Γιατί το παιδί μασάει τη μπλούζα του;

 Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί δαγκώνει τη μπλούζα του; Οι ειδικοί απαντούν γιατί.

Γιατί το παιδί μασάει τη μπλούζα του;

Τα παιδιά κάνουν αρκετά περίεργα πράγματα και ενώ κάποια από αυτά θεωρούνται φυσιολογικά, άλλα απασχολούν και ανησυχούν περισσότερο τους γονείς. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά τρώνε τα νύχια τους, άλλα ξύνουν το δέρμα τους άλλα κουνιούνται μπρος πίσω.

Μία ακόμα συνήθεια που ξαφνιάζει πολλούς γονείς είναι το μάσημα της μπλούζας, όταν δηλαδή το παιδί βάζει τη μπλούζα συνέχεια στο στόμα και την δαγκώνει ή την αναμασά.

Η απλή απάντηση

Κάποιες φορές η αλήθεια κρύβεται στις πιο απλές απαντήσεις. Σύμφωνα με το Very Well Family, ενδεχομένως να αποτελεί και αυτή η συνήθεια κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Όπως το βρέφος αντανακλαστικά ψάχνει το στήθος της μητέρας ή την πιπίλα για να ηρεμήσει, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το επόμενο στάδιο είναι αυτό.

Επίσης, το παιδί είναι πιθανό να μασάει τη μπλούζα του γιατί του προσφέρει χαλάρωση και παρηγοριά όταν νιώθει στρεσαρισμένο ή στεναχωρημένο. Τέλος, κάτι τέτοιο θυμίζει αντίστοιχες συμπεριφορές ενηλίκων όπως όταν μασάμε το καπάκι από ένα στυλό ή ένα μολύβι για να συγκεντρωθούμε. Αντίστοιχα, τα παιδιά μασάνε αυτό στο οποίο έχουν πιο άμεση πρόσβαση, δηλαδή τη μπλούζα τους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παρόλο που η συνήθεια αυτή του παιδιού δεν θεωρείται ανησυχητική, ούτε βλάπτει το ίδιο το παιδί είναι λογικό να θέλετε να τη σταματήσει. Ρούχα καταστρέφονται και τις περισσότερες ώρες της ημέρας το παιδί θα έχει μία μούσκεμα από τα τα σάλια μπλούζα.

Σύμφωνα με το Pragmatic Lifetstyle ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει το παιδί να μασάει τη μπλούζα του είναι να του δώσετε να μασήσει κάτι άλλο. Τόσο απλό. Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία μπορείτε να του δώσετε μία τσίχλα. Εάν, από την άλλη, το παιδί είναι μικρό υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως κολιέ από σιλικόνη ειδικά για αυτόν τον σκοπό ή άλλα μασητικά.

Πότε να ανησυχήσετε

«Στην ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά συνήθως σταματούν να βάζουν πράγματα στο στόμα τους και να εξερευνούν πράγματα με αυτόν τον τρόπο», λέει η Laura Grashow, PsyD, παιδιατρική κλινική ψυχολόγος στο Child & Family Institute στο Scarsdale της Νέας Υόρκης. Και προσθέτει: «Αλλά έχω δει μαθητές Δ’ και Ε’ να βάζουν το μπλουζάκι στο στόμα τους».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα ρούχου μπορεί να είναι σημάδι άγχους, ΔΕΠΥ ή αναπτυξιακού προβλήματος, συνεπώς προτείνεται να ενημερώσετε έναν γιατρό γιατρό εάν πρόκειται για μια συνήθεια που το παιδί σας δυσκολεύεται να ελέγξει.

Με πληροφορίες από moms.com, verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved