Πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να κερδίζει όταν παίζετε μαζί;

Το σημαντικό είναι μάθει το παιδί όχι μόνο να κερδίζει αλλά και να χάνει.

Πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να κερδίζει όταν παίζετε μαζί;
Bigstock

Είναι φυσικό, μερικές φορές, να νιώθετε την επιθυμία να ευνοήσετε ή να δώσετε ένα πλεονέκτημα στο παιδί σας καθώς αντιλαμβάνεστε ότι οι ικανότητές του δεν επαρκούν για να κερδίσει όταν παίζετε παρέα.

Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι σωστό καθώς δεν θέλετε μάθει σε πλασματικές και άδικες νίκες. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε;

epitrapezia.jpg

Πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να κερδίζει;

Πρώτα απ 'όλα, αναλογιστείτε ότι για τα παιδιά το παιχνίδι δεν είναι μόνο μορφή ψυχαγωγίας ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Αποτελεί επίσης ένα είδος πρόκλησης και δοκιμασιών. Όταν ένα παιδί κερδίζει νιώθει ικανό. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό του και το παρακινεί να αποδέχεται τις προκλήσεις.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να νικά όταν παίζει με έναν ενήλικα. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν είναι μπάσκετ, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ένα παζλ λέξεων, συνήθως κερδίζει ο μεγαλύτερος καθώς το μικρότερο παιδί δεν έχει τις γνώσει και την εμπειρία.

epitrapezia-paixnidia.jpg

Τι γίνεται όμως όταν χάνει συνέχεια;

Ωστόσο, εάν το παιδί χάνει συνεχώς, μπορεί να αποθαρρυνθεί. Κι αυτό ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να μην προσπαθεί και να εγκαταλείπει νωρίς θεωρώντας τον εαυτό του ανίκανο.

Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να αφήνετε το πλεονέκτημα μερικές φορές στο παιδί σας καθώς κάτι τέτοιο θα το εμψυχώσει και θα το ενθαρρύνει.

paixnidia-gia-paidia.jpg

Η επιμονή είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορεί να διδαχθεί ένα παιδί μέσα από το παιχνίδι είναι η διαχείριση της απογοήτευσης. Κι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα καθώς αρχικά όταν χάνει μπορεί να ξεσπάσει, να θυμώσει ή να κλάψει. Όμως, σιγά σιγά μαθαίνει ότι δεν μπορεί πάντα να κερδίζει κι ότι εκείνο που μετράει είναι η επιμονή και η προσπάθεια.

Επομένως, καλό είναι να βρείτε μια ισορροπία και κυρίως, να ξέρετε πώς να χειριστείτε το παιδί σας. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά που λόγω της προσωπικότητάς τους, μπορεί να χρειάζονται μια μικρή δόση ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής τους κι άλλα που πρέπει να μάθουν να χάνουν.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved