Χρήσιμες συμβουλές σε γονείς για μια ομαλή σχολική χρονιά

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα σχολική χρονιά.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρήσιμες συμβουλές σε γονείς για μια ομαλή σχολική χρονιά
Bigstock

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι σίγουρα η έναρξη μιας διαφορετικής ρουτίνας από την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Τα παιδιά μας ξεκινούν, κάποια για πρώτη φορά, κάποια για τελευταία, τον δικό τους αγώνα προς τη παιδεία, τη μόρφωση και την κοινωνική ζωή. Είναι αναμφίβολα μια όμορφη αλλά και στρεσογόνα κατάσταση, έστω μέχρι να εξοικειωθούμε με τη νέα πραγματικότητα.

Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί μας λοιπόν; Τί χρειάζεται να κάνουμε για μια όσο πιο ομαλή μετάβαση γίνεται;

sxoliki-asfaleia-kai-ygieinh.jpg

Είναι σημαντικό να πούμε ότι το παρόν άρθρο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη γνώμη κάποιου ειδικού που θα δει και θα σας ακούσει εξατομικευμένα. Ωστόσο, αποτελεί ιδέες δοκιμασμένες μέσα από την πείρα και την γνώση μας. Είναι πολύ βασικό, καθώς θα έχετε αντιληφθεί ότι τα παιδιά είναι πλάσματα της ρουτίνας. Κάποια τετράδια γραφής για τα μικρότερα παιδιά και λογοτεχνικά βιβλία για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ικανά να τους ερεθίσουν τα μικρά μυαλουδάκια.

Επίσης, σε περίπτωση μετάβασης από μια σχολική μονάδα σε άλλη (από νήπιο δημοτικό, από δημοτικό στο γυμνάσιο κ.ο.κ.) βοηθά αρκετά να κάνετε τα ψώνια για τη νέα σχολική χρονιά με ενθουσιασμό παρέα με το παιδί σας. Είναι πολύ βοηθητικό για τα παιδιά μας να βλέπουν την χαρά και το κέφι στο πρόσωπό μας, να ακούν όμορφες ιστορίες από τα δικά μας σχολικά χρόνια και να ψωνίζουν τα σχολικά είδη με ανεμελιά.

Ξέρω γονείς μου! Είναι πολλά τα έξοδα, έχετε το άγχος της καθημερινότητας, πώς θα τα βολέψετε;

Ωστόσο, αυτά είναι προβλήματα ενηλίκων και δεν χρειάζεται ένα παιδί να κάνει τέτοιες συζητήσεις.

asfaleia-kai-sxoliki-ygieinh.jpg

Κάποια πρακτικά tips είναι επίσης βοηθητικά:

  • Κάντε μια έρευνα αγοράς για τις εξωσχολικές δραστηριότητες της χρονιάς: το παιδί πάλι έχοντας μια ένδειξη για τι θα ακολουθήσει την χρονιά αυτή μπορεί να προετοιμάσει τον εαυτό του ευκολότερα.
  • Για τις μικρότερες ηλικίες (και όχι μόνο) αγοράστε κάποιο βιβλίο σχετικά με την είσοδο του παιδιού στη σχολική ζωή. Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα βιβλία για πολλές ηλικίες και μπορείτε να διαλέξετε εσείς αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του παιδιού σας.
  • Επίσης μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σχετικό πλάνο εβδομάδας με όλες πληροφορίες, τις δραστηριότητες όλων των μελών της οικογένειας. Μια καλή ιδέα είναι να γράφετε και τα δικά σας πλάνα και τις υποχρεώσεις σας για να μαθαίνουν και τα παιδιά να καλλιεργήσουν σταδιακά την οργανωτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.
  • Σχετικά με την προετοιμασία του γονέα…εκτός από την απαραίτητη οργάνωση οικονομικά και πρακτικά για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, καλό είναι να ταξιδέψετε λίγο στο παρελθόν σας: αναλογιστείτε…πώς ήταν; Τί θυμάστε από τα σχολικά χρόνια; Τί πήρατε από αυτή την εμπειρία που λέγεται ῾σχολική ζωή;
  • Εκφράστε στο παιδί σας τη χαρά και την περηφάνια σας μακριά από βαθμούς και επιδόσεις.
  • Προσπαθήστε να φορέσετε το ήρεμο χαμόγελό σας και να ενισχύσετε την αισιοδοξία του παιδιού σας όσον αφορά τους δασκάλους, τους συμμαθητές και την όλη εμπειρία.

Καλή Σχολική Χρονιά!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός
CBT Practitioner- MSc Εγκληματολογίας
chrysapapakirgiaki2@gmail.com
psuxislogos.blogspot.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved