Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να διαβάζουν απο μικρή ηλικία

  • Γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να αγαπάνε την λογοτεχνία
  • Πρόταση παραμυθιού
Δήμητρα Καλλιγέρη
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να διαβάζουν απο μικρή ηλικία
Photo by Josh Applegate on Unsplash

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια πρόσφατη έρευνα έχει τεκμηριώσει τη σημασία της κοινής ανάγνωσης για την ανάπτυξη γλωσσών, τις αναδυόμενες δεξιότητες μάθησης και αργότερα τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της συχνότητας της κοινής ανάγνωσης στο σπίτι με τις γλωσσικές ικανότητες στο νηπιαγωγείο. Η λογοτεχνία και η αγάπη για τα βιβλία δεν αποτελούν κληρονομικά στοιχεία της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός παιδιού, αλλά ενισχύονται μέσω της ευεργετικής επίδρασης του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να αγαπάνε την λογοτεχνία

Όσο νωρίτερα έρχεται το παιδί σε επικοινωνία με τα βιβλία μέσω ευχάριστων εμπειριών, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξει μια θετική σχέση με την ανάγνωση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπαιδευτικοί συνιστούν τους ενήλικες να εκθέτουν τα παιδιά τους στα βιβλία από την ηλικία των 6-9 μηνών και να διαβάζουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Αυτό το καθήκον αρχικά είναι ευθύνη της οικογένειας, η οποία σταδιακά βοηθάτε από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το κράτος μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος.

Επιπλέον, η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στην ανάγνωση συμβάλλει σημαντικά στη γλωσσική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί αντί να ακούει παθητικά μια ιστορία, ζητώντας ερωτήσεις, κατά την ανάγνωση αυξάνεται η κατανόηση λέξεων. Εάν οι ερωτήσεις ζητούσαν νέα λέξη (ή λέξεις), αυτό βρέθηκε ότι αυξάνει το λεξιλόγιο. Δύο τεχνικές που διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή στην ανάγνωση είναι: η διαλογική ανάγνωση, όπου το παιδί παίρνει το ρόλο του αφηγητή και οι επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις της ίδιας ιστορίας.

Τα παιδιά έχουν τον τρόπο να απορροφούν σχεδόν ό,τι είναι μπροστά τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τους εφοδιάσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις όσο είναι νέοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάγνωση είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τα παιδιά να διακριθούν στις σπουδές τους, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Τα παιδιά εκτιμούν τις ρίζες τους, κατανοούν την καταγωγή τους, και αποκτούν μια ξεκάθαρη οπτική για τον κόσμο στον οποίο ζουν. Όταν τα παιδιά διαβάζουν ή τους διαβάζουν, ακούν πολλά περισσότερα από απλές λέξεις. Αναπτύσσουν ένα δικό τους νόημα σχετικά με τη λογοτεχνία που διαβάζουν. Αποκτούν αμέτρητες γνώσεις για το μυαλό, το σώμα και τα συναισθήματά τους από τη λογοτεχνία που συναντούν.

Μερικές από τις πιο συναρπαστικές συζητήσεις γίνονται μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι λαμπροί στοχαστές και έχουν τις πιο φωτεινές ιδέες. Η γνωστική τους ανάπτυξη βασίζεται στην ανταπόκρισή τους στη βιβλιογραφία που έχουν διαβάσει, και στην ικανότητά τους να διατυπώνουν απόψεις για το υλικό. Μόλις την απορροφήσουν, χρησιμοποιούν τη γνώση σε πολλούς τομείς της ζωής. Ως εκ τούτου, η ομαδική ανάγνωση είναι αποτελεσματική για τα παιδιά, επειδή τους επιτρέπει να εκφράσουν τις διαφορές τους στις απόψεις, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των άλλων.

Αυτό είναι ένα εργαλείο προετοιμασίας που θα είναι απαραίτητο καθώς μεγαλώνουν. Η αξιολόγηση και η ανάλυση της λογοτεχνίας είναι κάτι που μπορεί κανείς να μάθει από νωρίς. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα βιβλίο που έχει μόνο εικονογραφήσεις χωρίς λόγια. Παρουσιάστε ένα βιβλίο αυτού του είδους σε ένα παιδί και θα εκπλαγείτε με την ποικιλία των ιστοριών που μπορούν να δημιουργήσουν από τις εικόνες. Κάθε φορά που ανοίγει το βιβλίο, η ιστορία είναι πιθανό να αλλάξει.
Η έκφραση είναι μια αποτελεσματική μορφή που βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Η ευκαιρία και η ικανότητα δημιουργίας ιστοριών από εικονογραφημένη λογοτεχνία ενισχύει τα επίπεδα αυτοσεβασμού και εκτίμησης που θα έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε το διάβασμα στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Ξεκινήστε νωρίς διαβάζοντάς τους, ζητήστε τους να διαβάζουν ετικέτες σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα, και να εναλλάσσουν τις σελίδες όταν διαβάζουν ένα βιβλίο μαζί σας. Αυτό κρατά το ενδιαφέρον των μικρών για το διάβασμα, και όσο προχωρά ο καιρός, θα γίνεται φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η παιδική εμπειρία με τα βιβλία παίζει σημαντικό ρόλο. Πολλά παιδιά εισέρχονται στο σχολείο με χιλιάδες ώρες εμπειρίας στα βιβλία. Τα σπίτια τους περιέχουν εκατοντάδες εικονογραφημένα βιβλία. Βλέπουν τους γονείς και τα αδέλφια τους που διαβάζουν για ευχαρίστηση. Άλλα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο με λιγότερες από 25 ώρες κοινής ανάγνωσης βιβλίων. Υπάρχουν λίγα βιβλία για παιδιά στα σπίτια τους, όταν οι γονείς και τα αδέλφια τους δεν είναι αναγνώστες.
Η ανάγνωση βιβλίων με εικόνες παρέχει στα παιδιά πολλές από τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ετοιμότητα του σχολείου: λεξιλόγιο, ηχητική δομή, το νόημα της εκτύπωσης, η δομή των ιστοριών και της γλώσσας, τη συνεχής προσοχή, την ευχαρίστηση της συνεχής μάθησης. Τα παιδιά προσχολικής αγωγής χρειάζονται τροφή, καταφύγιο, αγάπη.

paidiko vivlio 2

Photo by Ben White on Unsplash


Χρειάζονται επίσης την τροφή των βιβλίων. Είναι σημαντικό να διαβάζουν οι γονείς συχνά με το παιδί τους. Τα παιδιά που διαβάζουν τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είναι πολύ καλύτερα σε μεταγενέστερη ανάπτυξη από τα παιδιά που διαβάζουν λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκετε τα παιδιά από μικρή ηλικία, και αυτό μπορεί να γίνει απλά διαβάζοντας ένα αστείο βιβλίο με τη μαμά ή τον μπαμπά. Η εκπαίδευση μπορεί μερικές φορές να είναι τρομακτικό πράγμα, ειδικά αν ένα παιδί έχει δυσκολίες. Ως εκ τούτου, κάθε παιδί μαθαίνει διαφορετικά, και πρέπει να αγκαλιάζουμε την μοναδικότητά του ολόκληρη.

paidiko vivlio

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Πρόταση παραμυθιού

Προσωπικά, το αγαπημένο μου παραμύθι, που ζήταγα κάθε βράδυ να μου διαβάσουν οι γονείς μου, είναι το «Στα χέρια του Μάγου», της Βούλας Μάστορη.

«Μια σειρά από φεγγαροϊστορίες όλο κέφι και φαντασία όπου το Φεγγαράκι ζει κάθε φορά και μια διαφορετική περιπέτεια. Πότε γιατί «δανείζεται» το φωτεινό μανδύα του Ήλιου, πότε γιατί μια φάλαινα του καταπίνει το νερό- καθρέφτισμα, πότε γιατί ένας μαγοβασιλιάς θέλει να φτιάξει φεγγαρένιο παλάτι... Και, βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν όταν εμείς κάτω στη Γη έχουμε χασοφεγγιά. Στον έβδομο ουρανό. Το φεγγαράκι είναι τιμωρία. Χάθηκαν οι φεγγαρακτίνες».

Ένα παραμύθι με εξαιρετικές εικόνες, γεμάτο χρώμα, που δεν έχουν διαγραφεί από την μνήμη μου, παρόλο που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που το έπιασα στα χέρια μου. Κάθε σελίδα κυριολεκτικά θα ταξιδέψει τα μικρά σας, σε ένα φανταστικό σύμπαν, που θα το επαναφέρουν στο νου τους, κάθε φορά που η πραγματικότητα θα τους τρομάζει, θα κουρνιάζουν στην φαντασία τους και θα νιώθουν μια ασφαλή θαλπωρή, όπως ένιωθα και εγώ τόσα χρόνια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved