Οδηγίες προστασίας πυρκαγιάς - Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας

Ασκήσεις πυρκαγιάς:  Οι οδηγίες προστασίας μάθετε τα παιδιά ότι δεν είναι μόνο για το σχολείο!

Οδηγίες προστασίας πυρκαγιάς - Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας
Bigstock

Τι να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι οδηγίες για προστασία πυρκαγιάς δεν πρέπει να αναφέρονται μόνο στο σχολείο. Οι ασκήσεις πυρκαγιάς (όπως και οι ασκήσεις για σεισμό) είναι ένα μεγάλο μέρος της ασφάλειας στο σχολείο. Προετοιμάζουν τα παιδιά για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όμως με τόσες πυρκαγιές που συμβαίνουν κάθε χρόνο στην χώρα μας και δεν είναι λίγες οι φορές που οι φλόγες πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές και εξοχικές κατοικίες, τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

pyrkagia_foties.jpg

Πυροσβεστικές ασκήσεις κατ' οίκον

Είναι σημαντικό ένας γονιός να μιλά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα παιδιά του, αλλά είναι ακόμα καλύτερα να τις εφαρμόζει κιόλας, όπως οι οδηγίες ασφαλείας πυρκαγιάς. Μπορεί φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι σας ή να πιάσει φωτιά κάποιος από τους χώρους της οικίας σας. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, κάνοντας μια άσκηση πυρκαγιάς στο σπίτι δίνεται σε όλους την ευκαιρία να δείτε πώς θα αντιδρούσατε σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις ως γονείς μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα και με ασφάλεια μπορούν να βγουν όλοι από το σπίτι. Η οικογένειά σας θα πρέπει να κάνει αυτές τις ασκήσεις τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας κατά τη διάρκεια μιας άσκησης πυρκαγιάς στο σπίτι είναι να δείτε εάν η οικογένειά σας μπορεί να βγει με ασφάλεια από το σπίτι χρησιμοποιώντας τις πόρτες διαφυγής και να συναντηθεί έξω, σε μέρος που θα έχετε ορίσει ως σημείο συνάντησης, μέσα σε 3 λεπτά. Βάζοντας αν θέλετε έναν βαθμό δυσκολίας στην άσκηση αυτή, μπορείτε να προσποιηθείτε ότι η μπροστινή πόρτα ήταν φραγμένη και δεν μπορούσατε να βγείτε, βλέποντας τις αντιδράσεις των παιδιών.

Σίγουρα όλα τα σπίτια δεν είναι είναι όμοια (μονοκατοικία, πολυκατοικία) και το ίδιο συμβαίνει και με τις οικογένειες. Κάποιοι έχουν ένα παιδί, δύο παιδιά, ίσως στο σπίτι να μένουν και ηλικιωμένοι. Διαφορετικές οικογένειες σημαίνει και διαφορετικά σχέδια απόδρασης και διαδρομές διαφυγής.

Βρείτε την έξοδο κινδύνου

Ένα σχέδιο απόδρασης μπορεί να βοηθήσει κάθε μέλος μιας οικογένειας να βγει από ένα φλεγόμενο σπίτι. Η ιδέα είναι να βγείτε έξω γρήγορα και με ασφάλεια. Ο καπνός από μια φωτιά μπορεί να δυσκολέψει την όρασή σας, επομένως είναι σημαντικό να μαθαίνετε και να θυμάστε τους διαφορετικούς τρόπους εξόδου από το σπίτι σας. Πόσες έξοδοι υπάρχουν; Πώς θα φτάσετε εκεί από το δωμάτιό σας; Είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε έναν χάρτη σχεδίου απόδρασης;

Είναι πιθανό μια διέξοδος να μπλοκαριστεί από φωτιά ή καπνό, οπότε θα θέλετε να μάθετε πού βρίσκονται οι άλλες. Και αν ζείτε σε μια πολυκατοικία, θα θέλετε να μάθετε τον καλύτερο τρόπο για το κλιμακοστάσιο ή άλλες εξόδους κινδύνου.

Με την ίδια λογική θα πρέπει να δημιουργήσετε και μια έξοδο διαφυγής αν ζείτε σε περιοχή με πολύ πράσινο, πεύκα και δέντρα. Αν μια πυρκαγιά για παράδειγμα πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα από μια κατεύθυνση θα πρέπει να γνωρίζετε τους δρόμους και τις οδούς διαφυγής που έχετε από την αντίθετη κατεύθυνση ώστε να μεταφερθείτε σε ένα ασφαλές μέρος.

paidia-kai-prostasia_fotia.jpg

Βήματα ασφαλείας

Εάν βρίσκεστε σε δωμάτιο με την πόρτα κλειστή όταν ξεσπά η φωτιά, πρέπει να κάνετε μερικά επιπλέον βήματα:

  • Ελέγξτε εάν υπάρχει ζέστη ή καπνός που να βγαίνει από τις σχισμές που έχει γύρω η πόρτα.
  • Αν δείτε καπνό να μπαίνει κάτω από την πόρτα — μην ανοίξετε την πόρτα!
  • Αν δεν βλέπετε καπνό — αγγίξτε την πόρτα. Εάν η πόρτα είναι ζεστή ή καυτή — μην ανοίξετε την πόρτα!
  • Εάν δεν βλέπετε καπνό — και η πόρτα δεν είναι ζεστή — τότε χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να αγγίξετε ελαφρά το πόμολο της πόρτας. Εάν το πόμολο της πόρτας είναι ζεστό ή πολύ ζεστό — μην ανοίξετε την πόρτα!
  • Εάν το πόμολο της πόρτας είναι δροσερό και δεν μπορείτε να δείτε καπνό γύρω από την πόρτα, ανοίξτε την πόρτα πολύ προσεκτικά και αργά. Όταν ανοίγετε την πόρτα, εάν αισθάνεστε ένα κύμα θερμότητας ή καπνό να χύνεται στο δωμάτιο, κλείστε γρήγορα την πόρτα και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά κλειστή.

Μείνετε χαμηλά

Εάν μπορείτε να δείτε καπνό στο σπίτι, μείνετε χαμηλά στο έδαφος και προχωρήστε προς την έξοδο. Σε μια πυρκαγιά, ο καπνός και ο δηλητηριώδης αέρας βλάπτουν περισσότερο τους ανθρώπους απ' ο,τι οι πραγματικές φλόγες. Θα αναπνέετε λιγότερο καπνό αν μείνετε κοντά στο έδαφος.

Ο καπνός ανεβαίνει φυσικά, οπότε αν υπάρχει καπνός ενώ χρησιμοποιείτε τη διαδρομή διαφυγής σας, το να μένετε χαμηλά σημαίνει ότι μπορείτε να συρθείτε με τα χέρια και τα γόνατά σας κάτω από τον καπνό.

Εάν δεν υπάρχει καπνός ή ζέστη όταν ανοίγετε την πόρτα, πηγαίνετε προς την έξοδο διαφυγής.

Μάθετε πώς να βγείτε έξω από το σπίτι

Το να βγείτε από μια πόρτα που οδηγεί έξω θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή για να φύγετε. Αλλά επίσης θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας ποια παράθυρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πόρτα διαφυγής, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμη και τα παράθυρα σε έναν υψηλότερο όροφο θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς οδοί διαφυγής εάν τα παιδία έχουν βοήθεια από εσάς, έναν πυροσβέστη ή έναν άλλο ενήλικα.

Μάθετε στα παιδιά σας πώς να ξεκλειδώνουν τα παράθυρα, πώς να τα ανοίγουν ή πώς να τα σπάσουν αν και εφόσον χρειαστεί. Τονίστε τους ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!

Τόπος συνάντησης

Εκτός από το σχεδιασμό των οδών διαφυγής, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας πού θα συναντηθείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό είναι χρήσιμο γιατί τότε όλοι θα εμφανιστούν σε ένα μέρος και θα ξέρετε ότι είναι ασφαλείς. Μπορείτε να επιλέξετε την μπροστινή βεράντα του σπιτιού ενός γείτονα ή κάποιο άλλο κοντινό σημείο.

Μην σκέφτεστε τα αντικείμενα αξίας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το πιο σημαντικό είναι να βγείτε εσείς και η οικογένειά σας με ασφάλεια από το σπίτι. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να μένετε στο σπίτι περισσότερο από όσο πρέπει — ούτε καν να καλέσετε το 199. Την κλήση στην πυροσβεστική μπορείτε να την κάνετε μόλις βγείτε με ασφάλεια έξω από το φλεγόμενο σπίτι ή μόλις απομακρυνθείτε από την περιοχή που υπάρχει πυρκαγιά.

Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε αμέσως από τη φωτιά

Αν δεν μπορείτε να φύγετε αμέσως μακριά από τη φωτιά ή ο καπνός εμποδίζει την έξοδο διαφυγής σας, ίσως να θέλετε να φωνάξετε βοήθεια. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από ένα ανοιχτό παράθυρο ή καλώντας το 199 αν έχετε κινητό τηλέφωνο μαζί σας.

Ακόμη και αν φοβάστε εσείς ή τα παιδιά σας, μην κρύβεστε κάτω από το κρεβάτι ή μέσα σε μια ντουλάπα. Τότε οι πυροσβέστες δεν θα γνωρίζουν αν υπάρχει κάποιος μέσα στο σπίτι και θα δυσκολευτούν να σας βρουν.

Μέχρι να έρθει βοήθεια, κρατήστε τη φωτιά και τον καπνό μακριά από την πόρτα, μπλοκάροντας όλες τις σχισμές με πανιά, σεντόνια, πετσέτες και κουβέρτες. Αν υπάρχει παράθυρο στο δωμάτιο και δεν μπορείτε να βγείτε από αυτό, ανοίξτε το και σταθείτε δίπλα του. Βάλτε ένα πανί ή μια πετσέτα στο στόμα και τη μύτη σας, αποφεύγοντας να εισπνεύσετε τον καπνό. Αν μπορείτε να βρέξετε το πανί που θα τοποθετήσετε στο στόμα και τη μύτη σας, ακόμη καλύτερα.

Τι να κάνετε αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά

Αν τα ρούχα πιάσουν φωτιά, πέστε στο έδαφος και κυληθείτε μέχρι να σβήσετε τις φλόγες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας εκτός από όλα τα παραπάνω και πώς να παραμένουν ψύχραιμα.

Με πληροφορίες από το kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved