Γιατί τρίζει το μωρό τα δόντια του;

Πρέπει να ανησυχήσετε εάν το μωρό τρίζει τα δόντια του ή όχι;

Γιατί τρίζει το μωρό τα δόντια του;

Μωρό ξαπλωμένο παίζει με το μασητικό παιχνίδι.

Bigstock

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν ακούνε το μωρό να τρίζει τα δόντια του. Υπάρχει όμως πραγματικά λόγος ανησυχίας ή όχι;

Γιατί τρίζει το μωρό τα δόντια του;

Το τρίξιμο των δοντιών είναι σύνηθες στην βρεφική ηλικία. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου 3 στα 5 παιδιά τρίζουν τα δόντια τους, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι γονείς καθώς τα παιδιά σταματούν τη συνήθεια αυτή πριν βγουν τα μόνιμά τους δόντια.

Τα επικρατέστερα αίτια που ένα παιδί τρίζει τα δόντια του είναι τα εξής:

Το νεογιλό δόντι βγαίνει στραβά. Σε πολλές περιπτώσεις τα νεογιλά δόντια δεν βγαίνουν ίσια με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζονται σωστά και να κάνουν θόρυβο όταν το παιδί κλείνει το στόμα και τα πάνω δόντια έρχονται σε επαφή με τα κάτω.

Πόνος. Το μωρό μπορεί να τρίζει τα δόντια του για να ανακουφιστεί από τον πόνο που του προκαλεί η οδοντοφυΐα ή τον πόνο στα αυτιά.

Άγχος. Οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να προκαλέσουν στρες και άγχος στα παιδιά. Το τρίξιμο των δοντιών λειτουργεί στις περιπτώσεις αυτές ως ένας μηχανισμός καταπολέμησης του άγχους.

Προβλήματα υγείας. Κάποιες παθήσεις σχετίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς με το τρίξιμο των δοντιών όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, ο αυτισμός και η υπερικινητικότητα.

Είναι κακό που το μωρό τρίζει τα δόντια του;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το τρίξιμο των δοντιών είναι αβλαβές και πολλές φορές τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν καν. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρίξιμο των δοντιών κατά τη νηπιακή ηλικία βοηθά στην ανάπτυξη της γνάθου του παιδιού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχει τις εξής συνέπειες:

  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνος κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Ζημία στο σμάλτο
  • Φθορά στα δόντια

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα παιδιά σταματούν να τρίζουν τα δόντια τους από μόνα τους, ωστόσο μπορείτε να το βοηθήσετε και εσείς με τον τρόπο σας.

Δακτύλιοι οδοντοφυΐας. Οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας καταπραΰνουν τα ερεθισμένα ούλα. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε εάν βάλετε τους δακτυλίους στο ψυγείο.

Χρησιμοποιήστε ένα δροσερό, υγρό πανί. Τρίψτε υγρό πανάκι στα ούλα του μωρού σας για να παρέχετε ανακούφιση.

Υιοθετήστε μία ρουτίνα. Τα μωρά βιώνουν άγχος όταν δεν ξέρουν τι να περιμένουν και το άγχος είναι μία από τις αιτίες του τριξίματος των δοντιών.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved