Κοριτσίστικα ονόματα που δεν τα χρησιμοποιούμε πια

Ορθούλα, Πάτρα, Κέρκυρα, Ξενοφωντίνα είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που οι μαμάδες -ευτυχώς- σταμάτησαν να δίνουν στα παιδιά τους.

Κοριτσίστικα ονόματα που δεν τα χρησιμοποιούμε πια

Ευτυχώς που αυτά τα γυναικεία ονόματα σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται. Και αν στο παρελθόν είχε νόημα, ουσία και κάποια οικογενειακή ιστορία κρυβόταν πίσω από ένα περίεργο όνομα, οι σημερινές μαμάδες σταμάτησαν -για καλή τύχη των παιδιών τους- να κρατούν και να συνεχίζουν την παράδοση που θέλει το μωρό να παίρνει το όνομα της γιαγιάς, είτε της μιας πλευράς (δηλαδή του μπαμπά) είτε της άλλης (δηλαδή της μαμάς).

Εμείς γράφοντας αρκετά άρθρα για ονόματα περίεργα, πρωτότυπα, εμπνευσμένα από ηθοποιούς, βασίλισσες και πριγκίπισσες, ήρθε η στιγμή να σας δείξουμε παρακάτω ελληνικά ονόματα που υπήρχαν, υπάρχουν, αλλά έχουν σταματήσει οι γονείς να δίνουν στα παιδιά τους.

onomata gia koritsia pou den yparxoun pia 1

Ανουτσιάτα

Ελάτε τώρα, ποιος ονομάτιζε την κόρη του έτσι; Το όνομα χαρακτηρίζεται από τη σπανιότητά του. Ενδημεί σε μέρη που βρέθηκαν υπό ενετική κυριαρχία, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Κέρκυρα. Στην πόλη της Κέρκυρας διασώζεται μέχρι σήμερα το καμπαναριό του καθολικού ναού της Ανουντσιάτας.

Αργέντω

Κι όμως, υπάρχει αυτό το όνομα και σίγουρα κάπου υπάρχουν οι τελευταίες Αργεντούλες στην Ελλάδα μας.

Φερφούθη

Και αυτό είναι ελληνικό το όνομα. Μάλιστα υπάρχει και Αγία που εορτάζεται στις 4 Απριλίου. Όπως και να έχει καμία μαμά δεν πρόκειται να ονομάσει έτσι την κόρη της, ακόμη και αν λένε την πεθερά ή την μητέρα της έτσι.

Δηλία

Δεν πιστεύουμε ότι θα θέλατε να δώσετε στην κόρη σας ένα όνομα που παραπέμπει στην δειλία

Διατσέντα

Ασυνήθιστο όνομα, που επιχωριάζει στα Επτάνησα, τα νησιά του Αιγαίου και στη δυτική Πελοπόννησο.

Ζουμπουλία

Μία Ζουμπουλία γνωρίσαμε εμείς και αυτή ήταν η Ζουμπουλία της σειράς "Παρά Πέντε". Σημασιολογικά ταυτίζεται με τα ονόματα Υακίνθη και Διατσέντα.

Μαρδικούλα

Μπορεί πριν πάρα πολλά χρόνια να βρίσκατε "Μαρδικούλες" στο νησί της Αίγινας, όμως τώρα σπανίζουν και ζήτημα να βρείτε πάνω από δύο.

onomata gia koritsia pou den yparxoun pia 3

Μπία

Το Μπία για κάποιο λόγο μας κάνει να σκεφτόμαστε τα σπυράκια. Ένα όνομα που τείνει να εξαφανιστεί μιας και οι σημερινές "Μπίες" διατηρούν το όνομά τους ολόκληρο, δηλαδή, Ολυμπία.

Πουλουδιά

Το πούλουδα, το έχουμε διαβάσει για πρώτη φορά μέσα στους στίχους του Διονύσιου Σολωμού "Λούλουδα μύρια, πούλουδα, που κρύβουν το χορτάρι". Ασυνήθιστο σήμερα όνομα, το άκουγε κανείς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και παλιότερα στις παρακείμενες ακτές της Μικράς Ασίας.

Τσιτσέκα

Στα τουρκικά τσιτσέκ, σημαίνει άνθος. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο όνομα που προέρχεται και αυτό από τη Μικρά Ασία.

Χάιδω

Μπορεί το Χάιδω να το ακούγαμε πολύ στο παρελθόν και δη μέσα στις ασπρόμαυρες ταινίες, όμως πια δεν ακούγεται.

Γκόλφω

Ομοίως με το Χάιδω, το Γκόλφω είναι ένα όνομα που δεν χρησιμοποιείται καθόλου στις μέρες μας.

Χιονία

Αν και δεν χρησιμοποιείται πια σαν όνομα, συνήθως μπορούσε να το ακούσει κανείς και ως Χιόνω, Χιονού, Χιόνα. Γιορτάζεται στις 16 Απριλίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Θεσσαλονικιάς μάρτυρος Χιονίας.

Ωραιόζηλη

Για το τέλος αφήσαμε το Ωραιόζηλη. Είναι από τα πιο ασυνήθιστα ονόματα και όπως αναφέρει και το wikipedia "Σε μια προσπάθεια στατιστικής αποτίμησης της συχνότητας των ελληνικών ονομάτων, το Ωραιοζήλη παρουσιάζεται ως 561ο πιο συχνό όνομα (408ο ανάμεσα στα γυναικεία)."

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved