Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά – Συμβουλές από τους ειδικούς

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά ευτυχισμένα σύμφωνα με την επιστήμη;

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά – Συμβουλές από τους ειδικούς

Κοριτσάκι κάθεται δίπλα στο παράθυρο και γελάει στον φακό.

Bigstock

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Οι περισσότεροι γονείς όταν τους ρωτούν «τι θέλουν για τα παιδιά τους» απαντούν «να είναι ευτυχισμένα». Σύμφωνα με το περιοδικό Time, πάνω από τα 2/3 των γονιών αναφέρουν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα ανησυχούν για την ευτυχία των παιδιών τους.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εσείς από την πλευρά σας; Την απάντηση δίνει η επιστήμη.

Νιώστε την ευτυχία κι εσείς

Το πρώτο βήμα για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα, είναι να βλέπουν ευτυχισμένους τους γονείς τους. Έρευνες δείχνουν ότι οι μαμάδες που νιώθουν καταπιεσμένες ή βιώνουν άλλα αρνητικά συναισθήματα, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών τους. Η συμπεριφορά και των δύο γονιών φαίνεται να επηρεάζει και τη συμπεριφορά των παιδιών. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι ευτυχισμένοι γονείς είναι πιο πιθανό στατιστικά να έχουν ευτυχισμένα παιδιά, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν σχετίζεται με τα γονίδια.

Διδάξτε τους πώς να δημιουργήσουν φιλίες

Η φιλία και γενικά οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Πόσοι γονείς όμως στην πραγματικότητα περνούν χρόνο με τα παιδιά τους για να τους μάθουν πώς να κάνουν φίλους και να συναισθάνονται τους άλλους ανθρώπους;

Δοκιμάστε για αρχή να παρακινήσετε τα παιδιά να κάνουν μικρές καλές πράξεις προς τους γύρω τους. Έτσι θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Έρευνες δείχνουν ότι η καλή συμπεριφορά, το νοιάξιμο για τους άλλους και η προσφορά μπορούν να κάνουν και τα ίδια τα παιδιά ευτυχισμένα.

demeni-oikogenia.jpg

Χαρούμενη οικογένεια κάθεται στον καναπέ.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι την τελειότητα

Οι γονείς που περιμένουν (ή και απαιτούν) από τα παιδιά τους να είναι άριστα στο σχολείο, στις δραστηριότητες ή ό,τι και αν κάνουν, είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με κατάθλιψη και άγχους.

Αντί, λοιπόν, οι προσδοκίες σας να σχετίζονται με το αποτέλεσμα, δώστε έμφαση στην προσπάθεια και επιβραβεύστε αυτήν.

Έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που τα επαίνεσαν για την ευφυΐα τους ήθελαν να κάνουν το πιο εύκολο παζλ. Δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να κάνουν λάθος και να χάσουν τον χαρακτηριστικό του «έξυπνου». Από την άλλη πλευρά, περισσότερο από το 90% των παιδιών των οποίων οι γονείς τα ενθάρρυναν να προσπαθήσουν και να εξελιχθούν, επέλεξαν ένα πιο δύσκολο παζλ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο dr Dweck εξηγεί: «Όταν επαινούμε τα παιδιά για την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά που οδηγεί στην επιτυχία, θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θυσιάζουν τη μάθηση λόγω της ανησυχίας τους για το πόσο έξυπνοι μπορεί να φαίνονται ή όχι».

Διδάξτε τους να βλέπουν τη ζωή μισογεμάτη

Ναι, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να είναι αισιόδοξο και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό θα επηρεάσει την μετέπειτα ζωή του. Έρευνα σε παιδιά 10 ετών έδειξε ότι οι γονείς που παρακινούσαν το παιδί τους να είναι αισιόδοξο έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή τους.

Ενισχύστε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δεξιότητα, όχι ένα χαρακτηριστικό που έχει ένας άνθρωπος εκ γενετής. Βοηθήστε το παιδί για αρχή να κατανοήσει και έπειτα να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Όταν το βλέπετε θυμωμένο, πείτε του ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του και βοηθήστε και το ίδιο να τα αναγνωρίσει. Το ίδιο κάντε όταν είναι στεναχωρημένο ή ακόμα και όταν είναι χαρούμενο.

paidi-xamogelo.jpg

Νήπιο κάθεται στο πάτωμα και χαμογελάει στον φακό.

Διδάξτε την αυτοπειθαρχία

Η αυτοπειθαρχία θεωρείται επίσης σημαντική για την μελλοντική ευτυχία και επιτυχία του παιδιού. Το πιο γνωστό τεστ είναι αυτό με τα ζαχαρωτά. Τα παιδιά με αυτοπειθαρχία που αντιστάθηκαν στις λιχουδιές ήταν πιο ευτυχισμένα στο μέλλον.

Παίξτε περισσότερο

Το παιχνίδι είναι σημαντικό όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την ευδαιμονία των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα παιδιά παίζουν κατά 8 ώρες λιγότερο την εβδομάδα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η δραματική πτώση είναι εν μέρει υπεύθυνη για την επιβράδυνση της γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξης των παιδιών. Το ελεύθερο παιχνίδι ενισχύει την πνευματική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευεξία. Βοηθά επίσης τα παιδιά να μάθουν πώς να εργάζονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να επιλύουν συγκρούσεις, να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και να μιλούν για τον εαυτό τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved