Γιατί το παιδί μου βρέχει το κρεβάτι του και τι να κάνω

Nυχτερινή ενούρηση - Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του

Γιατί το παιδί μου βρέχει το κρεβάτι του και τι να κάνω
Bigstock

Ουπς! Το έκανε ξανά! Το παιδί σας έβρεξε το κρεβάτι του. Τι και αν διαβάσατε κάθε άρθρο στο διαδίκτυο. Τι και αν εφαρμόσατε όσα λέει το βιβλίο που αγοράσατε, τι και αν του μιλήσατε. Τίποτε από αυτά δεν λειτούργησε και δεν σταμάτησε το παιδί σας από το να βρέξει το κρεβάτι του.

Μπορεί να σας ανησυχεί αυτό και να σας κουράζει -βρεγμένα σεντόνια, πολλά πλυντήρια, πολλές βρεγμένες πιτζάμες- αλλά το βρεγμένο κρεβάτι, που είναι επίσης γνωστό και ως νυχτερινή ενούρηση, μπορεί να είναι απογοητευτικό, για να μην αναφέρουμε και την ντροπή που νιώθει το παιδί. Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, ντρέπονται, νιώθουν άγχος και αναπτύσσουν μειωμένη αυτοεκτίμηση.

«Η αμηχανία και η κοινωνική δυσφορία μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα», δήλωσε ο Russell Horton, DO, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Banner στο Queen Creek, AZ. «Οι πιθανές διαταραχές του ύπνου κάποιες φορές προκαλούν μια ποικιλία προβλημάτων συμπεριφοράς».

Το μόνο που θέλετε ως γονείς είναι το παιδί σας να μεγαλώνει χαρούμενο και υγειές, έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε; Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα γύρω από τη νυχτερινή ενούρηση.

Πόσο συχνή είναι η νυχτερινή ενούρηση;

Αν και μπορεί να μην μοιράζεστε το μυστικό της ενούρησης με άλλους γονείς, είναι πολύ συνηθισμένη. «Περίπου το 15% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στις Η.Π.Α. βρέχουν το κρεβάτι τους. Μερικά το κάνουν ακόμα και στην ηλικία των 7 ετών», αναφέρει ο Russell Horton. «Αυτό μπορεί να επιμείνει ακόμη και στο 1% έως 2% των εφήβων».

Η νυχτερινή ενούρηση είναι επίσης πιο συχνή στα αγόρια. Αξίζει να γνωρίζετε ότι εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Τι προκαλεί τη νυχτερινή ενούρηση του παιδιού μου;

«Σε κάποιες περιπτώσεις η νυχτερινή ενούρηση προκαλείται από μια απλή καθυστέρηση στην ωρίμανση ή την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος».

Μπορεί η ουροδόχος κύστη του παιδιού σας να έχει λιγότερο χώρο στην κύστη τη νύχτα, τα νεφρά του να παράγουν περισσότερα ούρα τη νύχτα ή απλά να μην μπορεί να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου για να πάει στην τουαλέτα.

«Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί επίσης να είναι κληρονομική, πράγμα που σημαίνει ότι εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ενούρησης (όπως ένας ή και οι δύο γονείς), τότε είναι πολύ πιθανό και τα παιδιά σας να βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ», αναφέρει ο Dr. Horton.

Άλλες πιθανές αιτίες της νυχτερινής ενούρησης είναι:

  • δυσκοιλιότητα
  • αποφρακτική άπνοια στον ύπνο
  • ανωμαλίες ή προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
  • υπερδραστήρια κύστη
  • κακές συνήθειες ύπνου
  • λοίμωξη από οξύουρους (σκουληκάκια)
  • διαβήτης
  • λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
  • άγχος

«Η νυχτερινή ενούρηση συνδέεται με καταστάσεις όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), αν και δεν είναι σαφές ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούν ενούρηση», σχολιάζει ο Dr. Horton.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την νυχτερινή ενούρηση

nixterini-enourisi-paidi.jpg

Η παρατεταμένη ενούρηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική ευεξία του παιδιού σας και μπορεί να επιδεινωθεί. Το να φωνάζετε, να κατηγορείτε, να ντροπιάζετε ή να υποτιμάτε το παιδί σας δεν θα λύσει το πρόβλημα - μπορεί ακόμη και να το επιδεινώσει.

«Όταν βοηθάτε το παιδί σας, είναι σημαντικό να τονίσετε ότι αυτό είναι κοινό σε πολλά παιδιά και δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Τα παιδιά θα κατηγορούν τον εαυτό τους, επομένως οι γονείς θα πρέπει να βεβαιώσουν τα παιδιά του, ότι δεν φταίνε εκείνα. Το άγχος και ο διαταραγμένος ύπνος λόγω στρες μπορεί να το επιδεινώσουν».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την βραδινή ενούρηση:

  • χειροκροτήστε την προσπάθειά του ακόμη και αν δεν έχει αποτελέσματα
  • αποφύγετε τις συζητήσεις για το ότι βρέχει το κρεβάτι του μπροστά στα αδέρφια του, τους φίλους του ή άλλους γονείς
  • βάλτε ένα αδιάβροχο υπόστρωμα κάτω από τα σεντόνια ώστε να μην βραχεί το στρώμα του παιδιού σας

Tips για να μείνει στεγνό το παιδί σας το βράδυ

  • Μην δίνετε πολλά υγρά στο παιδί σας από τις 5 το απόγευμα και μετά.
  • Αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το κακάο, το τσάι και τα αναψυκτικά, ροφήματα με ζάχαρη ή χυμούς, ειδικά από το απόγευμα και μετά.
  • Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα του παιδιού σας (αν εμφανίζει)
  • Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται και να ξυπνάει συγκεκριμένη ώρα.
  • Διδάξτε του να πηγαίνει στην τουαλέτα.
  • Μην το ξυπνάτε μέσα στη νύχτα.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας

Ενώ πολλά παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι θα το ξεπεράσουν μόνα τους, είναι πάντα εντάξει να ρωτήσετε και τον παιδίατρό σας πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε και τι μπορείτε να κάνετε.

«Θα παροτρύνω τους γονείς να αναφέρουν την νυχτερινή ενούρηση στον παιδίατρο, εάν το παιδί αρχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως αλλαγές συμπεριφοράς, απώλεια αυτοεκτίμησης, αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες», αναφέρει ο Dr. Horton.

πηγή: bannerhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved