Παίζουμε και γεμίζουμε αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε όποιο εμπόδιο εμφανιστεί στον δρόμο μας!

Αν είσαι μητέρα, τότε μάλλον έχεις ακούσει, έχεις διαβάσει ή γνωρίζεις εκ πείρας πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στη ζωή ενός παιδιού και κυρίως, για την εξέλιξή του.

Παίζουμε και γεμίζουμε αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε όποιο εμπόδιο εμφανιστεί στον δρόμο μας!

Διότι ένα παιδί που έχει καταφέρει να «χτίσει» την αυτοπεποίθησή του μπορεί να εξελιχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, μπορεί να παίρνει πιο εύκολα πρωτοβουλίες και να εκφράζει πιο άμεσα όσα θέλει και πιστεύει και φυσικά, μπορεί να είναι πιο κοινωνικό και ακόμη πιο αισιόδοξο.

Πώς μπορούμε όμως, να βοηθήσουμε ένα παιδί να «χτίσει» ή να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του; Ο πιο εύκολος, αποτελεσματικός και διαχρονικός τρόπος είναι μέσω του παιχνιδιού και συγκεκριμένα, μέσα από τη δημιουργία!

Η σημασία του να δημιουργεί και να κατασκευάζει το παιδί κάτι δικό του

«Μαμά, κοίτα τι έφτιαξα!». Πόσες φορές έχουμε ακούσει τον ενθουσιασμό στη φωνή του παιδιού μας, όταν μας δείχνει με χαρά και περηφάνια την κατασκευή με τα τουβλάκια LEGO® που κατάφερε να δημιουργήσει, κάτι που φαντάστηκε, ολοκλήρωσε και συνέχεια μοιράστηκε μαζί μας;

Ακόμη και τις φορές που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε με την πρώτη ματιά τον κόσμο που εμπνεύστηκε και «έχτισε» με τα χεράκια του, αισθανθήκαμε πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένιωθε ότι είχε τη δύναμη να κατακτήσει τον κόσμο! Άλλωστε, η μοναδική ανθρώπινη φύση μας, μας οδηγεί ανέκαθεν όλους μας να «χτίζουμε», δηλαδή να παίρνουμε αυτό που είναι γύρω μας και να δημιουργούμε κάτι πιο παιχνιδιάρικο.

Αυτό ακριβώς κάνουν και τα μικρά μας με τα τουβλάκια τους, λοιπόν. Με «όχημα» τη φαντασία τους «χτίζουν» και κάνουν τον κόσμο τη δική τους παιδική χαρά. Και έτσι ακριβώς, τουβλάκι-τουβλάκι «χτίζεται» η αυτοπεποίθηση του παιδιού κάθε φορά που δημιουργεί και κατασκευάζει κάτι δικό του. Και αυτό δεν το λέμε -και το παρατηρούμε- μόνο εμείς, αλλά το αποδεικνύει και η νέα έρευνα του LEGO Group!

paidizoume me lego1

Πώς τουβλάκι-τουβλάκι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος

Αν υπάρχει ένα brand που γνωρίζει καλά τα οφέλη του παιχνιδιού για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και την ευτυχία τους, αυτό είναι σίγουρα το LEGO, αφού εδώ και εννέα δεκαετίες -αυτό το καλοκαίρι γιορτάζει τα 90 χρόνια «ζωής»- βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν, να παίζουν, να διασκεδάζουν και μεταξύ άλλων, να «χτίζουν» την αυτοπεποίθησή τους. Άλλωστε, η ίδια η ονομασία του -του δόθηκε πίσω στο μακρινό 1934 και προέρχεται από τη φράση «Leg Godt» που χρησιμοποιείται στη Δανία- σημαίνει «παίζουμε καλά», ό,τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά με τα LEGO εδώ και χρόνια, δηλαδή!

Η δύναμη του παιχνιδιού για τη ζωή και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, λοιπόν, αποκαλύπτεται τώρα μέσα από μία νέα έρευνα του LEGO Group με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκεκριμένα, την έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης Play Well. Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη που έλαβε χώρα φέτος με τη συμμετοχή πάνω από 55.000 γονιών και παιδιών από 30 χώρες, το παιχνίδι έχει μεγάλη σημασία για την ευημερία και την ευτυχία ολόκληρης της οικογένειας -και όχι μόνο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, όλοι οι γονείς που συμμετείχαν σε αυτήν είπαν ότι διαπίστωσαν πως το παιχνίδι ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και φυσικά, την αυτοπεποίθηση του παιδιού -και μάλιστα, σε ποσοστό που φτάνει το 91%!

Σε ό,τι αφορά στα ίδια τα παιδιά, μάλιστα, το 95% ανέφερε ότι παιχνίδια όπως τα τουβλάκια LEGO τα βοηθούν να είναι δημιουργικά, καθώς και να δοκιμάζουν και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο τα παιδιά «χτίζουν» την αυτοπεποίθησή τους, πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους και βρίσκουν το θάρρος να τολμούν, να εκφράζονται και να πειραματίζονται!

Αρκεί απλώς να αναλογιστείς, πόσο χαρούμενο είναι και δείχνει το μικρό σου κάθε φορά που καταφέρνει να δημιουργήσει μία κατασκευή με LEGO μόνο του, να δώσει «ζωή» σε κάτι που φαντάστηκε, για να κατανοήσεις ότι η αυτοπεποίθηση έχει σημασία και πως κάποιες φορές «χτίζεται» μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις κατασκευές και δη, τουβλάκι-τουβλάκι!

paidizoume me lego2

Με λίγα λόγια, το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των παιδιών. Είναι σημαντικό, λοιπόν, εμείς οι γονείς να προσπαθούμε να βρίσκουμε έστω και κάθε μέρα λίγο χρόνο για να παίζουμε με τα μικρά μας και κυρίως, να προσφέρουμε σε εκείνα παιχνίδια που τα βοηθούν να «χτίζουν» την αυτοπεποίθησή τους και μαζί με αυτήν, έναν καλύτερο κόσμο, δηλαδή παιχνίδια που τα ωθούν να πειραματίζονται, να κατασκευάζουν κάτι μόνα τους, με τα χεράκια τους και τη φαντασία τους!

Το σίγουρο είναι ότι όταν τα παιδιά παίζουν, αναπτύσσουν δεξιότητες που μπορούν να τα βοηθήσουν να διαπρέψουν σε έναν αβέβαιο κόσμο που συνεχώς αλλάζει, όπως ο δικός μας. Αυτός είναι και o σκοπός του παιχνιδιού με τουβλάκια LEGO. Να «χτίσει» έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού και να δώσει σε εκείνα την ευκαιρία να γίνουν οι δημιουργοί του «αύριο». Και για να συμβεί αυτό, τα παιδιά χρειάζεται πρώτα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να πιστέψουν στις δυνάμεις τους!

#LEGO #LEGO90years

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved