Γιατί το νεογέννητο πιπιλίζει συνέχεια το δάχτυλό του;

Γιατί το μωρό πιπιλίζει το δάχτυλό του και πότε θα πρέπει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια;

Γιατί το νεογέννητο πιπιλίζει συνέχεια το δάχτυλό του;
Bigstock

Πολλά μωρά πιπιλίζουν το δάχτυλό τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Άλλα αναπτύσσουν αυτήν την συνήθεια πριν καν γεννηθούν από όταν ακόμα βρίσκονται μέσα στη μήτρα.

Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους;

Ιδού οι κύριοι λόγοι:

  • Το πιπίλισμα είναι ένα από τα νεογνικά αντανακλαστικά. Τα μωρά γεννιούνται με κάποια αντανακλαστικά και μεταξύ αυτών και το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος το οποίο βοηθάει στην εξοικείωση με τη διαδικασία του ταΐσματος.
  • Το πιπίλισμα ηρεμεί το μωρό. Ακόμα και εάν έχετε τελειώσει με το τάισμα είναι πιθανό το μωρό να θέλει να συνεχίσει το πιπίλισμα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει χορτάσει, αλλά μπορεί να καταφεύγει στο πιπίλισμα για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
  • Η εύκολη… πρόσβαση. Μόλις το μωρό μάθει πόσο εύκολα μπορεί να βάλει τα δάχτυλα στο στόμα και ότι η αίσθηση αυτή προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, θα θέλει να το κάνει συνέχεια.

Υπάρχουν οφέλη;

Κι όμως, το πιπίλισμα δίνει τη δυνατότητα στο μωρό να μάθει να ηρεμεί από μόνο του και να διαχειρίζεται τα όποια συναισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας.

Από την άλλη, το πιπίλισμα της πιπίλας είναι πιο εύκολα ελεγχόμενο για τον γονιό και επίσης έρευνες δείχνουν ότι η χρήση πιπίλας μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πότε το μωρό θα σταματήσει να πιπιλίζει το δάχτυλό του;

Μεγαλώνοντας, εάν το παιδί συνεχίσει να πιπιλίζει το δάχτυλό του ή να χρησιμοποιεί πιπίλα μπορεί να βλάψει τα δόντια τους ή ακόμα και τη δομή του στόματός του. Οι ειδικοί συνιστούν το παιδί να έχει σταματήσει το πιπίλισμα και την πιπίλα πριν την ηλικία των τριών ετών.

Πολλά παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια από μόνα τους. Εσείς για να το βοηθήσετε μπορείτε να του προσφέρετε ένα αρκουδάκι ή αγαπημένο παιχνίδι που θα του προσφέρει την ασφάλεια που νιώθει και με το πιπίλισμα του δαχτύλου.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved