Τι κερδίζουν τα παιδιά λύνοντας σταυρόλεξα

  • Σταυρόλεξα και δεξιότητες
  • Τα σταυρόλεξα βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης και εξάσκησης της μνήμης
  • Τα σταυρόλεξα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, καλλιεργούν την υπομονή και την επιμονή
  • Τα σταυρόλεξα συμβάλλουν στην ανάπτυξη θετικής αυτοεκτίμησης
  • Τα σταυρόλεξα μειώνουν το άγχος
Τι κερδίζουν τα παιδιά λύνοντας σταυρόλεξα

Τα περισσότερα παιδιά βελτιώνουν και αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους μέσω της ανάγνωσης. Παράλληλα, μαθαίνουν τη σημασία των λέξεων μέσα από το πλαίσιο της δομής της πρότασης.

Τα σταυρόλεξα για παιδιά μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Σταυρόλεξα και δεξιότητες

Τα σταυρόλεξα έχουν την ικανότητα να παρακινούν τους συμμετέχοντες να αναζητήσουν νέους τρόπους συλλογισμού. Οι προκλήσεις που δημιουργούν γίνονται ερεθίσματα όταν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Τα σταυρόλεξα μπορούν να ενισχύσουν το λεξιλόγιο και την ορθογραφία

Η εκμάθηση μιας νέας λέξης δεν είναι πάντα δύσκολη. Το παιδί λύνοντας σταυρόλεξα μαθαίνει συνεχώς τη σημασία των λέξεων εμπλουτίζοντας παράλληλα το λεξιλόγιό του.

Η ορθογραφία θέλει εξάσκηση. Και μπορεί πια οι περισσότεροι να στηρίζονται στη ...βοήθεια της τεχνολογίας ( δες ορθογραφικός έλεγχος) όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθει το παιδί όχι μόνο να συλλαβίζει αλλά και εξασκείτε στην ορθογραφία της κάθε λέξης. Το σταυρόλεξο είναι από τους πιο πρακτικούς τρόπους.

starolekso kai paidi

Τα σταυρόλεξα βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης και εξάσκησης της μνήμης

Οι νοητικές συσχετίσεις που δημιουργούνται από τα σταυρόλεξα συμβάλλουν στην αύξηση του IQ. Διεγείρουν επίσης την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τα σταυρόλεξα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων , καλλιεργούν την υπομονή και την επιμονή

Υπάρχουν μερικά σταυρόλεξα όπου το παιδί θα γνωρίζει αμέσως την απάντηση και άλλα στα οποία θα δυσκολευτεί. Ο τρόπος που θα επιλέξει να βρει την απάντηση ( λεξικό ή Google) απαιτεί υπομονή και επιμονή. ‘Οσα παιδιά έχουν χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση είναι πιθανό να θυμώσουν και να πετάξουν το σταυρόλεξο. Όμως, με τη δική σας στήριξη και βοήθεια θα μπορέσει να το ολοκληρώσει.

Τα σταυρόλεξα συμβάλλουν στην ανάπτυξη θετικής αυτοεκτίμησης

Συχνά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί ένα σταυρόλεξο. Γνωρίζοντας ότι έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και προσπάθεια θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια θετική αίσθηση ολοκλήρωσης. Αυτή η αίσθηση του «πέτυχα κάτι» μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.

starolekso kai paidi1

Τα σταυρόλεξα μειώνουν το άγχος

Η πράξη της ενσυνειδητότητας – το να είσαι απόλυτα παρών στην τρέχουσα στιγμή και να μην αφήνεις τις εξωτερικές σκέψεις να σου αποσπάσουν την προσοχή – χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση του άγχους.

Το λύσιμο ενός σταυρόλεξου μπορεί να ανακουφίσει παιδί από το άγχος. Η εστίαση και η συγκέντρωση όλης της προσοχής του παιδιού στην ολοκλήρωση του σταυρόλεξου μπορεί να ανακατευθύνει την ενέργεια που σχετίζεται με το άγχος.

Τα παζλ είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό δώρο. Μην ξεχνάτε ότι μελέτες έχουν βρει ότι τα σταυρόλεξα κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση καθυστερώντας ίσως την απώλεια μνήμης.

Πηγή: kidstms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved