Οι διαστάσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τα «καμπανάκια» που δεν χτυπούν

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Οι διαστάσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τα «καμπανάκια» που δεν χτυπούν

Με αφορμή την απόφαση απελευθέρωσης του καταδικασμένου για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, έχει προκληθεί έντονη κατακραυγή, θυμός και αγανάκτηση.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί, ότι ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για παιδεραστία και βιασμό, είναι ελεύθερος και μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα τεράστιο ζήτημα που όμως δεν του δίδεται η πρέπουσα σημασία και προσοχή. Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, «η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών… συνεχίζει να μένει μυστικό».

Τα στόματα παραμένουν κλειστά, οι πληγές όμως στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών παραμένουν ορθάνοιχτες και αθεράπευτες (στην πλειοψηφία των περιστάσεων).

Μόνο το 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αναφορές για κακοποίηση 1.338 παιδιών, εκ των οποίων μόνο για 11 παιδιά αναφέρθηκε σεξουαλική κακοποίηση!

kakopoiisi-paidiou.jpg

Παιδόφιλος και παιδεραστής

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τη διαφορά καθώς πιστεύει ότι είναι το ίδιο.

Ο παιδόφιλος χαρακτηρίζεται από κοινωνική απομόνωση και εσωστρέφεια. Συνήθως, δεν συνάπτει ερωτικούς δεσμούς και δεν παντρεύεται ποτέ καθώς αισθάνεται άβολα με τους ενήλικες. Ο παιδόφιλος θέλει να είναι μαζί με παιδιά γιατί ελκύεται από αυτά συναισθηματικά, κοινωνικά και σεξουαλικά. Ως εκ τούτου, ο παιδόφιλος συνήθως διαλέγει καριέρα που να σχετίζεται με παιδιά ώστε να βρίσκεται κοντά σε αυτά και να απολαμβάνει την παρέα τους. Οι παιδόφιλοι αν και επιθυμούν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά, συχνά δεν πραγματοποιούν τις ορμές τους είτε από ηθικές αναστολές είτε από τον φόβο της επιβολής του νόμου.

Αντίθετα, ο παιδεραστής είναι το άτομο το οποίο έχει κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί. Ο παιδεραστής επίσης ελκύεται από παιδιά αλλά διαφέρει συμπεριφορικά, γνωστικά και συναισθηματικά από τον παιδόφιλο. Ο παιδεραστής δεν αφήνει τις ορμές του με παιδιά μόνο στη σφαίρα της φαντασίας αλλά προβαίνει και στην πραγματοποίηση τους. Ο παιδεραστής εγκληματεί και παρενοχλεί σεξουαλικά το θύμα του. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο παιδεραστής μπορεί να απαγάγει, να βιάσει και να σκοτώσει το θύμα του.

Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, «οι παιδεραστές αρνούνται τις συνέπειες των πράξεων τους και εκλογικεύουν την πράξη τους αυτή με τον ισχυρισμό ότι «και το παιδί το ήθελε». Συνήθως ο παιδεραστής επιλέγει το θύμα του να είναι ευάλωτο ώστε να μπορέσει να το προσεγγίσει εύκολα και να χτίσει αρχικά μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Αφού επιτευχθεί αυτό, στην συνέχεια παρενοχλεί σεξουαλικά το παιδί».

sexoualiki-kakopoiisi.jpg

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο

Οι παιδεραστές στο διαδίκτυο αρέσκονται στην ανωνυμία που προσφέρει και ψάχνουν συνεχώς για αθώα θύματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι παιδεραστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πλησιάσουν τα παιδιά. Σύμφωνα με το saferinternet4kids.gr που πρέπει να δώσουν προσοχή οι γονείς ( κι αν δεν ξέρουν να ζητήσουν βοήθεια).

Διαδικτυακά παιχνίδια

Ένα μέρος στο οποίο οι παιδεραστές γνωρίζουν παιδιά είναι τα παιχνίδια. Συνήθως επιλέγουν παιχνίδια που είναι δημοφιλή στο ηλικιακό γκρουπ που προτιμούν και προσποιούνται ότι είναι και οι ίδιοι παιδιά με σκοπό να δημιουργήσουν φιλίες με τα θύματά τους. Οι θύτες ψάχνουν για ονόματα χρηστών που δείχνουν το φύλο, την τοποθεσία και άλλες πληροφορίες που θεωρούν χρήσιμες.

Chat rooms

Ένα άλλο μέρος στο οποίο οι παιδεραστές προσποιούνται ότι είναι παιδιά. Τα Chat rooms είναι ένας εύκολος τρόπος να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ανυποψίαστα παιδιά. Μόλις αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, μπορεί να προσπαθήσουν να βρεθούν μαζί τους κατ’ ιδίαν.

Facebook

Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απόφασή τους να επιτρέψουν στο παιδί να έχει τη δική του προσωπική σελίδα. Το Facebook αποτελεί το βασικό μέρος στο οποίο οι θύτες βρίσκουν τους στόχους τους, καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ και να κάνουν αίτημα φιλίας στα παιδιά.

gynaikeia-kakopoiisi-4.jpg

Twitter

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί για τους θύτες τον ιδανικό τρόπο για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν το Twitter ως μέσο επικοινωνίας, και οι παιδόφιλοι που το γνωρίζουν ψάχνουν και εκεί για παιδιά.

Ιστοσελίδες για παιδιά

Οι γονείς μπορεί να νομίζουν ότι ιστοσελίδες με παιδικό περιεχόμενο είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Αλλά σκεφτείτε ποιες σελίδες είναι ιδανικότερες για να βρει κάποιος μοναχικά παιδιά που έχουν όρεξη για κουβέντα;

Συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων

Από τη στιγμή που ένα email δε θα διαβαστεί άμεσα ή μπορεί να γίνει αντιληπτό ως spam και να διαγραφεί, οι παιδεραστές στο διαδίκτυο προτιμούν τη χρήση των άμεσων μηνυμάτων που εξαφανίζονται μόλις κλείσει το παράθυρο πλοήγησης. Με αυτό τον τόπο είναι δυσκολότερο για τους γονείς να δουν ποιος μιλάει στο παιδί τους.

My Space

Οι περισσότεροι θεωρούν το MySpace ως ένα από τα πιο σπάνια μέρη που θα επισκεφθεί ένας παιδόφιλος. Ωστόσο, οι διαδικτυακές έρευνες που είναι διαθέσιμες για να συμπληρώσουν οι επισκέπτες, παρέχουν πολλές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέγγιση των ανυποψίαστων θυμάτων.

Φωτογραφίες

Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά πως οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθούν από παιδόφιλους. Οι φωτογραφίες τους βοηθούν να βρουν παιδιά που ταιριάζουν εμφανισιακά στις προτιμήσεις τους, και κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιεί από οποιονδήποτε. Άτομα που ασχολούνται με παιδική πορνογραφία ψάχνουν διαρκώς στο διαδίκτυο για ενδεικτικές φωτογραφίες παιδιών.

gynaikeia-kakopoiisi-7.jpg

Στοχεύουν τα ευαίσθητα παιδιά

Οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο ψάχνουν για παιδιά που είναι ευαίσθητα και έτσι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με περισσότερη ευκολία. Παιδιά που είναι μοναχικά και δυστυχισμένα, παιδιά με δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον ή παιδιά που έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς τους, αποτελούν εύκολους στόχους. Επίσης, προτιμούν παιδιά που κρατάνε μυστικά από τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας

Η συντομευμένη διάλεκτο που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα μηνύματα δυσκολεύει τους γονείς να καταλάβουν τι ακριβώς λένε τα παιδιά. Οι συνομιλίες των παιδιών πολλές φορές φαίνονται ασυνάρτητες στους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν την κωδικοποιημένη γλώσσα των παιδιών για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι παιδεραστές γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα που μιλούν τα παιδιά και πως να τη χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved