Καλοκαίρι και έφηβοι: Πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μη βαριούνται

Πώς να κρατήσετε απασχολημένο το έφηβο παιδί σας το καλοκαίρι. 

Καλοκαίρι και έφηβοι: Πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μη βαριούνται
bigstockphoto.com

Η εύρεση διασκεδαστικών πραγμάτων για τους εφήβους το καλοκαίρι είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους γονείς τέτοια εποχή.

Αναρωτιούνται πώς να κρατήσουν το παιδί τους σε εγρήγορση και μακριά από το διαδίκτυο και το σερφάρισμα, έστω και λίγες ώρες.

Παρότι σε αυτή τη φάση της ζωής του ο έφηβος βρίσκει κάθε τι που θα του προτείνετε από αδιάφορο ως βαρετό - εξαιρούνται φυσικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το κινητό – μπορείτε να δοκιμάσετε τις εξής δραστηριότητες:

efivoi kai kalokairi1

Εθελοντισμός

Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις. Ο εθελοντισμός διδάσκει στους εφήβους την αξία της σκληρής δουλειάς και της προσφοράς στους άλλους. Μπορούν να μάθουν την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια καθώς και να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί - και δεν λειτουργεί - ο κόσμος. Επικοινωνήστε με το δήμο σας ή άλλες τοπικές οργανώσεις για να μάθετε τις δράσεις που τρέχουν.

Νέες δραστηριότητες

Το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν άπλετο χρόνο, ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψουν νέα χόμπι. Μπορεί να είναι το κολύμπι, η τοξοβολία, ο χορός, η ρομποτική κι ένα σωρό άλλα. Ενθαρρύνετέ τα να αφιερώνουν χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν τι νέο θα ήθελαν να μάθουν ή να κάνουν τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εργασία

Εάν ο έφηβος πληροί τις προϋποθέσεις ηλικίας για απασχόληση, ενθαρρύνετέ τον να βρει μια εργασία μερικής απασχόλησης. Ακόμα κι αν δεν «χρειάζεται» τα χρήματα, η μερική απασχόληση του δίνει έναν λόγο να τηρεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα και να φεύγει από το σπίτι σε τακτική βάση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να μάθει την αξία να κερδίζει τα δικά του χρήματα.

efivoi kai kalokairi2

Διαδικτυακά μαθήματα

Μπορεί το σχολείο να τελείωσε, όμως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει το παιδί σας να μαθαίνει νέα πράγματα. Και επειδή και μόνο στο άκουσμα για μαθήματα, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει αρνητικά, αναζητήστε διαδικτυακές ομιλίες TED που θα το ενδιαφέρουν ( μπορεί να είναι για τη μουσική, για τον αθλητισμό, κ.ο.κ.).

Summer Camp

Υπάρχουν πολλά camp με ποικίλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αν οικονομικά δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε, υπάρχουν πολλοί δήμοι που οργανώνουν summer camp με μικρή ή και μηδενική συμμετοχή. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκηνώσεις με την προϋπόθεση ότι έχετε κάνει έγκαιρα αίτηση.

Προφανώς και οι έφηβοι θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού κάνοντας βόλτες με τους φίλους τους και χαζεύοντας πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Χρειάζονται όμως παρότρυνση να κάνουν και κάτι άλλο, όσο βαρετό κι αν το θεωρούν. Προσπαθήστε λοιπόν να βρίσκετε τρόπους να τους απασχολείτε ακόμα κι αν διαμαρτύρονται, γιατί μόνο καλό θα τους κάνετε.

Με πληροφορίες από το gwrymca.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved