφέλη:

  • Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να «πειραχθούν» και δεν επιτρέπεται η χρήση φίλτρων. Οι χρήστες έχουν μόνο 2 λεπτά να βγάλουν και να αναρτήσουν τη φωτογραφία.
  • Οι χρήστες μπορούν να αναρτήσουν μια φωτογραφία την ημέρα, κάτι που τους βοηθά να περνούν λιγότερο χρόνο στην συγκεκριμένη εφαρμογή.
  • Αν κάποιος θέλει να σχολιάσει μια φωτογραφία θα πρέπει να είναι φίλος με τον άλλο χρήστη, κάτι που αποτρέπει τους αγνώστους να σχολιάσουν.
  • Δεν υπάρχει αριθμός follower, hashtag ή ο,τιδήποτε άλλο ενθαρρύνει την κουλτούρα του influencing όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.
  • Οι χρήστες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους χρήστες προσωπικά. Ο,τι σχόλιο γίνεται, γίνεται φανερά και το βλέπουν και οι άλλοι χρήστες.

Τι να προσέξετε οι γονείς στο BeReal

Όπως κάθε εφαρμογή έτσι και σε αυτή οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να έρθουν σε επαφή με αγνώστους.

Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:

Οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και αφιλτράριστες: αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί κατά τη διάρκεια που κοιτάζει φωτογραφίες άλλων να δει περιεχόμενο που κάποιος δημοσίευσε και είναι ακατάλληλο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το RealMoji, μιας και ο χρήστης μπορεί να στείλει ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι σημαντικό οι χρήστες να αναφέρουν κάθε φορά που βλέπουν κάτι ακατάλληλο.

Δεν έχει γονικό έλεγχο: η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει γονικό έλεγχο. Ωστόσο, αν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών ίσως να μην αντιληφθεί πλήρως τον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή αυτή.

Αγόρι βγάζει φωτογραφία με το κινητό του τηλέφωνο κάνοντας thumb up.

Bigstock

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούν την μπροστινή και την πίσω κάμερα: αν και ο χρήστης μπορεί να εστιάζει σε κάποιο σημείο τη στιγμή που θα τραβηχτεί η φωτογραφία, η κάμερα επίσης θα τραβήξει και φωτογραφία του χρήστη (θυμάστε; η κάμερα αυτόματα τραβά φωτογραφία από τον μπροστινό και πίσω φακό). Είναι σημαντικό τα νέα παιδιά να αποφεύγουν να φωτογραφίζουν κάτι που δεν θέλουν να δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Κάποιοι άνθρωποι φωτογραφίζονται χωρίς την άδειά τους: κάνοντας ένα scroll στο BeReal, θα δείτε φωτογραφίες χρηστών που έχουν τραβήξει και άλλους ανθρώπους που δεν ήθελαν, εξαιτίας της διπλής χρήσης καμερών. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει πολλά νέα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που κορίτσια και αγόρια έρχονται αντιμέτωπα με τον εαυτό τους. Κάποιο άλλο παιδί μπορεί να τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες τους ή φωτογραφίες από σημεία του σώματός τους και να τις δουν αναρτημένες στη συγκεκριμένη εφαρμογή και όχι μόνο.

Είναι εύκολο να έρθεις σε επαφή με αγνώστους: τα νέα παιδιά στέλνουν και δέχονται αρκετά αιτήματα φιλίας. Κάποια είναι από αγνώστους. Από τη στιγμή που θα γίνεις «φίλος» με κάποιον θα μπορεί να δει τις φωτογραφίες σου και φυσικά να τις σχολιάσει κιόλας.

Πώς θα μείνουν τα έφηβα παιδιά ασφαλή μέσα στο BeReal

Όπως με κάθε εφαρμογή που έχει να κάνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις πλατφόρμες παιχνιδιών και άλλα, είναι σημαντικό να συζητάτε με τα παιδιά σας τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβουν οι εφαρμογές αυτές ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα είναι προσεκτικά και θα ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειαστούν.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι το BeReal δεν έχει ελεγχθεί από το Common Sense Media, έναν αξιόπιστο ιστότοπο που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς για να προσδιορίσουν καλύτερα την καταλληλόλητα της συγκεκριμένης εφαρμογής για τα παιδιά τους.

πηγές: internetmatters.org /parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved