Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Μιλώντας στα παιδιά για τη διαφορετικότητα

  • 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα;
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Μιλώντας στα παιδιά για τη διαφορετικότητα

Ρατσισμός λόγω φύλου, εθνικότητας, επαγγέλματος, εμφάνισης. Ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι το μόνο αντίδοτο. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αφορμή για την καθιέρωσή της ήταν ένα συμβάν που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ήταν 21 Μαρτίου του 1960 όταν η αστυνομία της Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρχάιντ που είχε επιβάλλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Πως μιλάμε στα απιδιά για τον ρατσισμό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα;

Ο ρατσισμός είναι ένα θέμα για το οποίο από νωρίς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά. Έτσι θα μάθουν από τη μικρή τους ηλικία να σέβονται τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίζουν και να κατακρίνουν την αδικία, να συμπονούν και να νοιάζονται για τον συνάνθρωπο.

Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ο γονιός να κατανοήσει ότι το πώς θα μιλήσει στο παιδί για τον ρατσισμό εξαρτάται από την ηλικία του. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι δύσκολο να κατανοήσουν έννοιες όπως δικαιώματα, ισότητα κτλ. Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί θα έρθει σε επαφή με τη διαφορετικότητα των φυλών, της θρησκείας, του φύλου. Διαβάστε βιβλία που εκθέτουν τα παιδιά στη διαφορετικότητα ή ακούστε αντίστοιχα τραγούδια κ.α.

pagkosmia imera kata tou ratsismou 3

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας μπορούν να κατανοήσουν τι είναι κακό και τι καλό, συνεπώς είναι πιο εύκολο να τους εξηγήσουμε το φαινόμενο του ρατσισμού υπό αυτό το πρίσμα. Όταν το παιδί μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μπορούμε με απλά λόγια να του εξηγήσουμε την έννοια της διαφορετικότητας. Δεν είμαστε όλοι άνθρωποι ίδιοι, είμαστε όμως ίσοι και ο κάθε ένας οφείλει να σέβεται τον διπλανό του.

Εξίσου σημαντικό είναι το παιδί μεγαλώνοντας να είναι σε θέση να διακρίνει τα διαφορετικά πρόσωπα του ρατσισμού. Γιατί ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη φυλή. Ο ρατσισμός μπορεί να αφορά το φύλο, τη θρησκεία, την εξωτερική εμφάνιση και το παιδί πρέπει να αναπτύξει αντιστάσεις σε όλα αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα.

pagkosmia imera kata tou ratsismou
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved