«Παρακαλώ», «Ευχαριστώ», «Συγγνώμη»: Οι “μαγικές” λέξεις που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Πώς να διδάξετε στα παιδιά αυτές τις μαγικές λέξεις που τα μαθαίνουν έννοιες όπως είναι ο σεβασμός, η  ειλικρίνεια, η ευγένεια.

«Παρακαλώ», «Ευχαριστώ», «Συγγνώμη»: Οι “μαγικές” λέξεις που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά
Χαρούμενο κοριτσάκι στέλνει ένα πεταχτό φιλί. Bigstock

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Όταν αρχίζουν να γνωρίζουν τον κόσμο και να διαμορφώνουν τη δική τους προσωπικότητα.

Λέξεις όπως «Παρακαλώ», «Ευχαριστώ», «Συγγνώμη», που φαινομενικά θεωρούνται απλές ή είναι ενδεικτικές μιας έμφυτης ευγένειας, στην ουσία βοηθούν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω του.

Διδάξτε στα παιδιά σας καλούς τρόπους από μικρή ηλικία. Αν το κάνετε, θα σας σέβονται πάντα

Το να διδάξετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις, δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Απαιτεί προσπάθεια, επιμονή και επιμονή.

epikoikoinonia-me-paidi.jpg

Μαμά πειράζει τη μύτη της κόρης της

Η σημασία των μαγικών λέξεων

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πώς όταν ακούτε κάποιον να λέει «καλημέρα», «ευχαριστώ», «με συγχωρείτε», «παρακαλώ», έχετε μια θετική αντίληψη γι΄αυτόν ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζετε.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι όταν πρόκειται για παιδιά. Αυτές οι μαγικές λέξεις τα βοηθούν να αυξήσουν το επίπεδο κοινωνικοποίησής τους και να προσαρμόζονται εύκολα στο εκάστοτε νέο περιβάλλον.

Παράλληλα, αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους συνομηλίκους τους μαθαίνοντας να είναι ειλικρινή, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να ζητούν συγγνώμη.

anexartito-paixnidi-paidia-nipia.jpg

Κορίτσια παίζουν μαζί στο πάτωμα του παιδικού δωματίου.

Bigstock

Τρόποι για να μάθετε στα παιδιά τις μαγικές λέξεις

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας αυτές τις μαγικές λέξεις είναι να αποτελέσετε εσείς το παράδειγμα. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε αυτές τις λέξεις στις καθημερινές σας συνομιλίες με την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και φυσικά με τα παιδιά σας.

Υπάρχουν επίσης άλλες τεχνικές που μπορούν να ενθαρρύνουν τη χρήση αυτών των λέξεων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Όταν τα παιδιά σας φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορείτε να τους εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικοί οι καλοί τρόποι.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τραγούδια, παιχνίδια ή ιστορίες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ καλών τρόπων και θετικών συνεπειών.
  • Διδάξτε τους να λένε "γεια" όταν έρχονται ή όταν φεύγουν από το σπίτι, να ζητούν παιχνίδια με τη μαγική λέξη «παρακαλώ» και να ζητούν συγγνώμη όταν κάνουν λάθος.
White Mom And Little Daughter Talks While Having Breakfast In Kitchen, Girl Holds Cell Phone, Device

Μαμά μιλάει με την κόρη της

Κάντε υπομονή

Η ενσωμάτωση αυτών των λέξεων απαιτεί προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και πολλή αφοσίωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους τις υπενθυμίζετε συχνά μέχρι να γίνουν συνήθεια.

Μια καλή εναλλακτική είναι να τους ρωτάτε: «Τι γίνεται με τις μαγικές λέξεις;». Είναι βέβαιο ότι θα τα βοηθά να τις θυμούνται αντί να τις ξεχνούν.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved