Πότε να εντάξετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού

  • Γιατί το μέλι είναι επικίνδυνο για το μωρό
  • Τι είναι η αλλαντίαση:
  • Πότε και πώς να εισάγετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού
  • Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα;
Πότε να εντάξετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού

Το μέλι είναι νόστιμο, θρεπτικό, ωστόσο θεωρείται απαγορευτικό στη διατροφή του μωρού πριν την ηλικία του ενός έτους. Πριν από αυτήν την ηλικία η κατανάλωση του μελιού αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής αλλαντίασης, ένας είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ακόμα και θάνατο.

«Τα μωρά που είναι κάτω του ενός έτους δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν το οποιοδήποτε είδος μελιού και τροφές που το περιέχουν.» αναφέρει ο διατροφολόγος dr Harland Adkins.

Επίσης, το μέλι αν και φυσικό γλυκαντικό, θεωρείται μορφή πρόσθετης ζάχαρη για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται μέχρι και την ηλικία των δύο ετών.

Γιατί το μέλι είναι επικίνδυνο για το μωρό

Η βρεφική αλλαντίαση είναι ο βασικός λόγος που καθιστά το μέλι μία επικίνδυνη τροφή για το μωρό. Αν και σπάνια, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Τι είναι η αλλαντίαση:

Η αλλαντίαση, είναι βαριά τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, το οποίο παράγει την πιο ισχυρή στη φύση εξωτοξίνη και ποσότητά της μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Για όσους δεν γνωρίζουν το κλωστηρίδιο της αλλαντιασης υπάρχει και στο μέλι. Έτσι λοιπόν αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα μωρό είναι σε θέση να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού μόνο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, όπου θα έχει καταφέρει να ωριμάσει το γαστρεντερολογικό του σύστημα.

mwro meli diatrofi

Πότε και πώς να εισάγετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ιδανικό είναι να εισάγετε το μέλι στη διατροφή του παιδιού μετά την ηλικία τω 2 ετών. Ο καλύτερος τρόπος να το εισάγετε στη διατροφή του μωρού είναι ανακατεύοντας μία μικρή ποσότητα μελιού με γιαούρτι ή βρόμη. Μπορείτε επίσης να απλώσετε μία μικρή και πάλι ποσότητα μελιού σε ένα κομμάτι ψωμιού ή σε λίγο σέλερι.

«Όπως και με κάθε άλλη τροφή, έτσι και με το μέλι, ξεκινήστε σιγά σιγά» συμβουλεύει ο dr Adkins «Μία καλή πρακτική είναι να εισάγεται το μέλι στη διατροφή του μωρού, ανακατεύοντάς το με μία μικρή ποσότητα από κάποια άλλη τροφή.»

Σε μικρές ποσότητες και μετά την ηλικία του 1-2 ετών, το μέλι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα;

  • Εάν επιλέξετε να δώσετε στο μωρό μέλι πριν την ηλικία των δύο ετών (και μετά την ηλικία του ενός): Από ελάχιστο έως και καθόλου
  • Μωρά ετών και πάνω: Το πολύ έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Με πληροφορίες από: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved