Μεγαλώνοντας δυναμικά κορίτσια – Πράγματα που πρέπει να θυμάστε κάθε μέρα

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Μία ημέρα που υπενθυμίζει ότι τα δικαιώματα, η ασφάλεια και ο σεβασμός δεν είναι δεδομένα.

Μεγαλώνοντας δυναμικά κορίτσια – Πράγματα που πρέπει να θυμάστε κάθε μέρα
Bigstock

Η 11η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού. Καθιερώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 με απόφαση του ΟΗΕ και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012. Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε και το θέμα είναι πιο ηχηρό από ποτέ: «Τώρα είναι η ώρα μας – τα δικαιώματά μας».

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού φέτος γιορτάζεται ενώ οι διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν συνεχίζονται. Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι από αστυνομικούς επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, γυναίκες ζητούν τα αυτονόητα. Να μπορούν να πιάσουν τα μαλλιά τους κότσο, να μπορούν να τα αφήσουν ελεύθερα να ανεμίσουν στον αέρα, να μην φοβούνται για τη ζωή τους, να σπουδάσουν, να ζήσουν.

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών είναι φαινόμενα που δεν έχουν εξαλειφθεί. Και αυτό δεν ισχύει μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή σε υποανάπτυκτες χώρες. Τα στατιστικά ενδοοικογενειακής βίας κατά των μικρών κοριτσιών, εξακολουθούν να είναι υψηλά και η σημερινή Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού, είναι μία ακόμα αφορμή για να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς και ως κοινωνία για να μεγαλώσουμε δυναμικά, ελεύθερα και χαρούμενα παιδιά.

Μεγαλώνοντας δυναμικά κορίτσια – Πράγματα που πρέπει να θυμάστε κάθε μέρα

Δείξτε στην κόρη σας ότι πιστεύετε σε εκείνη

Δείξτε το με λόγια και με πράξεις. Πείτε στην κόρη σας ότι πιστεύετε σε εκείνη, ότι μπορεί να καταφέρει όποια και αν είναι τα όνειρά της και ότι θα είστε δίπλα της ό,τι και αν συμβεί.

Βοηθήστε την να ανακαλύψει τα ταλέντα και τις προτιμήσεις της

Αυτή άλλωστε είναι κι η ουσία της ελευθερίας. Να δώσετε στο παιδί τον χώρο να ανακαλύψει τον εαυτό του, να βρει τι του αρέσει, σε τι είναι καλό, να ανθίσει.

Ναι, μπορεί να κάνει ό,τι κάνει και ένα αγόρι

Μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι πρώτη στα αθλήματα, μπορεί να βγει με τους φίλους της, μπορεί να κάνει φίλους αγόρια.

Δείξτε κι εσείς ενθουσιασμό με πράγματα που ενθουσιάζεται

Ενθουσιασμός σημαίνει όνειρα, σημαίνει προσδοκίες, σημαίνει τόλμη. Επιπλέον, θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας και θα την κάνετε να πιστεύει ακόμα περισσότερο στον εαυτό της.

Αυτοπεποίθηση στην επιτυχία και την αποτυχία

Η επιτυχία είναι λογικό να ενισχύει την αυτοπεποίθηση του κοριτσιού. Είναι όμως να πιστεύει στον εαυτό του και στην αποτυχία και την κάθε στιγμή. Επαινέστε την κόρη σας για την προσπάθεια και μιλήστε την για τη σημασία του να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τον εαυτό της.

Ενθαρρύνετε την κόρη σας να θέσει τα όρια της και να τα τηρεί

Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό της, τον προστατεύει και δεν δέχεται να την εκμεταλλεύεται κανείς ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved