Άγνωστες πληροφορίες για τα Χριστούγεννα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών

Μικρά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Χριστούγεννα και τις παραδόσεις ανά τον κόσμο. 

Άγνωστες πληροφορίες για τα Χριστούγεννα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών
Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς λόγους η αγαπημένη γιορτή των παιδιών.

Διαρκούν πολλές μέρες, παίρνουν πολλά δώρα κι όχι μόνο από τον Άγιο Βασίλη, τρώνε πολλές λιχουδιές και παντού η ατμόσφαιρα είναι εορταστική.

Σήμερα λοιπόν που θα μαζευτείτε γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείτε να μοιραστείτε όμορφες ιστορίες και γεγονότα για τα Χριστούγεννα, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Για παράδειγμα, γνωρίζουν ( κι εσείς μαζί) γιατί η στολή του Αγιου Βασίλη είναι κόκκινη, πόσους ταράνδους έχει, τι συμβολίζει το γκι;

xristougenna-megalitero-paidi.jpg

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους αρχαίους Αιγύπτιους και Ρωμαίους

Η προέλευση ή η χρήση των χριστουγεννιάτικων δέντρων πηγαίνει πολύ πίσω στους αρχαίους Αιγύπτιους και Ρωμαίους. Χρησιμοποιούσαν αειθαλή δέντρα όπως έλατα ή πεύκα, στεφάνια και γιρλάντες. Και η χρήση των σύγχρονων χριστουγεννιάτικων δέντρων ξεκίνησε στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Αντί για τα λαμπερά διακοσμητικά που βλέπουμε σήμερα πάνω τους, ήταν στολισμένα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τι σημαίνει ο όρος «Χριστούγεννα»

Η χρήση του όρου «Χριστούγεννα» χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το «Χ» στη λέξη Xmas προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Στα ελληνικά, ο Χριστός αρχίζει με το γράμμα Χ. Άρα, Xmas σημαίνει απλά Χριστούγεννα.

Santa Claus Takes hristmas Presents Out Of The Bag. An Animator Or A Parent In A Santa Claus Costum

Ο Άγιος Βασίλης ήταν γνωστός ως Sinterklaas στα ολλανδικά

Για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα σημαίνουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη ( και όχι μόνο). Πώς όμως προέκυψε ο Άγιος Βασίλης; Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Άγιος Νικόλαος ήταν χριστιανός επίσκοπος που φρόντιζε τους φτωχούς και τους άπορους. Αγαπούσε επίσης τα παιδιά και του άρεσε να τους δίνει δώρα κρυφά. Καθώς η ιστορία του εξαπλώθηκε, στα ολλανδικά τον έλεγαν Sinterklaas, που αργότερα έγινε Άγιος Βασίλης.

Ο Άγιος Βασίλης δεν ντυνόταν πάντα με κόκκινα ρούχα

Ο Άγιος Βασίλης αρχικά φορούσε ρούχα σε πράσινο, μωβ ή μπλε. Ωστόσο, γνωστή εταιρεία αναψυκτικών αποφάσισε να τον ντύσει με χρώματα που ταίριαζαν με το σήμα της, δηλαδή το κόκκινο και έκτοτε καθιερώθηκε...

Ο Ρούντολφ έχει και βοηθούς

Τα παιδιά γνωρίζουν τον Ρούντολφ, τον τάρανδο, που τραβάει το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη όμως δεν είναι ο μοναδικός. Για την ακρίβεια πρόκειται για το ένατο τάρανδο του Άη Βασίλη. Και υπάρχουν άλλοι οκτώ τάρανδοι που τον βοηθούν. Αυτοί οι οκτώ τάρανδοι είναι οι Cupid, Dancer, Vixen, Dunder, Comet, Dasher, Prancer και Blixem.

Το γκι είναι το σύμβολο αγάπης και γέλιου

Ένα γκι υποτίθεται ότι είναι σύμβολο αγάπης, γέλιου και συμπόνιας. Και η παράδοση ενός φιλιού κάτω από το γκι είναι ένας τρόπος να ζητήσουμε τις ευλογίες των πνευμάτων των Χριστουγέννων μέσω του γκι.

xristougenna-oikogeneia.jpg

Η Αλαμπάμα ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνώρισε τα Χριστούγεννα ως επίσημη αργία

Η Αλαμπάμα ήταν η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που αναγνώρισε τα Χριστούγεννα ως αργία το 1836. Και ποια ήταν η τελευταία; Η Οκλαχόμα , το 1907.

Η παράδοση για τους ταράνδους του Άγιου Βασίλη

Το βράδυ των Χριστουγέννων, πολλά παιδιά αφήνουν δώρα με κάλτσες για τον Άγιο Βασίλη. Ωστόσο, πολλές οικογένειες σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία ακολουθούν παλιές παραδόσεις. Τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την εξώπορτα γεμάτα σανό και καρότο για να φάνε οι τάρανδοι. Αν τα παιδιά παραμένουν καλά και όχι άτακτα, τότε ο Άγιος Βασίλης τους αφήνει καραμέλες και μήλα.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved