Διαχρονικά παιχνίδια που αγαπούν τα παιδιά κάθε ηλικίας

Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την πηγαία συγκίνηση που μας «πλημμυρίζει», κάθε φορά που βλέπουμε τα μικρά μας να απολαμβάνουν μόνα ή μαζί με τους φίλους τους, τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και εμείς.

Διαχρονικά παιχνίδια που αγαπούν τα παιδιά κάθε ηλικίας

Διότι μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες από όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία τους, μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να προσφέρει στα παιδιά πιο εξελιγμένα, περίπλοκα και εντυπωσιακά παιχνίδια όμως, η διαχρονική αξία των κλασικών παιχνιδιών, τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ευτυχώς, παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Τι είναι αυτό που καθιστά κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια πιο αγαπητά από κάποια άλλα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό παιχνίδι, σε αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και μάλιστα, κάθε εποχή; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, αρκεί να σκεφτούμε ποια είναι τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε εμείς, οπότε μετέπειτα, όταν γίναμε γονείς, νιώσαμε την ανάγκη να τα συστήσουμε στα μικρά μας, ώστε να τους προσφέρουμε την ίδια απόλαυση και χαρά που νιώσαμε κάποτε.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από αυτά τα παιχνίδια, καθώς είναι αυτά που αποτελούν ένα κομμάτι του εαυτού μας και σε κάποιες περιπτώσεις, τους λόγους που εξελιχθήκαμε στους ανθρώπους που είμαστε σήμερα.

Το κρυφτό που μας έμαθε πώς να συνυπάρχουμε και να κάνουμε φίλους

Αν πραγματοποιήσουμε ένα νοητό «ταξίδι» πίσω στον χρόνο, θα συνειδητοποιήσουμε πως μερικές από τις πρώτες απόπειρες κοινωνικοποίησής μας, προέκυψαν ενώ παίζαμε κρυφτό με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τα ανέμελα απογεύματα που δίναμε ραντεβού στο γνωστό σημείο την ίδια ώρα, αποφασίζαμε κάνοντας «αμπεμπαμπλόμ» ποιος θα «φυλάει» πρώτος και οι υπόλοιποι τρέχαμε να ανακαλύψουμε την καλύτερη κρυψώνα; Κατά κάποιον τρόπο, το κρυφτό ήταν το παιχνίδι που μας έμαθε πώς να συνυπάρχουμε με μία διαφορετική ομάδα ανθρώπων, πώς να κάνουμε φίλους, πώς να δεχόμαστε τους άλλους για να μοιραστούμε όλοι μαζί την ίδια χαρά. Όσοι χορτάσαμε από κρυφτό στα παιδικά μας χρόνια, ξέρουμε πως είναι ένα παιχνίδι που έχει πολλά να προσφέρει στα μικρά μας και ακριβώς για αυτό, αξίζει να τους το συστήσουμε, παίζοντας μαζί τους και δίνοντας στον εαυτό μας την ευκαιρία να γίνει για λίγο και πάλι παιδί.

diaxronika paixnidia 2

Τα τουβλάκια που μας έμαθαν πώς να «χτίζουμε» τον κόσμο των ονείρων μας

Αλήθεια, πόσες ώρες περάσαμε καθισμένοι οκλαδόν στο πάτωμα του σαλονιού, έχοντας μπροστά μας ένα μεγάλο, πολύχρωμο «βουνό» από τουβλάκια και προσπαθώντας με τεράστια αφοσίωση να δώσουμε υπόσταση στον φανταστικό κόσμο που είχαμε στο μυαλό μας; Πόσες ώρες επενδύσαμε εξασκώντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τις κινητικές μας δεξιότητες, θέλοντας να ολοκληρώσουμε ένα εντυπωσιακό, χρωματιστό δημιούργημα, το οποίο θα μας έκανε να νιώθουμε περηφάνια; Πόσες ατελείωτες πιθανότητες «ξεκλείδωνε» ένα τουβλάκι; Δεν χρειάζεται να μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουμε τα παιδιά μας να μην θέλουν να αφήσουν τα τουβλάκια από τα χέρια τους. Διότι είναι ένα διαχρονικό παιχνίδι που τους προσφέρει την ανεκτίμητη ικανοποίηση της δημιουργίας, την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη φαντασία τους, δημιουργώντας κάτι μοναδικό, κάτι δικό τους. Άλλωστε, τα τουβλάκια θα είναι πάντα μία καλή παρέα για κάθε παιδί, αλλά και μία εξαιρετική αφορμή, για να απολαύσει το μικρό μας ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με τα φιλαράκια του, μαθαίνοντας την αξία της συνεργασίας.

diaxronika paixnidia 3

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς κατάφεραν κάποια παιχνίδια να περάσουν από γενιά σε γενιά και να αγαπηθούν από εκατομμύρια παιδιά. Άλλωστε, χωρίς αυτά τα παιχνίδια, πώς θα «χτίζαμε» το μέλλον μας και τις πολύπλευρες προσωπικότητες που είμαστε σήμερα; Το σίγουρο είναι πως δεν θα αναπολούσαμε με την ίδια νοσταλγία την παιδική μας ηλικία, αφού δεν θα ήταν το ίδιο διασκεδαστική.

Το κυνηγητό που μας έμαθε πώς μπορούμε να περάσουμε καλά οπουδήποτε

Κακά τα ψέματα. Όλες εκείνες τις φορές που δεν μπορούσαμε να σκαρφιστούμε κάποια καλύτερη ιδέα ή δεν είχαμε στη διάθεσή μας κάποιο παιχνίδι, το κυνηγητό ήταν η επιλογή παιχνιδιού που μας εξασφάλιζε πως θα περνούσαμε καλά, όπου και αν βρισκόμασταν και με οποίον και αν ήμασταν. Και παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και απλά παιχνίδια, τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά είναι αναρίθμητα. Όχι μόνο όσον αφορά στη σωματική και την κινητική τους ανάπτυξη, αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Διότι μέσω του κυνηγητού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ένα πολύτιμο μάθημα: Πως στη ζωή πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τρέχει πιο γρήγορα από εμάς και δεν γίνεται εμείς να είμαστε πάντα οι νικητές και οι καλύτεροι σε μία παρέα. Κάπως έτσι, τρέχοντας παρέα με τα φιλαράκια μας σε αλάνες και στα προαύλια των σχολείων, μάθαμε να χάνουμε, να διαχειριζόμαστε με αξιοπρέπεια την απογοήτευση της ήττας και την ίδια στιγμή, να χαιρόμαστε με τις νίκες των φίλων μας. Και τα ίδια ακριβώς διδάγματα, αξίζει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, παίζοντας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved