Πέντε τρόποι να δείξετε στο 5χρονο παιδί σας ότι το εκτιμάτε

Μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το 5χρονο παιδί σας και να αισθανθεί ότι το εκτιμάτε.

Πέντε τρόποι να δείξετε στο 5χρονο παιδί σας ότι το εκτιμάτε
Bigstock

Μερικές φορές θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πόσο τα εκτιμάτε.

Όμως δεν ισχύει πάντα και σίγουρα όχι στα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη να το ακούνε ή να το αντιλαμβάνονται μέσα από πράξεις.

Το να δείχνετε την εκτίμηση στο παιδί σας, ειδικά όταν έχει κλείσει τα 5 έτη και μπορεί να αντιληφθεί αρκετά πράγματα, το βοηθάει να πιστέψει στον εαυτό του.

Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση νιώθει τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το πεντάχρονο να γίνει πιο ανεξάρτητο και να παίρνει πρωτοβουλίες ( ανάλογα με την ηλικία του).

NIPIO-EFIALTES-2.jpg

Πώς θα δείξετε στο 5χρονο παιδί σας ότι το εκτιμάτε

Εκφράστε την αγάπη σας

Όπως αναφέρει το Reader's Digest, όταν λένε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε, δημιουργείται μια «ασφαλής προσκόλληση». Το πεντάχρονο νιώθει ότι το αποδέχεστε ανεξάρτητα από τα ποια είναι τα ενδιαφέροντά του και ότι το εκτιμάτε.

Ως αποτέλεσμα, τα πεντάχρονα παιδιά βλέπουν ότι δεν υπάρχουν όρια για το τι μπορούν να επιτύχουν.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Με πολυάσχολα προγράμματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ενδεχομένως και τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να είναι δύσκολο να περάσετε ποιοτικό χρόνο με παιδιά πέντε ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με το NAEYC , υπάρχουν πολλά και απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά. Όπως:

  • Αφιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, έστω και για λίγα λεπτά για να συνδεθείτε μαζί τους.
  • Δημιουργήστε ένα τελετουργικό για τα πεντάχρονα να κάνουν καθημερινά
  • Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά
  • Τρώτε γεύματα μαζί όταν είναι δυνατόν
  • Παίξτε μαζί
  • Γελάστε μαζί
  • Να είστε παρόντες και εκτός οθόνης όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
pos-vlepei-ena-nipio-ton-kosmo-9.jpg

Αφήστε το να εκφραστεί

Όταν η έκφραση των πεντάχρονων παιδιών περιορίζεται σε ένα «κουτί» που δημιουργούν οι γονείς για αυτούς, η ικανότητά τους να εκφράζονται ελεύθερα περιορίζεται . Ως αποτέλεσμα, τα μικρά παιδιά φοβούνται να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους ή το πώς νιώθουν.

Αναγνωρίστε ότι κάνει κάτι σωστά

‘Ολοι έχουν ανάγκη να ακούνε θετικά λόγια, είτε ως επιβράβευση είτε ως ενθάρρυνση να συνεχίσουν να προσπαθούν. Πόσο μάλλον το πεντάχρονο παιδί σας, που προσδοκά τον καλό σας λόγο και την αναγνώριση της προσπάθειάς του.

Όταν λοιπόν η αναγνώριση δεν έρχεται, το παιδί νοιώθει ματαίωση και ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να προσπαθήσει περισσότερο.

Τηρήστε τις υποσχέσεις σας

Όταν οι γονείς υπόσχονται πράγματα στο πεντάχρονο παιδί τους, αυτό δεν ξεχνά. Γι΄αυτό και πρέπει να τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Σύμφωνα με το Promises Behavioral Health, οι υποσχέσεις όταν δίνονται πρέπει να "λαμβάνονται στα σοβαρά" και όχι ως μια παρόρμηση της στιγμής. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί αισθάνεται ότι η εκτίμηση των γονιών του προς το πρόσωπό του, είναι ανύπαρκτη.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved